Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ahol a pizzát feltalálták

2016.04.23

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

A neve eredetileg különféle, kelt tészta alapú ételeket jelentett, valószínűleg a picea szóból ered, mely a latin pincere - összegyúrni - szóból származik. Bár Olaszország a szülőhazája, de rengeteg olyan változata alakult ki, melyek más tájak konyhaművészetének jellegzetességeit viselik magukon, ilyen például az ananászos-sonkás hawaii pizza, a kukoricás mexikói, vagy a csípős, kolbászos magyaros pizza.
A változatos feltétek nélküli, csak paradicsom szósszal, bazsalikommal és mozzarella sajttal ízesített „alap”-pizzát pizza margheritának hívják.
A félbehajtott pizza neve calzone.<

Története
A pizza első megjelenése a dél-itáliai görög kolóniák - Magna Graecia - idejére tehető, Vergilius Aeneisében említik először. Az i. e. 3. században Marcus Porcius Cato a Róma történetéről írt munkájában említ egy „lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg”.
Pompeji városában a régészek feltárták a mai modern pizzériák elődjeit.
Az ókori Egyiptomban is megjelent, a fáraók születésnapjára gyógynövényekkel ízesített lapos kenyérkéket sütöttek, Hérodotosz görög történetíró leírása szerint ezek a babiloni receptek nagyon hasonlítottak a mai pizza tésztájára.

 

A középkorban, 997-ben is feltűnt a pizza szó, ami akkoriban egyszerűen lepényt jelentett. A pékek arra használták, hogy kenyérsütés előtt megnézzék, eléggé felhevült-e a kemence. A kenyérsütés befejeztével pedig kihasználták a parázs melegét.
Az ókori római pizzaféleségek még nagy mértékben különböztek a maiaktól.
A 19. századig az úgynevezett fehér pizzák készültek. A pizzatésztát tejföllel, vagy zsírral kenték meg, erre az alapra tették a feltéteket.
A paradicsomot ekkor Európában még nem ismerték, ahogy az indiai vízibivalyt sem, amelynek tejéből az igazi mozzarellasajt készül. A paradicsomot eleinte mérgezőnek hitték, és nem használták étkezéshez, a 18. század végére azonban elterjedt, és Nápoly környékén elkezdték ezzel ízesíteni a pizzákat. Az új ételfajta nagy népszerűségre tett szert és helyi nevezetességnek számított.

Pizza hagymás babbal és kolbászos feltéttel
Pizzakészítő
Pizzasütő kemence
Sülnek a Pizzák
Pizza Margherita

A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma a Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro… e basta così sütődében dolgozott, és 1889-ben a szavojai I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített.
A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és készítője a királynéról nevezte el.
Ebből alakult ki a mai pizza.
Kb. 1830-ig utcai árusok árulták a pizzát, majd Nápolyban megnyílt az első igazi pizzéria, az Antica Pizzeria, ami még mindig működik a Via Port'Alba 18. szám alatt. A 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult világhódító útjára.

 

Jegyzetek
- Ugrás fel ↑ History of Italian Food. (Hozzáférés: 2009. szeptember 12.)
- Ugrás fel ↑ A pizza története Források
- Pizza és tészta, Lajos Mari-Hemző Károly, Corvina Kiadó, Budapest, 1991, ISBN 963133483 X
- Pizza, Kreatív Konyha sorozat, Alexandra Kiadó, Budapest, 2008, ISBN 978-963-368-684-3

További információk
- Commons
- A Wikimédia Commons tartalmaz Pizza témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek
- Nápolyi pizza
- Quiche
- Nemzetközi katalógusok
- GND: 4046188-9
Kategóriák:
- Olasz ételek
- Kelt tészták
- Sült tészták

wikipedia

Nápolyi Minestrone
Hozzávalók:
10 dkg szalonna, 1 evőkanál olaj, 1 póréhagyma, 1 kg vegyes zöldség, 3 húsleveskocka, 1 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, 10 dkg szarvacskatészta, 1 csokor petrezselyem, 10 dkg sajt, só

Elkészítés:
Az apróra kockázott szalonnát kisütjük, egy evőkanál olajat öntünk rá, és a megtisztított, karikákra vágott póréhagymát megfonnyasztjuk benne. A megtisztított zöldségféléket feldaraboljuk, és a burgonya kivételével a póréhagymához adjuk. Néhány percig kevergetve pároljuk, majd 1, 5 liter vízzel felöntjük. A leveskockákat belemorzsoljuk, a babérlevéllel, a fokhagymával, a kakukkfűvel, a bazsalikommal, a rozmaringgal, sóval, borssal is ízesítjük, végül lassú tűzön félpuhára főzzük. Ekkor kerül bele a kockákra vágott burgonya. Ha már az is félig megpuhult, a szarvacskatésztát többször is megkeverve kétszer főzzük, és a zöldséghez adjuk. A tetejét finomra vágott petrezselyemmel díszítjük. A sajtot tálaláskor mindenki magának szórja a tetejére.

