Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bepillantás a skót konyhába

2016.03.16

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

Skót húsleves (Scotch broth)
Hozzávalók:
1 kg bárányhús egyben, 2 ek. só, 10 szem bors, 6-8 ek sárgaborsó, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 hagyma nyolcfelé vágva, 1 szeletelt póré, 1 cs. petrezselyem.
Mártás:
2 ek zsiradék, 3 ek liszt, 3 dl leves, 1 kk. mustár, 1 kk. ecet, 5 kapribogyó, főtt burgonya, főtt káposzta.

A bárányt, sót, borsot, borsót, 2 l vízben kb. 2 órát főzzük. Beletesszük az apró kockára vágott zöldséget és a hagymákat, még kb. 30 percig főzzük a hús puhulásáig. Végül a tetejét megszórjuk petrezselyemmel. Mártás:
a vajban vagy más zsiradékban a lisztet kissé megpirítjuk, 3 dl levessel felengedjük, beletesszük a mustárt, sót, ecetet, kaprit.
Állandóan kevergetve felforraljuk, besűrítjük
. A levesből kivett húst külön tálaljuk - főtt burgonyával, - káposztával, mártással.

Főtt tojás skót módra
Hozzávalók:(6 személyre)
6 kemény tojás, 1 nyers tojás, 35 dkg darált marha- vagy birkahús, amit ízlés szerint sózunk, borsozunk, 4 kávéskanál finomra vágott petrezselyem, kevés szerecsendió, 1 citrom lereszelt héja, majoránna, bazsalikom, 10 dkg zsemlemorzsa, a sütéshez olaj

A darált húst elvegyítjük a petrezselyemmel, a szerecsendióval, a citromhéjjal, a majoránnával, a bazsalikommal.
Nedves kézzel jól összedolgozzuk, bevonjuk vele a megpucolt főtt tojásokat, majd megforgatjuk a felvert nyers tojásban és a zsemlemorzsában.
Serpenyőben, forró olajban megsütjük a bevont tojásokat. Ehhez 4-5 perc szükséges. Sült burgonyával, uborkasalátával tálaljuk.

Párolt báránycomb
(Boiled Gigot of Lamb)
Hozzávalók:
1,6 kg báránycomb, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1-1 kávéskanál rozmaring, kakukkfű és petrezselyem, 1 babérlevél, 10 szem fekete bors, 0,5 dl tej, ízlés szerint só, őrölt és bors
A mártáshoz:
2-2 evőkanál vaj és liszt, 3-3 evőkanál kapribogyó és a leve, só és őrölt bors

A báránycombot hártyázza le, majd fektesse mély tűzálló tálba. Öntse rá a tejet, hogy körülbelül a hús háromnegyedéig érjen. Adja hozzá a felkarikázott hagymát, sárgarépát, valamint a fűszereket. Takarja le az edényt. Tolja forró sütőbe, és amikor forrni kezd, akkor csökkentse a hőfokot. Gyöngyözve párolja 2-3 órán keresztül. Ha megpuhult a hús, emelje ki a főzőléből, és tegye meleg helyre tálalásig. Egy lábosban olvassza fel a vajat, és a lisztet kevergetve pirítsa egy percig rajta. Húzza félre a melegről, majd fűszerezze és szűrje rá a tejet, amiben a hús sült. Folyamatos keverés mellett forralja sűrűre. Ha elkészült keverje bele az elfelezett kapribogyót és a levét. A felszeletelt húst öntse le a forró mártással, és burgonyapürével körítve tálalja.

Párolt füstölt hal (Cullen Skink)
Hozzávalók:
60 dkg füstölt tőkehal-filé, 1 kisebb fej vöröshagyma, 3 dl tej, 3 dl tejszín, 65 dkg burgonya, 5 dkg vaj, 1 csokor petrezselyem

Olvassza fel a vajat egy vastagfalú serpenyőben. Párolja üvegesre rajta a finomra vágott hagymát, majd adja hozzá a meghámozott és vékonyan felkarikázott burgonyát. Az edényt időnként megrázogatva pirítsa addig, amíg kezd világosbarnára színeződni. Fektesse rá a halfiléket, és öntse fel a tej és a tejszín keverékével. Fedő alatt párolja alacsony hőfokon 30 percig. Ekkor vegye le a fedőt, és hintse meg a finomra vagdalt petrezselyemmel. Addig főzze, míg a ragu elfövi saját levét. Friss salátával tálalja.

Mazsolás sütemény (Raisin Scones)
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 3 kk. sütőpor, csipet só, 2 kk. kristálycukor, 6 ek vaj, 5 dkg mazsola, 3 ek tej vagy tejszín, 2 tojás.

Összekeverjük a lisztet, sütőport, sót, 2 kk. cukrot, beledolgozzuk a vajat, mazsolát, tejszínt, majd a tojásokat. A sütőt forróra állítjuk.
Gyengén lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk, majd háromszögekre vágjuk a tésztát. Tetejüket tojás fehérjével megkenjük, kristálycukorral megszórjuk.
Vajazott tepsibe tesszük, 10-15 percig sütjük. Hidegen, melegen egyaránt tálalhatjuk. Adhatunk hozzá vajat, dzsemet, lehet reggelire vagy teasüteményként fogyasztani.

Forrás:
Barangolás Skóciában
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.