Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG - KNÉDLI, SÖR ÉS AZ U FLEKU

2017.04.30

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

A tipikus cseh étel a knédli sült hússal és savanyú káposztával, meg persze egy kis sörrel.
Knédli van többféle is: a klasszikusnak számító zsemlyés – apróra vágott zsemlyét tesznek a tésztájába.
Van a krumplis – a legközkedveltebb, továbbá a füstölt apróra vágott sertéshúst tartalmazó.
A desszertek közül sok helyen kínálják a gyümölcsös knédlit, ami nem más, mint a szilvás vagy sárgabarackos gombóc cseh megfelelője, nem cukros zsemlyemorzsába görgetik, mint magyar-honban sok helyütt, hanem túróval és porcukorral szórva szolgálják fel.
Az almás-rétes ugyanolyan közkedvelt, mint Magyarországon.
Meg kell még mindenképpen említeni, hogy a cseh konyha sok lisztet használ, a levesek is sűrűk, viszont ha a legfinomabbat akarjuk megkóstolni, válasszuk a nevesincs levest, vagy más néven a Kulajdát, vagy a Kyselot, a savanyú kenyérlevest.
Mint mindenütt másutt Közép-Európában, a cseh kulináris szokásokra is az a jellemző, hogy viszonylag kevés, ám kitűnő alapanyagot használnak fel, és az a céljuk, hogy felkészítsék a szervezetet a kemény munkára és a hideg telek átvészelésére.
A sertéshús az első (vepr), a marhahús (hovezí maso), a borjú (telecí maso), a csirke (kure), a liba (hus) és a kacsa (kachna) előtt.
A halételek jobbára a pisztrángra (pstruh) és a pontyra (kapr) korlátozódnak.
Zavarba ejtően sokfajta liszt van, és sok helyütt termesztenek cukorrépát is, a sütemények, édességek és a török kávé cukorszükségletének kielégítésére.
A másik nemzeti gasztro-jellegzetesség a sör.
Bárhová megyünk az országban, bárhol találni fogunk olyan helyet, ahol a megfelelő pénz kifizetésének fejében egy korsó finoman gyöngyöző habos folyékony kenyeret tesznek elénk. Ezt bizonyítja az is, hogy Csehországban az egy főre eső évi sörfogyasztás eléri a 157 litert, és ebben a csehek világelsők.
A leghíresebb cseh sörök a következők:
Pilzner Urquell, Staropramen, Litovel, Krusovice, Gambrinus, Budvar stb.

 

Prágai húsleves
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg prágai vagy gépsonka, 20 dkg friss (vagy 1/2 zacskó mirelit) brokkoli, 1 l húsleves (kockából is készülhet), só, bors Elkészítés:
A megtisztított, megmosott friss brokkolit rózsáira szedjük. (A gyorsfagyasztott brokkolit szoba hőmérsékleten felengedjük.)
A húslevest, lábosban felforraljuk, beletesszük a brokkolit, és fedő alatt kb. 5 percig főzzük. A sonkát széles csíkokra, majd kockákra vágjuk. A levesbe tesszük és átmelegítjük.
Tetszés szerint sóval, őrölt borssal ízesítjük.
Azonnal tálaljuk.

Kulajda (nevenincs leves)
Hozzávalók:
burgonya, gomba, tejföl, tej, liszt, vaj, kapor, só, köménymag, ízlés szerint.

Elkészítés:
A kockára vágott meghámozott burgonyát kevés köménymaggal, és a gombával feltesszük főni. Egy pohár tejfölt tejjel, egy evőkanál sima liszttel elkeverünk, és a felforrt levesbe öntjük. Hagyjuk együtt főni még két percig, tehetünk hozzá még kevés tejet, egy kanál vajat.
Végül apróra vágott kaprot szórunk bele.
Forrón és hidegen egyaránt finom.

Prágai töltött hús knédlivel, párolt káposztával
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg sertéscomb, 10 dkg prágai sonka, 10 dkg csiperkegomba, 1 csomó petrezselyem, 1 tojás, liszt, só, bors, olaj vagy zsír.
A knédlihez:
2 szikkadt kifli, 30-40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1-2 tojás, só, víz.
A párolt káposztához:
50-60 dkg káposzta, 2-3 evőkanál olaj, 1 hagyma, köménymag, só, cukor, ecet.

Elkészítés:
Az apróra vágott sonkát kevés zsiradékon megpirítjuk, hozzáadjuk a vékony szeletekre vagy kockára vágott gombát. Előbb fedő alatt pároljuk, majd fedő nélkül zsírjára pirítjuk. Belekeverjük a finomra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a tojást, s a tölteléket a középen felszúrt húsba töltjük. Tepsibe vagy tűzálló edénybe tesszük, kevés olajat vagy zsírt és egy kis vizet téve alá, kb. egy óra alatt szép pirosra sütjük. Mielőtt felszeleteljük, hagyjuk állni negyed óráig.
A knédlihez a lisztet, a tojást, a langyos vízzel megfuttatott élesztőt, az apróra vágott száraz kiflit kemény galuskatésztává kavarjuk és megkelesztjük. Attól függően, hogy mekkora az edényünk, a tésztát 2-3 darabba vesszük, hosszúkásra formázzuk és forrásban lévő sós vízben - menet közben egyszer megfordítva - mintegy 15 perc alatt megfőzzük, s felszeletelve tálaljuk.
A párolt káposztához a hagymát vékonyan felszeleteljük, olajban megpirítjuk, rátesszük az ugyancsak vékonyra vágott káposztát, megsózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Köménymaggal, cukorral, ecettel ízesítjük.
Párolás közben, ha kell, kevés vizet önthetünk hozzá.
Van, ahol befejezés előtt 1-2 kávéskanál liszttel is megszórják, hogy egy kicsit testesebb legyen.