Húsos paradicsomos mártás nápolyi módra
Hozzávalók:
50 dkg marhahús (felsál v. fartő), 10 dkg bacon szalonna, 3 fej vöröshagyma, petrezselyem, margarin, 5 ek. olívaolaj, 1 pohár vörösbor, sűrített paradicsom, só.

A szalonnával megtűzdelt húst lábosba tesszük, hozzáadjuk a felkockázott maradék szalonnát, vöröshagymát, petrezselymet, s lassú tűzön megpároljuk. Menet közben a vörös bort kis adagokban hozzáöntjük.
Két ek sűrített paradicsomot meleg vízzel elkeverünk, s a húshoz öntve addig kevergetjük, amíg sötét színűvé nem válik. A borhoz hasonló módon apránként adagoljuk hozzá a paradicsompüré további adagjait. Ha a húson lévő szószt szép egyenletesre elkevertük, kevés vizet öntünk hozzá, s fedő alatt még egy órát tovább pároljuk. Ha a hús megpuhult, kiszedjük, s külön, szeletelve használjuk fel. A mártással kifőzött tésztát, ízesíthetünk. Petrezselyemzölddel, friss túróval megszórva igazi ínyencség!

Máj nápolyi módra
Hozzávalók:
40 dkg sertésmáj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 pohár száraz vörösbor, 2 gerezd fokhagyma, mokkáskanál szárított bazsalikom és kakukkfű, 1 mokkáskanál rozmaring, 3 evőkanál olaj, teáskanál liszt, csipetnyi csípős paprika, ízlés szerint törött fekete bors, só.

A megmosott és megtörölt májat nagyon vékony csíkokra metéljük, a tisztított vöröshagymát vékony karikákra vágjuk. Az olajon sárgára fonnyasztjuk, majd a májcsíkokat hozzáadva, hirtelen, erős tűzön lepirítjuk. A só kivételével, az összes fűszerrel megszórjuk, a liszttel simára kevert borral felöntjük, összeforraljuk, csak ezután sózzuk. Apróra tört spagettivel vagy makarónival tálaljuk.

Nápolyi pecsenye
Hozzávalók:
1 kg sertéscomb, 3 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 3 dl vörösbor, só.
Elkészítése:
A combot egyben besózzuk, és az olajban körös-körül megpirítjuk, Mellédobjuk a fokhagymát, majd ráöntjük a bort, és lefedve addig pároljuk, amíg a levét el nem főtte. Addigra éppen meg is puhul. Párolás közben fogassuk a pecsenyét, hogy a kellemes boros íz jól átjárja.

Nápolyi vagdalt hús
Hozzávalók:
60 dkg kétszer darált sertéshús, 3 zsemle, 2 dl tej, 1 kiskanál reszelt hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, törött bors, kakukkfű, bazsalikom, 1 kiskanál paprikakrém, 2 tojás, 2 dl olaj, 1 dl húsleves, 1 dl vörösbor, 1 mokkás csésze feketekávé, 1 mokkáskanál porcukor, 1 babérlevél, 2-3 szem borókabogyó, 1 dl tejföl, 1 evőkanál reszelt sajt. Elkészítése:
A darált húst összekeverjük a tejben áztatott jól szétmorzsolt zsemlékkel, a reszelt hagymával, a zúzott fokhagymával, sóval, törött borssal, egy csípet bazsalikommal, egy csípet kakukkfűvel, a paprikakrémmel, 2 tojással. Pogácsákat formálunk belőle, majd bő forró olajban mind két felét pirosra sütjük. A húslevest, a bort, a kávét elkeverjük a porcukorral, a babérlevéllel, a borókabogyóval, és fölforraljuk. Beletesszük a húspogácsákat, és 15 percig pároljuk, fedő alatt. Ezután levesszük a fedőt, és még 15-20 percig pároljuk, amíg a mártás be nem sűrűsödik. A tejfölben elkeverjük a reszelt sajtot, a mártásba öntjük, és forrón tálaljuk.

