Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GÖRÖGORSZÁG 1

2020.06.19

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

Egy kis görög gasztrotörténelem
Az első szakácskönyvet időszámításunk előtt 320-ban írta Arkhesztratosz a történelemben.

 

 

 

Mussakas

 

 

 

 

Döner kebab

 

 

 

 

Görög saláta

 

 

A görög konyha alapvetően a marha- és birkahúsra épül.
Számos fűszert használnak ételeik ízesítéséhez, például oregánót, bazsalikomot, koriandert, olívaolajat és fahéjat.
Közkedveltek a saláták, melyeket akár főételként is fogyasztanak.
Nemzeti ételük a Magyarországon is jól ismert gírosz (γύρος: jírosz / gyros), mely pitába töltött bárányhús zöldségekkel, de létezik csirkés változata is.
További ismert görög ételek a muszaka, a pasticio, a bifteki, a szudzukaki, a kokiniszto, a kritharaki, illetve a gigantesz plaki.
Elterjedt saláta a dzadzíki (τζατζίκι; tzatziki]), amely joghurtból, uborkából, fokhagymával és olívaolajjal készül.
Gyakori reggeli étek a mézes joghurt.

 

 

- kondoszúvli (görög κοντοσούβλι)
- húsétel, amit nyárson sütnek; maga a szó „húsnyársat” jelent

 

- szuvláki (görög Σουβλάκι)
- rövid fa- vagy fémnyársra húzott húsdarabkák elnevezése
A görögök, tengeri nép lévén rengeteg halat és tengeri állatot esznek.
Elterjedt a szőlőecetben áztatott aszalt olívabogyó, a fehér kecske-, juh- és tehéntejből készített sajt, a feta.
Ez utóbbi az alapja a világszerte görög salátaként ismert vegyes zöldségsalátának, amelyet ők csak parasztsalátaként ismernek.
Füstölt kecskesonka is gyakran kerül az asztalra.

Legelterjedtebb a bor fogyasztása, amelyből leghíresebb a gyantával készített fehérbor, a recína (Ρετσίνα), illetve a telt, vörös mazsolabor, a mavrodáfni (Μαυροδάφνη).
Emellett világhírre tett szert az ouzo (ούζο: úzo) nevű ánizsos párlat, a borpárlatból és fehérborból készült Metaxa, valamint a cípuro (Τσίπουρο), egy törkölypárlat.

Számos fűszert használnak ételeik ízesítéséhez, például oreganot, bazsalikomot, koriandert és fahéjat.
Közkedveltek a saláták, melyeket akár főételként is fogyasztanak.
Az egy főre jutó halfogyasztás magas, a bor fogyasztásnak is színvonalas kultúrája van.
Nagyrészt könnyű mediterrán borokat termelnek, melyek vörös vagy rozé típusúak.
A görög konyhára hatással volt a több száz éves török uralom.
Alapvetően török hatásra került a görög konyhába a gírosz és a szuvláki.
A legismertebb görög ital az ouzo, amely egy ánizzsal és fűszerekkel ízesített égetett szesz.

 

ELŐÉTELEK
CIPRUSI SALÁTA

Hozzávalók:
20 dkg mozzarella sajt, 2-3 db paradicsom, 1 db grapefruit, 1 fej saláta, 1 dl vörösborecet, 1 dl olívaolaj, 4-5 levél friss bazsalikom, őrölt bors

Elkészítése:
Körberakunk egy tálat színes fodros salátával.
Felvágjuk a mozzarella sajtot, a paradicsomot és a grapefruitot és felváltva körbe ráhalmozzuk a salátára.
Egy mozsárban összetörjük a bazsalikomot, olívaolajat öntünk rá, jól összedolgozzuk, majd a saláta közepére öntjük.
Végül az egészet meglocsoljuk borecettel, borsozzuk és olívaolajat öntünk rá.

 

LEVESEK
BABLEVES

(FASOLADA)
Hozzávalók:
1 csésze előfőzött vörös bab, 1 db sárgarépa, 1 nagy fej hagyma, 1 db angol zeller, 4 gerezd fokhagyma, 1 db paradicsom, 1 kanál paradicsompüré, petrezselyemzöld, só, bors, cukor, ízlés szerint

Elkészítése:
Az összevágott hozzávalókat lábasba tesszük, pároljuk, hozzátesszük a paradicsompürét, pici cukrot, sót, megszórjuk petrezselyemmel, és közben folyamatosan keverjük.
Ezután felöntjük vízzel, és forrás után hozzáadjuk a vörös babot.
Fedő alatt készre főzzük.

