Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÉTTEREMLÁNCOK TITKAI 3

2020.07.03

ALI BÁCSI RECEPTTÁRA

Applebee's® -féle francia sülthagymaleves
(Applebee's® Baked French Onion Soup)

Nem mindig találhatja meg az Applebbe's étlapján, mert nem állandó szereplője, holott ez a legismertebb leves, amit e hatalmas étteremláncban naponta felszolgálnak.
Pedig könnyű elkészíteni, csupán néhány tűzálló tálka kell, amiben meg lehet sütni, és fel lehet szolgálni.
Az olvadt, sült burok alatt az Applebbe's-nél az eredeti változat szerinti különleges, kerek, ropogós kenyérszeletet talál, ami a hamburger zsemléhez hasonlít leginkább.
Éppen ez a rejtély kulcsa a mi változatunkban.


Hozzávalók:
3 evőkanál növényi olaj, 6 közepes fej, szeletelt ezüsthagyma, 2 l húsleves, 2,4 dl víz, 2,5 teáskanál só, fél teáskanál fokhagyma(por), negyed teáskanál őrölt bors, 5 db hamburger zsemle, 10 szelet zsíros sajt, 10 teáskanál reszelt parmezán sajt

Elkészítése:
Nagy leveses fazékba tegyen 3 evőkanál olajat, melegítse közepes hőfokra.
Tegye bele a szeletelt hagymát, párolja 20 percet, amíg megpuhulni kezd, és üvegessé válik.
De ne hagyja megbarnulni!
Öntse fel a húslevessel és a vízzel, sózza, ízesítse a fokhagymával, borssal, majd forralja fel.
Amikor a leves forrni kezd, csökkentse a hőmérsékletet, és lassan főzze 45 percet.
Készítse el a levesbetétet.
Ehhez vágja a zsemléket három egyenlő vastag szeletre.
A felső részt nem fogjuk használni.
Így 10 szeletet kap.
Melegítse elő a sütőt 180 fokra.
Tegye a szeleteket közvetlenül a sütőrácsra, és süsse 15-20 percet, míg mindegyik arany-barnára és ropogósra sül.
Amikor elkészül a leves, merjen egy adagot a tűzálló tálkába.
Csúsztasson a tetejére egy szelet sült kenyeret, erre egy szelet sajtot tegyen, majd szórja meg fél teáskanál reszelt sajttal.
Tegye be a sütőbe, a felső rácsra a tálkát.
Süsse a levest 5-6 percig, amíg a sajt megolvad, és barnulni kezd.
(Ha egyszerre több adagot tesz a sütőbe, akkor hosszabb ideig sütheti.)
Végül szórja meg a maradék reszelt parmezánnal, és tálalja.
Ezzel 10 adag készülhet.

Applebee's®-féle keleti csirkesaláta
(Applebee's® Oriental Chicken Salad)

Az Applebee's 60 tételes menüjét évente kétszer vizsgálják felül.
Ez azt jelenti, hogy mintegy 40%-a rendszerese változik.
A másik 60% azonban mindig megtalálható valamennyi Applebee's étterem étlapján, és a többi úgyszólván sohasem változik.
Az egyik étel már jó ideje a Keleti csirkesaláta, amelyről nyugodtan állíthatjuk, hogy az étteremlánc minőségjegye.
A recept tulajdonképpen egytálétel méretű salátát ad meg, amelyet azonban, akár meg is duplázhat is.
Ez a leírás a Titkos receptek harmadik kötetéből való, de az öntetet több étterem átalakította már.


Hozzávalók - A keleti öntethez:
3 evőkanál méz, 1,5 evőkanál rizsecet, 0,6 dl majonéz, 1 teáskanál Dijoni mustár, pár csepp szezámolaj

A salátához:
1 tojás; 1,2 dl tej; 1,2 dl liszt; 1,2 dl morzsolt kukoricapehely; 1 teáskanál só; 0,25 teáskanál bors; 1 kicsontozott, lebőrözött csirkemell fele; 5-6 dl olaj a sütéshez; 7,2 dl vagdalt salátalevél; 2,4 dl vagdalt vörös káposzta. 2,4 dl vagdalt kelkáposzta; fél sárgarépa Juliennre vágva; 1 vagdalt póréhagyma; 1 evőkanál szeletelt mandula; 0,8 dl cérnametélt