Nápolyi zöldbab
Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg paradicsom, 40 dkg zöldbab, 4 tojás, 2 fej vöröshagyma, 3 cikk fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj,1 evőkanál citromlé, őrölt bors, só, 2 babérlevél, kakukkfű, ecet, cukor, 1 csokor petrezselyemzöld

Leforrázzuk a paradicsomot, lehúzzuk a héját, hármat félreteszünk, a többit feldaraboljuk. A zöldbabot megtisztítjuk, és 2 centis darabokra vágjuk. Három evőkanál olajat felhevítünk, és megpirítjuk rajta az apró kockákra vágott hagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, és addig pároljuk, amíg a paradicsom, levet ereszt. Ekkor hozzáadjuk a zöldbabot, 2 cikk zúzott fokhagymát, az összevágott petrezselyemzöldjét, megsózzuk, és 30 percig lefedve, lassú tűzön pároljuk. Végül levesszük a fedőt, és elfőzzük a felesleges lét. Megborsozzuk, kevés cukrot adunk hozzá, salátástálba tesszük, és hagyjuk kihűlni. Közben sós, ecetes vizet forralunk, és egyenként belecsúsztatjuk a felütött tojásokat, ügyeljünk rá, hogy a tojások ne folyjanak szét. Egészen lassú gyöngyöző forralással 5 percig főzzük, majd szűrőkanállal kivesszük, és a paradicsomos zöldbab tetejére tesszük. A megmaradt 3 paradicsomot szétnyomkodjuk, és 1 evőkanál olajjal, 1 cikk zúzott fokhagymával, a citromlével, kevés sóval, és a fűszerekkel fedő alatt negyed óráig pároljuk. Azután fedő nélkül sűrűre főzzük, majd leszűrjük, és a tojásokra öntjük. Alaposan behűtve tálaljuk.

Töltött articsóka nápolyi módra
Hozzávalók:
4 articsóka, 15 dkg lágy, édes sajt (bivalysajt), 5 dkg reszelt parmezán, 4 szardella (ringli), 1 tojás, fél csomó petrezselyemzöld, 1 ek zsemlemorzsa, olívaolaj, só, bors Elkészítése:
Az articsóka kemény, külső leveleit lefejtjük, a tüskéket ollóval levágjuk.

A puha sajtot felaprítjuk, és összekeverjük a reszelt parmezánnal, zsemlemorzsával, finomra vágott petrezselyemzölddel, a tojással, és egycsipetnyi sóval, borssal. Az articsóka leveleit széjjelnyitjuk, a belsejét megsózzuk, és az elkészített tölteléket beletöltjük. Egy kis edényben szorosan egymás mellé állítjuk a megtöltött articsókát, annyi vizet töltünk hozzá, hogy kb. a feléig érjen, és mindegyik tetejére teszünk egy darabka szardellát. fedő alatt pároljuk. Egy félóra elteltével sütőbe tesszük, és készre pároljuk.

Spagetti nápolyi módon
Hozzávalók:
15 dkg gomba (lehetőleg vargánya), 5 dkg vaj, só, 1 csipet őrölt fekete bors, 40 dkg spagetti, 1 csomó petrezselyemzöld A paradicsommártáshoz: 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg paradicsom, 3 evőkanál olaj, só, 1 csipet őrölt feketebors, 1 kiskanál bazsalikom, 1 kiskanál kakukkfű, 1 csipet cukor, 1 pohár vörösbor

A megtisztított vöröshagymát és fokhagymát finomra vágom, a megmosott paradicsomot feldarabolom. Forró olajon üvegesre pirítom a hagymákat, hozzáteszem a paradicsomot, sóval, borssal, bazsalikommal, kakukkfűvel, cukorral fűszerezem, hozzáöntöm a bort, és az egészet kb. 20 percig főzöm.
Eközben a gombát megmosom és felszeletelem. Serpenyőben 3 dkg vajon sóval, borssal ízesítve a gombát 10 perc alatt megpárolom. Tálalásig melegen tartom.
Miközben a mártás fő és a gomba párolódik, vizet forralok, megsózom, és a spagettit kb. 12 perc alatt megfőzöm. (Sosem szabad túlságosan puhára főzni, inkább kissé ruganyosra!) Amíg fő, a paradicsommártást átpasszírozom. A spagettit leszűröm, hideg, folyó csapvízzel leöblítem, és egy kevés olvasztott vajba forgatom.
Tálaláskor a spagetti-halom közepére öntöm a mártást a gombával együtt, és petrezselyemlevelekkel díszítem

Nápolyi pizza 1.
A kinyújtott pizzát a mártással megkenjük, oregánóval megszórjuk (nyáron néhány vékony paradicsomszeletet is fektetünk rá), és körülbelül 15 deka reszelt sajttal megszórva, sütjük.