HÚSÉTELEK – BAROMFI
ATHÉNI PARADICSOMOS SÜLT CSIRKE

Hozzávalók:
1 kg csirke, 5 g pirospaprika, 8 dkg vaj, 2 dl fehérbor, 50 dkg paradicsom, 5 g fahéj, só

Elkészítése:
A megtisztított, és jól megmosott csirkét belül megsózzuk, és édes fűszerpaprikával meghintjük.
Serpenyőben vajat hevítünk, a csirkét beletéve, mindegyik oldalát szép pirosra pirítjuk.
Ráöntjük a bort, hozzáadjuk a meghámozott, mag nélküli, negyedekbe vágott paradicsomot, kevés sóval és őrölt fahéjjal ízesítjük.
Letakarva puhára pároljuk.
A csirkét feldaraboljuk, rátesszük a párolt paradicsomot, és köretnek mazsolás rizst kínálunk hozzá.
Elkészítési idő:
1 és egy negyed óra

HÚSÉTELEK – BÁRÁNY, BIRKA
BÁRÁNY PÁSTÉTOM

("TOURTA" KREATOPITTA KRITIS)
Hozzávalók 8 személyre:
1 báránycomb 1,2 kg, 4 1/2 csésze liszt, 1 csésze víz, 1/2 csésze tejföl, őrölt kömény vagy vágott fodormenta, 60 dkg sajt (Cottage vagy Zieger), 1/2 csésze vaj, 1 tojás, bárány erőleves, vagy tej, szezám mag

Elkészítése:
A húst felszeleteljük és megmossuk.
Egy lábasba tesszük a vizet, 2 kiskanál só, és a bors társaságában, lefedjük, és 30 percen át enyhén főni hagyjuk. Lehűtjük, és a csontokat kiszedjük. A lisztet összeszitáljuk egy kiskanál sóval, majd hozzáadjuk a vajat, és egy villával elkeverjük.
Annyi erőlevest vagy tejet adunk hozzá, hogy egy kövér tésztát kapjunk.
Ezt jól átdolgozzuk, majd 2 részre osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk 7 mm vastagságúra, valamivel nagyobbra, mint a kerek sütőlapunk. (ez 300 mm átmérőjű)
A lapra fektetjük a kinyújtott körlaptésztát, és ráhelyezzük a húsdarabokat, vegyítve sajtdarabkákkal.
Ennek tetejére is sajtot szórunk.
Meghintjük borsmentával, majd ráöntjük a tejfölt.
A másik tésztadarabot is kinyújtjuk, ugyanolyan vastagra, és nagyra, mint az elsőt, és betakarjuk vele a pástétomunkat.
A széleit jól összenyomjuk, ha szükséges, az alsó részt visszahajtjuk.
Tojással megkenjük, és szezám maggal megszórjuk.
Közepesen forró sütőben mintegy 45 perc alatt aranysárgára sütjük.
Forrón tálaljuk.

HÚSÉTELEK – HALAK, TENGER GYÜMÖLCSEI
FŰSZERES HAL

Elkészítése:
A fagyasztott tonhalszeleteket kiolvasztjuk, sózzuk, majd lisztbe forgatjuk, kevés vajon mindkét oldalán megsütjük, és félre- tesszük.

Vajban zúzott fokhagymát futtatunk, rozmaringgal ízesítjük.
Egy kávéskanál liszttel megszórjuk, majd fehérborral hígított vízzel mártás sűrűségűre besűrítjük, és átforraljuk.
Cayenne borssal ízesítjük.
Forrón a halra öntjük és burgonyapürével tálaljuk.

GARNÉLA FETÁVAL
Hozzávalók:
1,5-1,5 evőkanál vaj és étolaj, 1 fej vöröshagyma, 1,2 dl száraz fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, oregánó, 45 dkg garnéla, 1 paradicsom, 15 dkg feta sajt, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
A vajat és az olajat habzásig melegítse össze.
Párolja rajta üvegesre, a finomra vágott hagymát.
Öntse fel a borral, adja hozzá a zúzott fokhagymát és ízlése szerint a fűszereket.
Gyöngyözve főzze fedő alatt pár percet. Dobja rá a rákokat, rázza (de ne keverje) össze, és párolja 15-20 perc alatt készre.
A vége felé tegye rá a meghámozott és felszeletelt paradicsomot.
Tálaláskor szórja meg a morzsolt sajttal és a vagdalt petrezselyemmel.

