Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A mediterrán német konyha

2016.03.25

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

Bajor fazék
Elkészítése:
40 dkg sertéshúst kockára vágunk, és 3 evőkanál olajon megpirítjuk. Összekeverjük 75 dkg csíkokra vágott kellel, 25 dkg megtisztított, vastag karikára vágott sárgarépával, 30 dkg apró szemű, megtisztított, egészben hagyott vöröshagymával (vagy ugyanennyi, hüvelyknyi darabokra vágott póréhagymával), borsozzuk és leöntjük 2 dl vízzel, amelyben egy húsleveskockát oldunk fel. Az egészet lefedve addig pároljuk, míg a hús meg nem puhult, végül zsírjára sütjük. Friss kenyérrel a legfinomabb. (ha a hús kimarad belőle, vegetáriánusok is ehetik)


Bajor gombapaprikás galuskával
Hozzávalók:
40-50 dkg sampinyon gomba, 1 pohár (2-3 dl) tejföl, vagy joghurt, zacskós pörkölt por, Knorr, Maggi.
A galuskához:
hagyományos nokedli-tészta alap, plusz 2-3 evőkanál búzadara, 1 csomag kapor, evőkanálnyi zsiradék.

Elkészítése:
A gombáknak a szárát levágjuk, majd sós vízben áztatjuk. Utána erősen megkefélve letisztítjuk, s héját nem lehúzva a fejeket negyedekre daraboljuk. A pörkölt porból az ajánlás szerint pörkölt alapot készítünk, melybe a gombák szárát beledaraboljuk. Mikor megpuhult botmixerrel leturmixoljuk. Végül a darabolt gombafejeket beledobjuk, s így együtt puhára pároljuk. Ízlés szerint a végén joghurttal, vagy tejföllel behabarjuk, hogy paprikás jellegét megkapja.
Hagyományos módon nokedli-tésztát készítünk, melybe 2-3 kanál búzadarát teszünk, sűrűség szerint. Ezt húsvágó deszkáról, kanállal vagy késfokával a forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. A frissen vágott zöld kaprot egy kanálnyi zsiradékon megdinszteljük és ebbe a leszűrt, leöblített galuskát beleforgatjuk.
Forró tányérra ízlésesen tálaljuk a gombapaprikással.


Bajor rostélyos 01.
Hozzávalók:
80 dkg marhafelsál, 1,5 kg burgonya, 30 dkg füstölt szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 3 dl tejföl, 3 dl tej 12 dkg-nak megfelelő zsiradék és igény szerint só, bors, mustár és piros paprika.

Elkészítése:
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, vékonyan mustárral bekenjük és a zsiradékban, szeletenként átsütjük. A csíkozott szalonnát is kisütjük, és a visszamaradt zsírral egy tepsit kikenünk. Ebbe alulra elterítjük a szalonnát, rá a 1,5 cm-re karikázott krumplit, karikázott vöröshagymát, sózom, borsozom, fűszerpaprikával meghintem, majd az elősütött húsok felével beborítom. Ezt az egészet még egyszer megismétlem. A tejfölt és a tejet egy csipetnyi piros paprikával színezem és ráöntöm az egészre. Sütőben, közepes lángon egy, egy óra húsz percet sütöm, de minimum addig, míg teteje szép piros nem lesz.
Tálaláskor:
kockázva adagolom a tányérokra, zöld félékkel, paradicsommal, paprikával díszíthető. Minél többszínű a díszítés annál gusztusosabb!


Halrudacskák tárkonyos zöldbabsalátával
Hozzávalók:
1 üveg (240 ml) majonéz, 40 dkg tengeri hal, 1 db burgonya, 10 dkg parmezán sajt, 10 dkg liszt, 2 db tojás, olaj (a sütéshez), 80 dkg ceruzabab, 2 db lila hagyma, 2 db piros húsú paprika, 3-4 szál friss tárkony, 1 teáskanál tárkonyecet, ételízesítő.

Elkészítése:
A halszeleteket ujjnyi vastagságú rudacskákra vágjuk, és ételízesítővel meghintjük. A reszelt burgonyából, sajtból, lisztből, tojásból, kevés vízből és parányi sóból sűrű masszát készítünk. A lisztbe forgatott halrudacskákat a masszába mártjuk és bő, forró olajban hirtelen aranysárgára sütjük. A majdnem puhára főzött zöldbabot, lehűtjük és lecsöpögtetjük, s a Hellmann's csemege majonézzel, az egyforma darabokra vágott lila hagymával, paprikával, tárkonnyal és tárkonyecettel lazán összeforgatjuk. Tálaláskor a halrudacskákat a tárkonyos zöldbabsalátával körítjük, és citrommal díszítjük.


Paradicsomsaláta
(Tomatensalat)
Hozzávalók:
5 db közepes paradicsom, 1 teáskanál só, negyed teáskanál kakukkfű, 1,2 dl olaj, 1 evőkanál Worcestershire szósz, 1 evőkanál cukor, 1 teáskanál bazsalikom, negyed teáskanál őrölt bors, 6 evőkanál borecet, 1 nagyobb vöröshagyma

Elkészítése:
A paradicsomot és a vöröshagymát nagyon vékonyan szeletelje fel. A többi hozzávalót alaposan keverje ki. Salátástálban valamennyi alkotórészt forgasson egybe. Tálalás előtt mintegy óra hosszat hűtőben érlelje össze.

Apfelstrudel - Almás rétes
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 3 evőkanál olaj, langyos víz
A töltelékhez:
2 kg alma, 20 dkg kristálycukor, 1 dl rum, 15 dkg mazsola, késhegynyi őrölt fahéj, 2 citrom
A zsemlemorzsához:
13 dkg vaj, 13 dkg zsemlemorzsa

Elkészítése:
Az átszitált lisztet dolgozza össze a sóval, az olajjal és annyi langyos vízzel, hogy rugalmas, nyújtható tésztát kapjon. Válassza három egyforma részre, kenje meg mindegyiket olvasztott vajjal, s tegye egy órára félre. Közben az almákat hámozza meg, a magházukat távolítsa el, és vékonyan szeletelje fel. Forgassa össze a cukorral, a fahéjjal, a mazsolával, a citrom kicsavart levével és annak lereszelt héjával. A tésztát nyújtsa ki nagyon vékonyra, majd kézzel addig húzogassa a széleket, míg papírvékony lapokat kap. A vékony tésztát szórja meg a töltelékkel. Erre fektessen másik kinyújtott lapot, majd takarja be a maradék töltelékkel. Végül újabb lap következzen. A megtöltött tésztát óvatosan tekerje fel, és fektesse kilisztezett tepsibe. A tetejét kenje meg olvasztott vajjal. Kétszáz fokra előmelegített sütőben süsse aranybarnára, mintegy 60 perc alatt.

Forrás:
Barangolás Bajorországban
Szerző:
 

 
 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.