Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VECTRA777 KONYHÁJA - A HATVANGER

2018.12.14

VECTRA777 KONYHÁJA

A magazinban található receptúrák egy részét legalább egyszer már elkészítettem. Volt, amelyik nagyon megnyerte tetszésemet - főleg családom és barátaimét - ezeket ebben a rovatban gyűjtöttem össze, és. mint a többi rovatot, ezt is folyamatosan töltöm fel.
Kedvenceink, remélem Nálatok is tetszést aratnak....

 


HATVANGER
Régi-régi receptúrák között kutakodva találtam rá e rendkívül érdekes, igazából a magyar konyhában alig fellelhető étel receptjére, a Hatvangerre.

Pedig bizony a magyar konyha egyik méltatlanul elfeledett különlegessége - gyerekkorom emlékei között kutatva, amikor nagy ritkán elmentünk vendéglőbe - édesapám, ha volt az étlapon mindig ezt evett. Abban az időben gyakran még ki is írták a vendéglő portáljára, hogy aznap Hatvanger kapható...
Nem mondom, hogy nálunk gyakran kerül asztalra - bár az étel megérdemelné - de egy évben egyszer kétszer biztosan....
Tészta is, hús is, mitől lenne ez rossz....Érdekes, finom és laktató étel, próbáld ki...


Hozzávalók:
60 dkg darált hús (lapocka), 2 db friss tojás, 20 dkg friss gomba, 1 nagyobb fej vöröshagyma, makói, Frissen őrölt feketebors és annyi Bacon szalonna szelet, amennyi tekercsünk a készítés során lesz
A krumplis tésztához:
60 dkg burgonya, (Ella), 20 dkg darás liszt, 1 db friss tojás, 1 evőkanál vaj vagy zsír, só

Elkészítése: A hagyományosan készített pörköltalapba tesszük a darált húst, és sűrű pörköltet készítünk, vigyázva, hogy oda ne égjen. Hozzá, házilag készítünk krumplis tésztát, félórai pihentetés után fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk.
(A tésztát a feleségem gyúrja, készíti!)
A sűrű pörkölttel egyenletesen megkenjük és feltekerem, mint a bejglit. Kissé lelapítjuk, tetejét tojással megkenjük, rátesszük az előtte hagymával együtt megpárolt gombát, és bacon szalonnával körbetekerjük,, majd az egészet lazán, alufóliába csomagoljuk.
Előmelegített sütőben közepes lángon 45-50 percig sütjük.
Ha elkészült, kicsit hagyjuk pihenni, majd szeleteljük és párolt mexikói vegyes körettel, és tálaljuk.
KRUMPLIS TÉSZTA:
Elkészítése: A héjában főtt burgonyát lefedve pár percig gőzében állni hagyjuk, majd meghámozzuk, és krumplinyomón melegen áttörjük. A tojással, 1 kanál zsírral vagy vajjal, csipetnyi sóval és kb. 20 dkg darás liszttel sem kemény, sem lágy tésztát gyúrunk.
Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
VECTRA777 KONYHÁJA
Szerző:
Berki István
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.