Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy világbirodalom konyhája

2016.02.16

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

KÍNAI PALACSINTA (ANGOL-KÍNAI) SPRING ROLLS
Hozzávalók:
50 g liszt, 25 g kukoricaliszt, 2 tojás, olaj, 120 ml víz, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis répa, 6 újhagyma, 2 1/2 cm gyömbér, 100 g főtt garnéla, 50 g főtt sonka apróra vágva, 7 ek sötét szójaszósz, 2 ek cukor, 50 g szójacsíra, só, bors, 1 kis chili paprika kimagozva és felaprítva

Elkészítése:
A lisztet szitáljuk egy tálba. Adjunk hozzá kis sót, a tojásokat, 1 ek olajat és a vizet. Keverjük össze és hagyjuk 5 percig állni. Reszeljük a répát finomra, a hagymák közül 4-et vágjunk apróra, és a maradék kettőből készítsünk díszeket. Tegyük jeges vízbe.
1 ek olajat forrósítsunk fel. Vágjuk apróra a gyömbért, és a felét adjuk az olajhoz a fokhagymával. 1 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a répát, hagymát, garnélát, sonkát, 1 ek szójaszószt és a cukor felét. 1-2 percig süssük, majd sóval, borssal ízesítsük. Adjuk hozzá a szójacsírát, és 1 percig együtt pirítsuk, majd szitán hagyjuk kihűlni.
Olajon süssük készre a palacsintát, de közbe ne forgassuk meg. 4 palacsintát sütünk. A tölteléket osszuk 4 részre, tegyük a palacsinta "sületlen" felére és tekerjük fel úgy, hogy először a széleket felhajtjuk.
Melegítsünk 4 ek olajat egy serpenyőben és süssük meg benne a palacsintákat. Keverjük össze a maradék 6 ek szójaszószt a maradék gyömbérrel, cukorral és chilivel. Konyhatörlőn szárogassuk le a palacsintákat és tegyük tálaló edényre. Körítsük a hagymadarabokkal és melegen, a szósszal leöntve tálaljuk.
Variáció: Amíg a tojás fő, készítsünk "tomate concasse"-t és ezt öntsük a tojásra. A sjalottenből a petrezselyemből és a gombából készítsünk "duxelles"-t és ezt öntsük a tojásra, vagy lazac darabokkal tálaljuk.

KRÉMLEVES TÖKBŐL
Hozzávalók:
15 dkg vaj, 1.2 kg sütőtök, (80 dkg tökhúshoz), 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 0.5 liter húslé (kockából), só, bors, cukor, frissen reszelt szerecsendió, 1.5 dl tejszín, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vagdalt petrezselyem, 1 evőkanál metélőhagyma, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 tojássárgája. 1-2 dkg tisztított tökmag, 2 evőkanál tökmagolaj

Elkészítése:
10 dkg vajat kis kockákra vágva kiolvasztunk. A tököt nagyobb darabokra vágva meghámozzuk, kimagozzuk. A leveshez 0.5 kg tökhúst kockákra vágunk. Az egyik hagymát finomra aprítjuk, két fokhagymagerezdet összezúzunk. A tökhúst, hagymát, fokhagymát a maradék vajon üvegesre pároljuk. Fehérborral felöntve még kissé főzzük. Hozzáadva a húslét, alacsony hőmérsékleten még 25 percig főzzük. Sóval, borssal, a szerecsendió-reszelékkel, és egy csipet cukorral ízesítjük. A tejszínnel felfőzve pürésítjük, áttörjük. Ismét felforraljuk, a jeges vajkockákat belekeverve besűrítjük a krémlevest.
A galuskához a maradék tökhúst durva reszelőn lereszeljük, enyhén megsózva 15 percig állni hagyjuk. Utána jól kinyomkodjuk. A megmaradt hagymát finomra vágva, a maradék fokhagymát felaprítva a tökhússal együtt egy evőkanál olívaolajon megpároljuk, közben fordítgatjuk, keverjük, míg a nedve elfő.
Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a vagdalt metélőhagymát, a zsemlyemorzsát, a tojássárgákat, és jól összedolgozzuk. A masszából evőkanalakkal hat nagyobb galuskát szaggatunk.
A maradék olajat serpenyőben hevítjük, a galuskákat minden oldalról arany barnára pirítjuk benne. A tökmagokat késsel felaprítjuk. A galuskákat a levesbe helyezzük, egyet forralunk rajta, majd tányérokra merjük, tökmaggal megszórjuk, tökmagolajjal megcsepegtetjük.

