Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VECTRA777 KONYHÁJA - BORSOS SZELET, MARHÁBÓL

2016.12.10

VECTRA777 KONYHÁJA

BORSOS SZELET MARHÁBÓL
Valamikor régen, amikor még a magyar marhagulyákat vitték - lábon - az európai nagy vásárokra, itt Zalában és Vasban álltak meg utoljára magyar földön, a több ezer állatból álló gulyák, és az őket hajtó, és őrző gulyások, a gyengébb, a hosszú vándorlásban legyengült, de még egészségesnek mondott állatot levágták.
Egy részüket a környékbéli mészárosok felvásárolták, a kisebb részét, pedig fejedelmi módon elkészítve, a gulyások elfogyasztották.
Történelemhamisítás lenne részemről, ha azt állítanám, hogy azokból az időkből származik e recept, azonban az bizonyos, hogy a zalai és vasi konyhákban ezek a napok így rögződtek, hogy a marhahús fogyasztása egészen a legutóbbi időkig megmaradt.
Igaz mostanság már az ára miatt kissé visszaszorult az átlag magyar étlapján.


Hozzávalók:
kb. 1 kg felsál, kb. 3 - 5 dkg vaj, bors, só, csiperkegomba, paprika, tejföl

Elkészítése:
A Beiried felsált aki nem ismeri, az marhahús, a comb részből való darab vékony szeletekre vágjuk, kiverjük (rongyosnak nem szabad lennie), minden szeletet megkenünk olvasztott vajjal, megsózzuk, borsozzuk és meghintjük apróra vágott gombával. Egy lábasba zsírt teszünk ebben az esetben jobb, mint az olaj, egy jó késhegynyi paprikát, erre rakjuk soronként a húst, aztán fedővel befedve puhára pároljuk. Tálalás előtt pár kanál tejfölt öntünk rá, vele együtt felforraljuk.
A köret legyen burgonyapüré.

Forrás:
VECTRA777 KONYHÁJA
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.