Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HOLLANDIA 1.

2020.06.17

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

A holland tejipar termékei, a sajt, a vaj, a sűrített tej és a csokoládé kiváló minőségűek.
Hollandia évszázadok óta készít és exportál sajtot.
Már Nagy Károly udvarát is ellátták vele.
Minden héten rendeznek sajtpiacot, a legismertebbek Gouda, Edam és Alkmaar.
Itt olyan sajtfajtákat találhatunk, mint a Mariolles, Gouda, Edami, Maasadami, Leerdami vagy az Amszterdami.
A hagyományos ruhába öltözött kereskedők látványosságot jelentenek a turisták számára.

 

További jellegzetességek
- Vla puding.
- Hagelslag:
csokoládédarabkák, amiket vajas kenyérre tesznek, általában reggeliként fogyasztva.
- Frikandellen:
alacsony tápanyagtartalmú, nyomokban húst, tejport tartalmazó készítmény, ami rúd alakú, fagyasztott állapotban kapható, és általában hasábburgonyával eszik.
- Appelmoes:
ez afféle édes almaszósz, amit húsokhoz esznek.
- Roomboterkoekjes:
általában édes tésztájú sütemények, almával, marcipánnal, lekvárral stb. töltve. Gyakran fogyasztják kávézásnál.
- Stroopwafel:
keksztészta, aminek két lapja közé égetett cukrot kennek. Népszerű holland édesség.
- Hollandse Nieuwe:
nyers hering, amit jellemzően hagymával és uborkával esznek.
- A hollandok hagyományos égetett szesze
a jenever, az angol gin elődje.

 

 

wikipedia

 

 

 

 

 

LEVESEK
A HOLLAND NAGYI ZÖLDSÉGLEVESE

Hozzávalók:
60 dkg vegyes zöldség pl. courgette (cukkini), répafélék, póré, fehér káposzta, paradicsom, stb., 4 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor friss kerti fűszer (pl. petrezselyem, bazsalikom, rozmaring) vagy szárított fűszer. 10 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, 1,5 dl fehérbor, 20 dkg előfőzött fehérbab, 10 dkg hosszú szemű rizs, só, bors, reszelt parmezán az ízesítéshez

Elkészítése:
A kockára vágott szalonnát egy nagy edényben megsütjük, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, majd állandó kevergetés közben az apróra darabolt zöldségeket is.
Felöntjük a borral és 1,5 liter vízzel.
Amikor felforr, belekeverjük a rizst és az előfőzött babot, sózzuk, borsozzuk, lassú tűzön fedő alatt körülbelül 20 percig főzzük.
Megszórjuk a finomra vágott fűszerekkel, pár percig rotyogjon még.
Tálaláskor a parmezánt külön tálban kínáljuk.

HÚSÉTELEK – BAROMFI
BUNDÁZOTT CSIRKEMELL

Hozzávalók: 50 dkg csirkemell-filé, 1 tojás, 3 dl tej, 4 evőkanál liszt, ízlés szerint só, őrölt fehérbors, 1 csokor snidling

A sütéshez:
margarin

Elkészítése:
A felvert tojást keverje össze a tejjel és a finomra vagdalt metélőhagymával.
Fűszerezze, majd csomómentesen dolgozza egybe a liszttel.
A tenyérnyi darabokra vágott húst forgassa bele.
A felforrósított sütőmargarinban süsse ropogósra.
Almaszósszal és krumplipürével tálalja.

