Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A CSEH KONYHA 2

2020.05.09

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

Avokadókrém
Elkészítése:
1 db jó érett (puha) avokádót megtisztítunk és felvágunk. 3-4 dkg vajjal összedolgozzuk. 1 gerezd fokhagymát összetörünk, és hozzákeverjük a krémhez. Fehér borssal és egy csipet sóval ízesítjük.

Kulajda
(nevesincs leves)
Hozzávalók:
burgonya, gomba, tejföl, tej, liszt, vaj, kapor, só, köménymag, ízlés szerint.

Elkészítése:
A kockára vágott meghámozott burgonyát kevés köménymaggal, és a gombával feltesszük főni.
Egy pohár tejfölt tejjel, egy evőkanál sima liszttel elkeverünk, és a felforrt levesbe öntjük.
Hagyjuk együtt főni még két percig, tehetünk hozzá még kevés tejet, egy kanál vajat.
Végül apróra vágott kaprot szórunk bele.
Forrón és hidegen egyaránt finom.

"Morvai veréb"
Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg sertéstokány csont nélkül, 1 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, köménymag, só, őrölt bors, 1 kanálnyi zsír, 1 kanálnyi sima liszt

Elkészítése:
A húst nyolc egyforma darabra vágjuk, tepsibe tesszük, rászórjuk a felszeletelt hagymát és az apróra vagdalt fokhagymát, megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a köményt és a zsírt a liszttel.
Az egészet jól összekeverjük, és előmelegített sütőben - vizet öntve alá - puhára sütjük.
A kész "verebeket" savanyú káposztával és krumplis knédlivel szolgáljuk fel.

Burgonyás knédli, forró krumpliból
Hozzávalók:
80 dkg forró krumpli, 40 dkg dara, 10 dkg zsír, szalonna vagy vaj, 1-2 tojás vagy csak a sárgája, fél kanálnyi só, (pirított zsemlekockák)

Elkészítése:
A gyúródeszkára szórjuk a darát és bele az áttört forró burgonyát. Hozzáadjuk a tojást, a sót és összedolgozzuk tésztává.
A tésztához adhatunk pirított zsemlekockákat is.
Kis kerek gombócokat formázunk és kb. 15 percig főzzük őket.
A kifőtt gombócokat kivesszük, szétrakjuk, vajjal, szalonnával vagy zsírral megkenjük (megszórhatjuk pirított zsemlemorzsával) és párolt káposztával húshoz adjuk körítésként.
Ugyanebből a tésztából nagyon finom a gyümölccsel töltött gombóc.

Sós kalács joghurttésztából
Hozzávalók:
250 g vaj, 500 g sima liszt, 1 pohár joghurt, 200 g füstölt sajt, 1 nagyobb hagyma, mustár, 4 tojás, 2 pirospaprika, só, kari fűszerkeverék, bors

Elkészítése:
A vajat, lisztet, joghurtot sima tésztává dolgozzuk, és állni hagyjuk 24 óráig.
Utána kinyújtjuk, hogy ne legyen túl vastag.
Magasabb tepsiszerű edénybe tesszük, vigyázva arra, hogy a szélei magasan legyenek.
Megkenjük mustárral, rárakjuk a karikára vágott hagymát és rárakjuk a felvágott pirospaprikát.
Előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 15 percnyi sütés után a félig sült tésztára ráöntjük a reszelt sajttal elkevert tojást, melyet fűszerezünk.
A kalácsot megsütjük.
Hidegen és melegen is tálalható.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
VILÁGKONYHA-KONYHAVILÁG - CSEH KONYHA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.