Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ein Schnaps, ein bayerisches Frühstück und Bier

2016.05.08

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

Bajor reggeli (Parasztreggeli)
(Bauernfrühstück)
Hozzávalók:
6 szelet bacon, 1 evőkanál vaj, 1 fej vöröshagyma, 4 db közepes burgonya, 6 tojás, fél teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt bors, fél dl tej

Elkészítése:
Serpenyőben párolja üvegesre a felkockázott bacont. Szűrőkanállal emelje ki a pörcöt papírtörölközőre. A visszamaradt zsiradékhoz adja hozzá a vajat, és melegítse össze. Párolja üvegesre rajta a finomra vagdalt vöröshagymát. Tegye rá a meghámozott, és nagyon vékony karikákra szelt burgonyát. Süsse zsemleszínűre. Közben a tejjel verje habosra a sóval és borssal ízesített tojásokat. Öntse rá a krumplis, hagymás ragura. Lassú tűzön süsse ízlése szerint készre. A kisütött pörccel megszórva tálalja.

 

Káposztaleves
(Kohlsuppe)
Hozzávalók:
4 szelet bacon, 2 fej vöröshagyma, 1 db fehérrépa, 2 db sárgarépa, 2 db burgonya, 1 kis fej fehérkáposzta, 1 l csirkeleves, 0,5 l víz, 1 csokor petrezselyem, 1 babérlevél, 5 dkg parmezán

Elkészítése:
A bacon szalonnát apróra kockázza fel. A vöröshagymát félkarikákra vágja. A fehér- és sárgarépákat karikázza fel vékonyan. A burgonyát fél centi kockákra szabdalja. A káposztát szelje szálasra. Valamennyi hozzávalót egyszerre tegye leveses fazékba. 1,5-2 óra alatt, lefedve, gyöngyözve főzze készre. Dobja ki a csokor petrezselymet és a babérlevelet, végül a reszelt sajttal megszórva tálalja.

Sertés hátszín sörmártásban
(Roast Pork Loin in Beer Sauce)
Hozzávalók:
1,5 kg hátszín, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál beurre manié*
A páchoz:
1,2 dl dijoni mustár, 1 nagy vöröshagyma, 1,2 dl méz, 1 üveg világos sör

Elkészítése:
A húst formázza és kötözze össze 6-8 centi vastag darabbá. A pác összetevőit keverje össze, forralja fel, végül turmix géppel pépesítse. Ha szobahőmérsékletre hűlt, akkor öntse egy sütőzacskóba. Helyezze bele az előkészített húst. A zacskóból próbálja meg kinyomni a felesleges levegőt, majd légmentesen zárja le. Tegye 24 órára hűtőszekrénybe. Nyolcóránként forgassa meg a zacskót. Másnap vegye ki a hűtőből, és hagyja 40 perc alatt szobahőfokra melegedni. Öntse lábosba a páclevet, és forralja fel. Hagyja lehűlni. Közben a letörölgetett húst sóval és borssal dörzsölje be. A felmelegített olajba téve, minden oldalát süsse pirosra, majd a 190 fokra előmelegített sütőbe téve 1,5 óra alatt süsse készre. Emelje a sülthús deszkára, hagyja 15 percet hűlni, végül vágja le a zsineget róla. Amíg hűl, addig a visszamaradt páclevet és a sütés pecsenyelevét öntse össze. Forralja fel, majd a beurre manié-t belemorzsolva sűrítse be. Tálaláskor a felszeletelt húst a mártással meglocsolva, főtt burgonyával körítve adja fel.
*beurre manié = 1-1 evőkanál vaj és liszt villával egyneművé összedolgozva.

Vöröskáposzta
(Rotkohl)
Hozzávalók:
1,2 kg vörös-káposzta, 3 db savanykás alma, 1 nagy vöröshagyma, 2 evő-kanál zsír, 3 db szegfűszeg, 1 db babérlevél, só, 4 kávés-kanál cukor, 5 evőkanál fehér borecet, 2 dl fehérbor

Elkészítése:
A zsírt olvassza fel egy nagy lábosban. A félkarikákra vágott hagymát közepes hőfokon pirítsa rajta zsemleszínűre. Tegye rá a vékony csíkokra vágott káposztát és a meghámozott, gerezdekre vágott almát. Ízesítse a fűszerekkel, hintse meg a cukorral, és öntse rá a bort, a borecetet. Forralja fel. Fedő alatt, gyöngyözve főzze 2-3 órán át. Ha esetleg túl sok a leve, akkor kevés étkezési keményítőt keverve hozzá a főzés vége felé - sűrítheti ízlése szerint.

Paradicsomsaláta
(Tomatensalat)
Hozzávalók:
5 db közepes paradicsom, 1 teáskanál só, negyed teáskanál kakukkfű, 1,2 dl olaj, 1 evőkanál Worcestershire szósz, 1 evőkanál cukor, 1teáskanál bazsalikom, negyed teáskanál őrölt bors, 6 evőkanál borecet, 1 nagyobb vöröshagyma

Elkészítése:
A paradicsomot és a vöröshagymát nagyon vékonyan szeletelje fel. A többi hozzávalót alaposan keverje ki. Salátástálban valamennyi alkotórészt forgasson egybe. Tálalás előtt mintegy óra hosszat hűtőben érlelje össze.

Linzertorta
(Linzer Torte)
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 1,8 dl cukor, 2,4 dl darál mandula, 1 evőkanál meggylikőr, 3,6 dl liszt, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, fél-fél citrom és narancs reszelt héja, 2,4 dl málnalekvár, 1 tojás, 2-3 db szegfűszeg

Elkészítése:
Vajazzon ki egy 20 centi átmérőjű tortaformát. Keverje habosra a vajjal a cukrot. Forgassa egybe a darált mandulával és a likőrrel. Szitálja a lisztet egy tálba. Adja hozzá az őrölt fahéjat, a porrá tört szegfűszeget és a reszelt narancs- és citromhéjat. Géppel alaposan keverje össze a vajas alappal. A tészta kétharmadát nyújtsa ki lisztezett deszkán, a maradékot tegye hűtőszekrénybe. A nyújtott tésztával bélelje ki a formát. Simítsa rá a lekvárt. A megdermedt tésztából formázzon vékony csíkokat, amivel a lekvárt berácsozza. Kenje meg a tojással, végül a 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt süsse készre. Hagyja tíz percig pihenni, majd emelje ki a formából, és szeletelje fel.

Forrás:
A bajor sör kísérői
Szerző:
Barna Aladár
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.