CSIRKE TORTA
Hozzávalók:
45 dkg padlizsán, só, 6 db csirkecomb, őrölt bors, 5 dkg libazsír vagy vaj, 15 dkg articsóka-szív, 0,8 dl száraz fehérbor, 0,8 dl csirkeleves, 1 csokor snidling, 3 szál kakukkfű, fél citrom leve, csipet cukor, 1 csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 3 burgonya, 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:
A padlizsánt hámozza meg, vagdalja 1,5 centis kockákra, sózza be és tegye félre legalább 2 órára. A csirkecombok bőrét húzza le, a csontokat vegye ki, a filéket sózza és borsozza meg. Két evőkanálnyi forró libazsíron, vagy vajon kifehéredésig süsse elő. Csepegtesse le, majd amikor kihűlt, akkor minden filét vágjon hat egyforma darabra. A visszamaradt zsiradékon a félbevágott articsóka-szíveket fél perc alatt pirítsa barnára, majd szedje tányérra. A burgonyát héjában főzze meg, majd hámozva vagdalja apró kockákra. A petrezselymet, a snidlinget, és a kakukkfüvet vagdalja finomra. A csirkelevest, a bort, a citromlevet megsózva és cukrozva, a zúzott fokhagymával kis lábasban forralja be szirup sűrűségűre. Az olívaolajjal kenjen ki egy csatos tortaformát. A burgonyával kezdve rétegezze bele a különböző hozzávalókat úgy, hogy felülre krumpli kerüljön. Közben minden rétegre szórjon a snidlingből és a petrezselyemből, valamint csepegtessen a maradék sütőzsiradékból. A tetejére locsolja rá a boros levest. Alufóliával letakarva süsse 220 fokra előmelegített sütőben 20 percet. Ekkor vegye le a fóliát, és további 20-25 perc alatt süsse arany barnára.

BEEFSTEAK 07. (TÖRÖTT BORSSAL)
Hozzávalók:
6 szelet 2 cm vastag bélszín, 1 citrom leve, 0,5 dl olaj, 2 ek darabokra tört bors, só, 2 ek fokhagymás olaj

Elkészítése:
Verjük ki a húst mindkét oldalán, tegyük edénybe a citromlével, olajjal együtt. Hagyjuk 2 órát állni, közben forgassuk.
Szórjuk rá a borsot, nyomkodjuk bele. Fedjük le és álljon 1 órát.
Olajozzuk be a rostot, rakjuk rá a szeleteket, izzó parázs fölött oldalanként süssük 6-7 percig.
Tegyük melegített tányérra, mindegyikre fokhagymás vajat.
Paradicsommártással, paradicsomos tökkel, vagy paradicsomos kelbimbóval tálaljuk.

LAZAC GRAVLAX (ANGOL-SKANDINÁV)
Elkészítése:
A halat a gerinc mellett laposan elvágjuk, majd az apró borda csontocskákat kiszedegetjük. A bőrös részt # alakban bevágjuk, majd fűszerezzük: 1 ek só, 1 tk cukor, 1 tk szerecsendió, 1 tk köménymag, 1 tk szegfűbors, 1 tk Cayenne bors, 1 tk paprika. A fűszereket jól összekeverjük, majd egy darab fóliát leterítünk, rátesszük a halat és a fűszerekkel mindkét oldalát jól bedörzsöljük és becsomagoljuk. Hidegre tesszük, és 10-12 órát hagyjuk állni. 2 ek szójaszószt összekeverünk 3/4 cup melasszal és bekenjük vele a halat. Újra becsomagoljuk és visszatesszük a hidegre legalább 1 napra (félúton megforgatjuk). Nagyon vékony szeleteket vágunk a halból, tálra tesszük, megszórjuk kapri bogyóval, apróra vágott hagymával és metélőhagymával, megöntözzük olíva olajjal. Salátával és fekete kenyérrel tálaljuk.