HÚSÉTELEK – MARHA
GÖRÖG BEEFSTEAK 01.

Hozzávalók:
50 dkg marhahús, 1 tejben áztatott zsemle, 1 fej hagyma, 1 ecetes uborka, 1 tojás, 1 mokkáskanál majoránna, bors, só, liszt, zsír.
Tetejére
1-1 tükörtojás

Elkészítése:
A húst megdaráljuk, és összegyúrjuk a szétmorzsolt zsemlével, az apróra vágott hagymával, a majoránnával, sóval, borssal, tojással, a kockára vágott uborkával.
A masszából hússzeleteket formálunk, lisztben megmártogatjuk, és egy kevés zsírban, hirtelen kisütjük.
Forró tálra szedjük, és a tetejére tükörtojást sütünk.

HÚSÉTELEK – SERTÉS
ATHÉNI SERTÉSSZELET

Hozzávalók:
4 szelet karaj, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, őrölt bors, 2 kávéskanál oregánó, 1 citrom leve

Elkészítése:
A húst olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a sót, borsot és az oregánót.
Vízzel feleresztjük, puhára pároljuk.
Amikor a levét nagyjából elfőtte és a hús is megpuhult, citromlével savanyítjuk.
Burgonyapürével, vagy párolt rizzsel tálaljuk.

HÚSÉTELEK VEGYESEN
AVGOLEMONO

Hozzávalók 6 személyre:
5 dkg rizs, 1 citrom leve, 3 tojás, 1,5 liter tyúkhúsleves (3 leveskockából), 5 dkg főtt csirkehús, só, fehér bors. 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítése:
A rizst puhára főzzük, leszűrjük, hozzákeverjük az apróra vágott csirkehúst.
A három tojást felverjük, hozzáadjuk a citrom levét, majd fokozatosan, habverővel kevergetve másfél deciliter meleg húslevest.
A megmaradt levest felforraljuk, levesszük a tűzről, ráöntjük a csirkehúsos rizsre, sóval, borssal ízesítjük.
Belekeverjük a citromos tojást, és visszatesszük közepes lángra.
Öt percig folyamatosan kevergetjük, s amikor a leves jól átmelegedett, krémes lett, friss kenyérrel és finomra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

SALÁTÁK
ATHÉNI SALÁTA

Hozzávalók:
1 fej saláta, 1 csomó újhagyma, 10 db retek, 1 uborka, 1 csokor snidling, 1,2 dl olívaolaj, 0,8 dl borecet, 1 teáskanál só, 1 teáskanál morzsolt oregánó, 24 db olívabogyó, 10 dkg feta sajt, 10 dkg szardella filé

Elkészítése:
A megmosott salátaleveleket tépdesse 2-3 centis darabokra.
Az újhagymát, a retket és az uborkát vékonyan szeletelje fel.
Helyezze a zöldségféléket salátás tálba, és lazán forgassa össze.
A sajtot és a halfilét darabolja félcentis kockákra és szórja a finomra vagdalt snidlinggel együtt a saláta tetejére.
Díszítse a tálat az olívabogyókkal, végül jól hűtse le.
A sót, az oregánót, az olajat és a borecetet jól záródó üvegben alaposan rázza össze, majd tálaláskor öntse a salátára.

ZÖLDSÉGES ÉTELEK
ATHÉNI TÖLTÖTT PAPRIKA

Hozzávalók:
40 dkg marhahús, 2,4 dl rizs, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 0,6 dl olaj, 20 dkg sűrített paradicsom, 1 evőkanál só, fél teáskanál oregánó, 1 tojás, 8 db zöldpaprika, 10 dkg feta sajt, 5 dl víz, 2 evőkanál liszt