Elkészítése:
Közepes hőmérsékletre (mintegy 180 fokra) melegítse elő egy fazékban az olajat.
Kisebb tálban keverje össze az öntet hozzávalóit elektromos keverővel.
Tegye hűtőszekrénybe, amíg elkészül a saláta. Kis, lapos tálba üsse bele a tojást, és alaposan keverje el a tejjel.
Másik tálban keverje össze a lisztet és a kukoricapelyhet a sóval, borssal.
Vágja a csirkehúst 4-5 hosszú csíkra.
Mártsa ezeket előbb a tojásba, majd a lisztes keverékbe úgy, hogy mindenhol teljesen beborítsa az anyag.
Süsse mindegyiket a bő olajban addig, míg kezd megbarnulni.
Keverje össze a salátaleveleket, a káposztákat és a sárgarépát.
Vékonyan szeletelje a tetejére a póréhagymát.
Szórja meg a mandulával.
A zöldség közepébe alakítson mélyedést, és ebbe halmozza a kis darabokra vagdalt csirkehúst.
Locsolja rá az öntetet, és azonnal tálalja.

Applebee's®-féle Kormos-csirkesaláta
(Applebee's® Blackened Chicken Salad)

Az Applebee's eredeti Kormos csirkesalátája igen gyorsan népszerű lett, tovább serkentve a sovány változat elkészítésére ezt az ismert étteremláncot.
Míg a kövérebb változat ízének lényegét a mézes mustár adja, addig a megalkotott új változat lényege az egyszerű, finom öntet, és hogy egyetlen gramm zsiradékot sem tartalmaz.
Friss salátalevéllel, szeletelt sárgarépával, kevés tojásfehérjével, zsírtalan sajttal és a különleges "Cajun" fűszerrel, könnyű vajban grillezve nem jelenthet Önnek semmilyen nehézséget a deréktájon.
Ki mondta Önnek, hogy az ízletes húsokhoz kövér alapanyag kell?


Hozzávalók:
2 kicsontozott, bőr nélküli csirkemell (félbe vágva), 2 evőkanál sovány vaj

Az öntethez:
0,6 dl sovány majonéz, 0,6 dl Dijoni szürke mustár, 0,6 dl méz, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál ecet, fél mokkáskanál őrölt paprika

A páchoz:
2,4 dl víz, 3 evőkanál zöld-citromlé, 2 evőkanál szójaszósz, fél evőkanál Worcestershire szósz

A "Cajun" fűszer-keverékhez:
fél evőkanál só, 1-1 teáskanál cukor, paprika, hagymapor és őrölt bors, fél-fél teáskanál fokhagyma por, Cayenne bors és fehér bors

A salátához:
20 dl vagdalt jégsaláta, 1,2-1,2 dl vagdalt vörös káposzta, vagdalt sárgarépa, vagdalt mozzarella és sovány Cheddar sajt, 1 nagy paradicsom (szeletelve), 1 kemény tojás fehérje (vagdalva)

Elkészítése:
Először az öntet hozzávalóit kézzel keverje alaposan össze, majd zárt edényben tegye a hűtőszekrénybe.
A vizet, a zöld-citromlevet, a szója- és a Worcestershire szószt közepes tálban keverje össze.
Forgassa bele a csirkemelleket, és letakarva tegye néhány órára a hűtőbe.
Legjobb, ha egy éjszakára.
Amikor a csirke bepácolódott, melegítsen elő egy tepsit vagy acél serpenyőt közepes hőmérsékletre.
Hasonlóan melegítse be a grillsütőt is.
Kis tálkában állítsa össze a "Cajun" fűszer-keveréket.
A csirkemellek egyik oldalának teljes felületét alaposan fűszerezze be vele.
Olvassza fel a vajat, és a csirkehús fűszeres oldalát pirítsa benne 2-3 percig.
Ezt követően a nyers oldalát fűszerezze be erősen, majd fordítsa meg a melleket, és szintén 2-3 percet pirítsa.
A megsült felületen feketés, illatos kéreg keletkezik. Pontosan olyan, mint amilyennek lennie kell.
Végül a grillsütőben fejezze be a csirke elkészítését. Minden oldalán grillezze 2-3 percet, míg teljesen elkészül.
Amíg a csirke készül, állítsa össze a salátát is.
Két nagyobb tálba ossza a salátát, a sárgarépát és a vörös káposztát.
Keverje össze, szórja meg a sajtokkal és a tojásfehérjével.
Díszítse paradicsomkarikákkal.
Darabolja fel a csirkemelleket 1 centi széles csíkokra.
Tegye a csíkokat a zöldségek tetejére, végül, közvetlenül fogyasztás előtt öntse le a mártással.

Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - ÉTTEREMLÁNCOK TITKAI
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.