PIRÍTOTT SERTÉSOLDALAS (ANGOL-OLASZ)
Hozzávalók:
1 oldalas (2,75-3,25 kg), 10 gerezd fokhagyma, 2 citrom leve, 100 g ánizskömény mag, 3 ek olíva olaj, só, bors

Elkészítése:
A sütőt 230 C-ra előmelegítjük. A hús bőrét vagdaljuk be 1/2 cm-ként. Vegyük le a bőrt, csak egy kis zsírt hagyva a húson. A fokhagymát az ánizskömény maggal pasztázzuk össze, majd a sóval, borssal keverjük ki. Ezzel a masszával kenjük be a bőrt kívül-belül és a húst körben. A bőrt tegyük vissza a húsra és kötözzük össze. Tegyük egy edénybe és 30 percig süssük, amíg a bőr, ropogós és barna nem lesz. Fordítsuk meg, öntsünk alá 2 ek olívát és a citromlé felét. Süssük tovább, időnként megöntözve a lével. Ha kész, kapcsoljuk le a tüzet, de a húst még 30 percig hagyjuk a sütőben, nyitott sütőajtónál.
Egy kis citromlevet hagyjunk a tepsiben, keverjük össze a visszamaradt olajjal és ezzel a szósszal locsoljuk meg a húst.

ANGOL NARANCSOS ENDÍVIA-SALÁTA
Hozzávalók:
1 nagy vagy 2 kisebb endívia, 3 (lehetőleg piros bélű) narancs, 2 sárgarépa, 1 citrom leve, só, törött bors, 1 kiskanál mustár, 2 evőkanál borecet, 4 evőkanál olaj

Elkészítése:
Nagyon vékony laskára vágjuk az endiviát, és összekeverjük a meghámozott, darabokra vágott naranccsal. Ráreszeljük a megtisztított sárgarépát, és a citromlével megöntözve 10 percig hideg helyen állni hagyjuk. Közben elkészítjük a mártást, amelyhez simára keverjük a mustárt a borecettel, kevés sóval, törött borssal, és lassan csorgatjuk bele az olajat, hogy opálos legyen. Ezt is jégbe hűtjük. Tálalás előtt a salátáról leöntjük a citromlevet, és beleforgatjuk a mustáros mártásba.

CHARLOTTE
Hozzávalók:
5 db tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál liszt, 1 csomag sütőpor

Elkészítése:
A krémhez: fél liter tejszín; 1 üveg vegyes gyümölcsbefőtt; 1 zacskó zselatin; 2 evőkanál konyak; 16 dkg porcukor.
Könnyű piskótalapot sütünk a hozzávalókból. Amint kivettük a sütőből még forrón konyharuhába tekerjük és így hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt megkenjük baracklekvárral. Lekváros piskótatekercset kaptunk.
Vágjuk 1-1,5 cm-es szeletekre és béleljünk ki vele egy félgömb alakú tálat. Ha ezzel megvagyunk, lássunk neki előírás szerint elkészíteni a zselatint.
Hagyjuk hűlni, közben keményre felverjük a tejszínhabot. Hozzáadjuk a porcukrot, a konyakot és a darabokra vágott gyümölcsbefőttet. Ha zselatin eléggé kihűlt hozzáöntjük a tejszínkrémhez.
Folyamatos keverés közben figyeljünk arra, hogy ne keményedjen meg teljesen a krém.
Ha kész, egyszerűen öntsük bele a piskótatekercsekkel bélelt tálba. A tetejét a maradék piskótával fedjük le. Ajánlatos egy éjszakát a hűtőben pihentetni. Másnap a kész Charlotte-ot egyszerűen kifordítjuk a formából. Díszítést nem igényel, mégis nagyon dekoratív sütemény. Kissé hosszadalmas az elkészítése, de megéri, mert nagy sikereket érhetünk el vele.

Forrás:
Barangolás az Egyesült Királyságban
Szerző:
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.