Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ételsorajánlat az Ötödik földrészről

2016.03.30

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG


Ambrózia
Ausztráliából származik az ambrózia. Egy pohárhoz egy banánt meghámozunk, karikákra vágjuk, és a turmixgépbe rakva fél narancs levével, egy evőkanál mézzel meg másfél deci jéghideg tejjel meglocsoljuk. 2-3 csepp mandulaaromával ízesítjük, és simára turmixoljuk.

Báránysült fodormenta-szósszal
Hozzávalók:
bárányhús-szeletek, pár gerezd fokhagyma, mustár, tárkonylevél, olaj, bors, só, fodormenta-szósz, sült paradicsom, párolt zöldségek, fodormenta-levelek

A bárányszeleteket 24 órán át pácold fokhagyma, tárkonylevél, mustár, só, bors és olaj keverékében. Azután a húsdarabok mindkét oldalát grillezd meg (vagy süsd meg tepsiben). Amikor megsült, a szeleteket tedd egy előmelegített (felforrósított) tálra, adj hozzá párolt zöldséget, s minden húshoz egy-egy fél sült paradicsomot, majd a húst öntsd le a fodormenta-szósszal.
(Fodormenta-levelekkel is díszítheted.)

Fodormenta-szósz
Hozzávalók: :
1 nagyobb bögre cukor, 1 csokor fodormentalevél, ecet

Elkészítése:
Végy egy széles szájú üveget, s tedd bele a cukrot. A fodormentát vágd olyan finomra, amilyenre csak tudod, s azt is keverd a cukorhoz. Az üveget töltsd fel ecettel (annyival, amennyi képes a cukrot feloldani), majd a tartalmát jól rázd össze. Néhány napra tedd hűvös helyre a lefedett üveget. Majd kóstold meg a szószt, s ha úgy érzed, kell bele, oldj fel benne még egy kis cukrot.

Csirkekirály
Hozzávalók:
1 csirke 1-1,3 kg, 2 dl tejszín, 1 friss paprika, 12 dkg gomba, 8 dkg vaj, 10 dkg mandula, 4 dl fehér mártás, 1 kk chilipor, 1,5 dl bor, 1 kk citromlé, 2 tojás sárgája, só, bors.

Elkészítése:
A csirkét főzze vagy párolja meg, csontozza ki, a paprikát és gombát szeletelje, a mandulát darálja meg, a tojássárgát enyhén verje fel. Keverjen fehér mártást tej és csirkeleveslé egyenlő mennyiségéből, keverje bele a tejszínt, párolja kis hőn. A vajat olvassza fel, süsse rajta a gombát és paprikát 10 percig, keverve. Tegye hozzá a mártást, a csirkét, chiliport, bort és citromlevet, keverje bele a mandulát és párolja 5 percig. Végül a tojást dolgozza bele folyamatos keveréssel, és még 1-2 percig párolja. Tálalásig tartsa kis hőn melegen.

Mázas, almás disznósült - Apple Glazed Pork Roast
Hozzávalók:
2-3 font disznó bélszín rostélyos, 2 ek liszt, 1 ek köménymag, só, bors, 2 pohár almaszósz, 2 pohár barna cukor

Elkészítése:
Összekeverni a sót, borsot, köményt és lisztet, majd dörzsölje a húsra. Hagyja állni 30 percet. Tegye 350 fokos sütőbe 1 órára. Keverje össze az almaszószt és barna cukrot, és ezzel öntse le a húst. Folytassa a sütést egy-másfél órára, amíg készen nem lesz.

24 órás krumpli saláta - 24 Hour Potato Salad
Hozzávalók:
1 közepes káposzta legyalulva, 6 kis krumpli főzve és vékonyan felszeletelve, 6 főtt tojás felszeletelve, 1 hagyma, nagyon vékonyan karikákra felszeletelve (vagy felaprózva), 1 paprika vékony karikára felszeletelve, majonéz (ez sok majonézt felvesz), só és bors

Elkészítése:
Helyezzen egy réteg gyalult káposztát egy kerek saláta tálba, aztán egy réteg krumplit, egy réteg szeletelt tojást, egy réteg hagymát és s paprika szeleteket. Ismetelje meg a rétegeket. Tegyen majonézt a rétegek közé, valamint sót és borsot ízesítés képen. Letakarva hűtse le a hűtőben 24 órára.

Favágók tortája
Hozzávalók az alaphoz:
2 közepes alma, 18,5 dkg magozott, szeletelt datolya, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csésze, forró víz, 12,5 dkg lágy vaj, 1 csésze cukor, 1 egész tojás vagy két tojás fehérje. 1 teáskanál vanília aroma, 1,5 csésze liszt, 1 teáskanál sütőpor,
A felső réteghez
10 dkg vaj, 1/2 csésze tej, 3/4 csésze barna cukor, 15 dkg kókuszreszelék, Esetleg a tálaláshoz: 1 csésze zsíros tejszín vagy vanília fagylalt

Az elkészítés módja:
Vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát, és melegítsük elő a sütőt 180 C fokra. Hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk kockákra az almát, majd keverjük el a datolyával, a szódabikarbónával és öntsük rá a forró vizet. Hagyjuk állni, míg összeállítjuk a tészta alapját. Keverjük habosra a vajat a cukorral, adjuk hozzá a tojást, vagy a két tojás fehérjét, és a vanília aromát, majd habverővel jól verjük fel. Szórjuk a lisztet és a sütőport a keverékbe, majd óvatosan forgassuk a gyümölcsöt is a tésztába. Öntsük az egészet az előkészített formába és süssük 60 percig. Ez alatt készítsük el a torta felső rétegét. A vajat, a barna cukrot és a kókuszreszeléket főzzük 4-5 percig. Mikor a tészta megsült, vegyük ki a sütőből és borítsuk rá a kókuszt. Egyenletesen terítsük el, majd tegyük vissza az egészet a sütőbe, és süssük további 15 percig. Ha szükséges, pirítsuk a tetejét grillezéssel, hogy szép aranybarna legyen. Hagyjuk a formában kihűlni, a szeleteket pedig tálaljuk zsíros tejszínnel vagy vanília fagylalttal.

Forrás:
Barangolás Ausztráliában
Szerző:
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.