Elkészítése:
A kiválogatott és megmosott rizst húsz percre áztassa langyos vízbe, majd szűrje és csepegtesse le.
Kézzel alaposan dolgozza össze a darált hússal, a reszelt hagymával, a zúzott fokhagymával, olajjal, sóval, borssal, oregánóval, az alaposan felvert tojással, a reszelt sajttal és egy kanál sűrített paradicsommal.
A paprikák kalapját vágja le, kaparja ki a magokat, és mindegyiket töltse meg a töltelékkel.
Amikor ezzel végzett, valamennyi töltött paprika közepébe nyomja bele egy vastagabb fakanál nyelét.
(Így nem reped szét főzés közben a paprika.)
Forgassa bele a lisztbe mindegyiket.
A maradék paradicsomot hígítsa fel, öntse nagyobb lábasba és rendezze el benne a töltelékeket. Fedő alatt gyöngyözve főzze 40-45 perc alatt készre.
Főtt burgonyával tálalja.

VEGYES RECEPTEK
BUGGYANTOTT TOJÁS

Hozzávalók 4 személyre:
2 db tojás, 75 cl vörösbor, 10 dkg vaj, 15 cl borecet, 5 dkg sárgarépa, 5 dkg hagyma, 5 dkg piros húsú zöldpaprika, 5 dkg szalonna, 5 dkg gomba, 2 szelet kenyér, 2 szál újhagyma, petrezselyemzöld, zeller zöld, só, bors

Elkészítése - A tojások elkészítése:
A tojásokat felütjük, és forrásban lévő sótlan ecetes vízbe rakjuk.
Mikor a fehérje rész megdermed, merőkanállal kivesszük, és azonnal hideg vízbe rakjuk.
Mártás:
A vajat, a szalonnának a felét, a gombát és az apróra vágott zöldségeket serpenyőbe rakjuk, megfuttatjuk, hogy egy kis színt kapjon.
Ráöntjük a vörösbort, megsózzuk, megborsozzuk, és húsz percig főni hagyjuk.
Mikor megfőtt hozzáadjuk a petrezselyem és zeller zöldet, majd az újhagymákat egészben.
Köret:
Vajban megpirítjuk a kenyérszeleteket kevés szalonna és gomba társaságában.
Akkor van kész, mikor a kenyér megpirul.
Először a köretet helyezzük a tányérra, rátesszük a tojásokat, majd erre a mártást.

ŐSI, GÖRÖG ÉTELEK
MÜMA - VAGDALT HÚS, EPENAETÉSZ MŰVÉBŐL

Elkészítése:
Vedd fiatal állatok húsát, vagdald apró darabokra a belsőségekkel együtt.
Ezután alaposan keverd össze vérrel, és olvasztott sajttal, ízesítsd ecettel, fűszerezd kakukkfűvel, borsfűvel, korianderrel, mákkal, hagymával.
Adj hozzá mézet, mazsolát, gránátalma magot is.
A müma a görög táplálkozástudománnyal foglalkozók szerint egészséges tápláló étel volt.

ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK
ALMÁS BAKLAVA

Hozzávalók:
6-6 db jonatán és borízű alma, 2 evőkanál vaj, 6 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál fahéj 15 dkg dió, 1,2 dl kristálycukor, fél teáskanál reszelt citromhéj, fél teáskanál fahéj, 1 csomag réteslap, 5 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál méz

Elkészítése:
Hámozza meg, és durvára reszelje le az almákat.
Keverje össze a kétfajtát, és forgassa bele az olvasztott vajat, a cukrot és a fahéjat.
Alacsony hőmérsékleten, folyamatosan keverje, főzze 15-20 percig, míg teljesen elfövi a saját levét.
Tegye félre, hogy kihűljön.
Közben a darált diót a cukorral, a fahéjjal és a reszelt citromhéjjal keverje össze egy tálkában.
Terítsen ki nedves konyharuhára egy réteslapot. Locsolja meg olvasztott vajjal, hintse meg zsemlemorzsával, majd rakjon rá még egy lapot.
Ezt is vajazza és morzsázza, és fedje be réteslappal.
Bőven szórja meg a lapot a diós keverékkel, majd a lap szélére rakjon az alma töltelékből.
A konyharuha segítségével tekerje fel a baklavát, majd tegye kivajazott tepsibe.
Az elkészült rudakat 25 perc alatt, 200 fokon süsse aranybarnára.
Ekkor kenje meg mézzel, és pár percre még tegye vissza a sütőbe.
Hagyja kihűlni, végül felszeletelve kínálja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG - GÖRÖGORSZÁG
Szerző:

Barna Aladár és Ferenczy Amanda
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.