Nápolyi pizza 2.
Hozzávalók:
20 dkg mozzarella, 8 vékony tengeri halfilé, 4 kisebb paradicsom, 20 db olívabogyó, 5 dkg vaj

A paradicsomot szeletelje fel, a sajtot reszelje meg, a halfilét vágja kisebb darabokra. Az elkészített tésztát locsolja meg olvasztott vajjal. Rendezze el rajta a haldarabokat, majd díszítse a paradicsommal, és az olívabogyóval. Tegye 180 fokra előmelegített sütőbe a pizzát, és süsse 20 percet. Ekkor szórja meg a sajttal, s tegye vissza a sütőbe, míg a sajt ráolvad, és arany barnára pirul.

Nápolyi pizza 3. (Pizza Napoletana)
Hozzávalók:
Fél kilónyi tészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella, 3-4 ajóka (anchovy filet), capri, oregano, olívaolaj.

A tésztára kenem a paradicsomot, sugárirányban ráosztom a csíkokra szelt ajókákat, megszórom vágott kapribogyóval és oregánóval, majd elosztom rajta a szeletelt mozzarellát. Sütőben szépre sütöm.

Nápolyi rizottó
8 deka vajban megpirítunk 30 deka rizst, kevés apróra vágott zöldpetrezselymet. Föleresztjük kevés vízzel kevert jó fehérborral, úgyhogy egész ellepje. Belekeverünk 25 deka zöldborsót, 15 deka kockára vágott sonkát, 25 deka szintén kockára vágott gombát és 10 deka reszelt sajtot és körülbelül 5 deka darabokra tördelt vajat. Addig pároljuk keverés nélkül, míg a rizs megpuhul, de szét nem fő. Ha kell, rázogassuk meg közben a lábast, és szükség esetén hús- vagy csontlével pótoljuk az elfőtt levet. Tálaláskor bőven meghintjük reszelt sajttal.

Nápolyi saláta
Hozzávalók:
10 dkg spagetti, 2 nagy, savanykás alma, 10 dkg durvára reszelt füstölt sajt, 1 dl majonéz, 1 dl házilag fűszerezett paradicsomlé (vagy ketchup), 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál szárított rozmaring, ugyanennyi bazsalikom (ha van friss, még jobb) és oregánó (szurokfű), 1 mokkáskanál törött fekete bors, csipetnyi porcukor, ízlés szerint só.

A tésztát apróra összetöröm és a szokásos módon, sós vízben megfőzöm. Hideg vízzel leöblítem és lecsöpögtetem. Fél dl vizet egy kis lábosba töltök, beleszórom a szárított bazsalikomot, az oreganót és a rozmaringot. Befedve 5 percig forralom, ez után pedig hagyom, hogy kihűljön. A majonézt simára keverem a paradicsomlével, a fűszeres lével, a fele reszelt sajttal, a megtisztított és összezúzott fokhagymával, ezután pedig a törött borssal és csipetnyi cukorral ízesítem. A mártásba belekeverem a főtt tésztát, a megtisztított és apró kockákra vágott hagymát, valamint a kicsumázott, héjas, ugyancsak kis kockákra aprított almát. Az egészet alaposan összekeverem, és a tetejére hintem a megmaradt reszelt sajtot. A salátástálat befedem, és a hűtőszekrényben minimum fél napig érlelem. Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

Nápolyi tojássaláta
Hozzávalók:
6 tojás, 1 hagyma, 4 paradicsom, 10 dkg juhsajt, oregáno, fél dl olívaolaj, só

Elkészítés:
A tojásokat felkarikázzuk, vékony szeletekre vágjuk a hagymát, a paradicsomot és a juhsajtot. Egy mélyebb üvegtálban először lerakunk egy tojássort, aztán a hagymát, a paradicsomot, végül a sajtot, s addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Ízlés szerint sót, borsot, szurokfüvet (oregáno) keverünk az olajban, leöntjük a salátát, és tálalásig hidegre tesszük; fedjük le alufóliával, hogy a hagyma szagát ne vegye át a hűtőszekrény. Csak az asztalon, tálalás előtt keverjük össze, különben elvész a szépsége!

 

Nápolyi cipőcskék
Hozzávalók:
600 g kenyértészta, só, 200 g túró, 100 g parmezán sajt, 100 g sonka, 1 tojás, 100 g Mozzarella

A túrót a tojással, kevés sóval, a parmezánnal, illetve a kockákba vágott Mozzarellával és sonkával összekeverjük. A kenyértésztát kinyújtjuk, és 4 darabba vágjuk, mindegyikre teszünk egy keveset az elkészített sajtos masszából, majd mindegyik kis kockát átlósan összeillesztjük. Sütőben, kicsit olajozott tepsibe elhelyezzük a cipőcskéket, és 30 percig sütjük, majd melegen tálaljuk.
 

Forrás:
Itáliai barangolások - A nápolyi konyha
Szerző:
 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.