Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VECTRA777 KONYHÁJA - ELZÁSZI SŰLTKACSA, RÓMAI TÁLBAN

2018.10.20

VECTRA777 KONYHÁJA

ELZÁSZI SÜLT KACSA, RÓMAI TÁLBAN
A minap finn ételkülönlegességgel igyekeztelek Benneteket "lázba hozni", több-kevesebb sikerrel. Most egy másik égtáj fogása került képzeletbeli asztalunkra, Elzászból.
Egy kicsit francia, egy kicsit német.
Persze, ha megkérdeznél egy helybélit, egy franciát, az Istenre megesküdne, hogy az étel eredeti francia remekmű, csak a németek ellopták tőlük.
Fordítva ugyanez a helyzet.
Bár a savanyú káposzta erősen utal a német eredetre, de azt hiszem ez ma már parttalan vita lenne... Én magamban pedig jót mulattam rajta, hiszen az ma már régen nem számít, honnan eredeztetik, főleg ott nem, ahol évtizedek óta nincsenek határok....

Hozzávalók:
Kb. 1 - 1,30 dkg kacsahusi, combok, mellehúsa (De vehetünk egész kacsát is, csak akkor szétdarabolni, ha a római tálban akarjuk elkészíteni. Ha az egész kacsa nem nagyobb, mint 1 - 1,5 kg és elég nagy a római tálunk, úgy hagyhatjuk egyben is a kacsánkat)). Kb. 50 dkg savanyú káposzta, kb. 20 dkg Golden alma, kb. 0,5 kg Bacon szalonna, előre szeletelt, kb. 20 dkg virsli, Frankfurter (ez utóbbi jobb), 2 db babérlevél, néhány szem színes, egész bors, só

Elkészítése:
A kacsahúst megtisztítjuk az esetleges toklászoktól, kis láng fölött "szőrtelenítjük", majd megmossuk és puha, tiszta ruhával leszárítjuk. Attól függően, hogy egész kacsával, vagy darabolttal dolgozunk, ha egész, akkor a hasüreget besózzuk és rakunk bele savanyú káposztát, valamint felkockázott almát. Ha darabolt a szárnyasunk, akkor az előbbi összetevőkbe ágyazzuk a húsokat.
(FIGYELEM: A RÓMAI TÁLAT EGY HUSZONNÉGY ÓRÁVAL, A HASZNÁLAT ELŐTT, HIDEG VÍZBEN ÁZTATNI KELL!)
A virslit felkarikázzuk, vagy baconszalonnával kibélelt római tál aljába helyezzük a húsokat - vagy az egész kacsát, Körberakjuk a megmaradt savanyú káposztával, vagy felkarikázott vöröshagymával, a szétmorzsolt babérlevéllel és a néhány szem egész, színes borsunkkal ízesítve, hideg sütőbe tesszük a római tálat, a sütő hőfokát kb. 10 percenként fokozatosan emeljük, max 180 fokig.
Az eredeti recept szerint nem római tálban, hanem normál sütő tepsiben készítik Bacon-szalonna nélkül.
Az általam javasolt mód, az ízeket sokkal jobban együtt tartja, arról nem is szólva, hogy a hús puha, omlós és nagyon finom zamatos lesz.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
VECTRA777 KONYHÁJA
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.