Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VECTRA777 KONYHÁJA - A BÁCSKAI SERTÉSTOKÁNY

2016.07.07

VECTRA777 KONYHÁJA

A magazinban található receptúrák egy részét legalább egyszer már elkészítettem.

Volt, amelyik nagyon megnyerte tetszésemet - főleg családom és barátaimét - ezeket ebben a rovatban gyűjtöttem össze. mint a többi rovatot, ezt is folyamatosan töltöm fel.

Kedvenceink, remélem Nálatok is tetszést aratnak....

 


BÁCSKAI SERTÉSTOKÁNY
Hozzávalók:
kb. 1,5 kg sertéslapocka, kb. 15 dkg sertészsír, kb. 3 nagyobb fej vöröshagyma, makói, 3 gerezd fokhagyma, kb. kávéskanálnyi, kalocsai, édes-nemes fűszerpaprika, kb. 0,5 dl csontlé, vagy húsleves, kb. 4-5 db csemege, zöldpaprika, kb. 3-4 db csemege, édes paradicsom, só

Elkészítése:
A húst megmossuk, tiszta ruhával leszárítjuk, majd először felszeleteljük úgy félcentis vastagságúra, azután hasonló vastagságúra felmetéljük, csíkokra vágjuk és letekerve, félretesszük. A vöröshagymát meghámozzuk, finom, apróra felkockázzuk, és a zsiradékunkat felhevítjük, abba tesszük a vöröshagymánkat, állandó keverés mellett megfonnyasszuk, a kalocsai fűszerpaprikánkkal meghintjük, nagyon gyorsan elkeverjük benne és felengedjük a csont, vagy húsleves levével, kb. alig egy decivel. Hagyjuk, hogy zsírjára piruljon, ez alatt a fokhagymát megpucoljuk és finomra vágjuk, hozzáadjuk, és jól elkeverjük, majd ekkor adjuk hozzá a csíkokra vágott húsunkat, ízlés szerint sózzuk, és óvatos keverés mellett, fedő nélkül addig pároljuk, amíg a levét elfövi, és zsírjára pirul. Ekkor ismét kevés csontlével felengedjük, lefedve mérsékelt lángon tovább pároljuk.
Fontos, hogy rövid lében, szinte saját gőzében párolódjék, pörkölődjék. Amikor a hús már majdnem kész, a zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk az időközben egyenletesen felkockázott paradicsomunkat és zöldpaprikánkat. Ha szükséges, ízlés szerint még sózhatjuk, és éppen csak annyi csontlevet öntünk még rá, hogy ha az étel elkészül, a szaftja pörköltszerű legyen.

Nagyon mutatósan lehet úgy tálalni, ha előmelegített tál egyik oldalára tesszük a köretet, ami lehet formázottan tálalt párolt rizs, nokedli, sós vízben főtt burgonya, a tokányt pedig, forrón a tál másik oldalára halmozzuk, a saját levével leöntve.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.