Pikáns Moravan saláta
Hozzávalók:
1 kisebb káposztakonzerv, 150 g durvára vágott alma, 80 g apróra vágott hagyma, 1 csomó retek finomra reszelve, 50 g reszelt sárgarépa, 2 pohár joghurt, 250 g reszelt sajt (Moravan 40 %), citromlé, petrezselyemzöld, metélőhagyma,

Elkészítés:
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, Worcester vagy szójaszósszal ízesítjük, adhatunk hozzá savanyított uborkát is. Ízlés szerint ízesíthetjük cukorral.
Hűtve tálaljuk.

Ligurcek*= Lestyán

Sertésborda juhtúrós sztrapacskával
Hozzávalók 4 személyre:
70-80 dkg kicsontozott sertésborda, 5 dkg liszt, 1 evőkanál paradicsompüré, 8 dkg zsír vagy olaj, só, bors.
A sztrapacskához:
60 dkg hámozott, reszelt burgonya, 1 tojás, 6-8 dkg zsír, 30 dkg liszt, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg juhtúró, só. Elkészítés:
A kicsontozott bordaszeleteket enyhén kiveregetjük, megsózzuk, megborsozzuk, lisztbe forgatjuk, és a felhevített zsírban vagy olajban mindkét oldalát hirtelen pirosra sütjük. A zsírjához lisztet, paradicsompürét és kevés vizet hozzáadva lassúbb tűzön pecsenyelevet forralunk, visszahelyezzük bele a sült bordákat, és fedő alatt puhára pároljuk. A reszelt nyers burgonyából, lisztből, sóból, tojásból, olvasztott zsírból jól kidolgozott galuskatésztát keverünk. Kanállal beleszaggatjuk a forró, sós vízbe és kifőzzük. (Az eredeti receptek szerint barna lisztet használtak hozzá.) Kiolvasztjuk a kockára vágott szalonnát, a tepertőt kiszedjük, s erre a forró szalonnazsírra tesszük a kifőtt, leöblített és leszűrt galuskát. Jól átkeverjük, tetejére morzsoljuk a juhtúrót, ráhintjük a tepertőt és forrón tálaljuk.
A mellé adott sült bordát a pecsenyelével meglocsoljuk.

 
Morva tál
Hozzávalók:
1 kg vegyes zöldség, bab, kelbimbó, paprika, karfiol, burgonya, 1 hagyma, 1 evőkanál vaj, 25 dkg savanyú káposzta, 1 l húsleves, 25 dkg darált marhahús, 1 csésze félig főtt rizs, 2 tojás, só, pirospaprika, 2 dl tejföl.
 
Elkészítése:
A kockára vágott zöldséget vajban megfuttatjuk, a savanyú káposztát és a húslevest hozzáadjuk, és 30 percig főzzük. A darált húst, rizst, tojást, sót, paprikát, masszává dolgozzuk, gombócokat formálunk belőle, és a zöldségekkel együtt megfőzzük.
Végül ízesítjük, és hozzáadjuk a tejfölt.

Ponty Rozmeberki módra
Hozzávalók:
1 kg ponty, 70 g hagyma, 100 g vaj, 120 g sampinyon, 1,5 dl tejszín, 1 db citrom, fehérbor, kapor, finomliszt, kevés citromlé, ízlés szerint cukor és só.

Elkészítés:
A pontyra kevés citromlevet csöpögtetünk, lisztben megforgatjuk és megsózzuk. Repce és napraforgóolaj keverékéből készült repceolajat használunk, amelyhez egy kis vajat teszünk. A hagymát üvegesre pároljuk, ráhelyezzük a pontyszeleteket, és mindkét oldalát jól átsütjük. Aláöntjük a bort és pároljuk. Ha kész a ponty egy tálra helyezzük. Ezután elkészítjük a mártást a következőképp: A hagymához hozzáadjuk a gombát (ha friss, akkor pároljuk), kevés kaprot, tejszínt, citromlevet, kis cukrot.
Így főzzük.
Legvégül sózzuk.
Ezt a mártást öntjük a ponty alá.

Kitűnő torta
Egy egész tojást 5 dkg vajjal, 16 dkg cukorral habosra keverünk. Hozzáadunk 5 dkg őrölt diót, 20 dkg lisztet, 2 dl tejet, fél csomag sütőport.

Elkészítés:
Előmelegített sütőben sütjük, és a következő krémmel töltjük:
Krém:
10 dkg vajat 15 dkg porcukorral habosra keverünk. Hozzáadunk 5 dkg darált diót és a megsült tészta levágott széleit, melyeket előzőleg feketekávéba mártottunk. Ízesítjük még vaníliás cukorral, rummal.
Ezzel töltjük és vonjuk be a tésztát.

Forrás:
BARANGOLÁS A CSEH KONYHÁKBAN
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.