HÚSÉTELEK – BORJÚ, MARHA
BURGUNDI MARHASÜLT

Hozzávalók:
1.5 kg marhahús 4 cm-s kockákra vágva, só, bors, 2.5 dkg liszt, 10 dkg szalonna szeletelve, 4 ek olíva olaj, 4 dl Burgundi vörös bor, 2.5 dl marhahúsleves vagy víz, 2 szál kakukkfű, 8 szál petrezselyem, 1-2 babérlevél, 20 kis hagyma megtisztítva, 25 dkg gomba, 2.5 dkg vaj, 1 tk cukor

Elkészítése:
A húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk lisztbe.
Az olíva olaj felébe a szalonnát süssük ki. Vegyük ki a kész szalonnát az edényből és öntsük bele a maradék olajat ha szükséges.
A húst ebben az olajban süssük barnára, majd tegyük vissza mellé a szalonnát is.
Öntsük rá a bort és annyi húslevest, hogy a húst majdnem ellepje.
Adjuk hozzá a kakukkfüvet, petrezselymet, babérlevelet, és ízlés szerint sót és borsot.
Lassú tűzön 2 órán át főzzük.
A megmaradt húslevesben, vagy vízben a hagymát főzzük 5 percig, majd hagyjuk lecsepegni.
A megmaradt olajat és a vajat egy serpenyőben forrósítsuk fel, és ebben süssük meg a hagymát és a gombát.
Szórjuk rá a cukrot és az egész keveréket adjuk hozzá a húshoz.
Íly módon kínáljuk.

HÚSÉTELEK – HALAK, VADAK TENGER GYÜMÖLCSEI
BOROS-FŰSZERES KAGYLÓ

Hozzávalók:
2 kiló kagyló, 100 g póréhagyma, 100 g metélőzeller, 100 g sárgarépa, 2 ek mogyoróhagyma, (de jó a vöröshagyma is), 1 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 2 deci fehérbor, 4 evőkanál vagdalt zöld-fűszer (turbolya, petrezselyem, bazsalikom, kapor, tárkony, Turbolyát és tárkonyt nem mindig teszek bele! Ízlés kérdése) 200 g Creme fraiche, (tejszín), 1/4 teáskanál só, frissen őrölt fekete bors

Elkészítése:
Húzzad ki a kagyló szálait, a már nyílt kagylókat dobd el.
Vágjad kis kockákra a zöldségeket, vagdald apróra a hagymát és a fokhagymát.
Forrósíts egy nagy edényben olívaolajat (jó a másik is), párold meg benne a felaprított zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát.
Tegyed bele a kagylókat, öntsed fel fehérborral.
Lefedve kell főzni, amíg a kagylók ki nem nyílnak.
Főzés közben rázogatni szoktuk a fazekat, hogy a kagylók összekeveredjenek, csak azért, hogy egyformán érjenek bele a lébe.
Vegyük ki a kagylókat a fazékból, tegyük őket egy nagyobb tálba, azokat, amelyek zárva maradtak el kell dobni, nem jók!
Keverd össze zöld-fűszerekkel és a tejszínnel a levet, ízesíts sóval, borssal, majd öntsd vissza a kagylókra.
Mi Belgiumban sült krumplival tálaljuk, de lehet baguettetel is.
A zöldségeket meg lehet enni vele együtt, nagyon finom így párolva!
(Én személyesen még a levét is el szoktam fogyasztani)

HÚSÉTELEK – SERTÉS
A HOLLAND NAGYI TEPSIS KÁPOSZTÁJA

Hozzávalók:
25 dkg vékonyra szelt húsos szalonna hirtelen kisütve, 25 dkg füstölt főzőkolbász, 75 dkg savanyú káposzta, 1,5 kg krumpli, só, bors, szerecsendió, 5 dkg vaj vagy margarin, tej, 1 tojás

Elkészítése:
A savanyú káposztát 10 percig főzzük kevés vízben. A krumplit megfőzzük, majd a tejjel, vajjal, tojással, fűszerekkel kenhető állagú pürét készítünk belőle.
Kivajazunk egy tűzálló tálat, beletesszük a káposzta harmadát, rátesszük a szalonnaszeleteket, majd a krumpli harmadát, erre a kolbászkarikák felét, majd megismételjük még kétszer, a tetejére krumplipüré kerül.
Kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk, morzsával meghintjük.
Előmelegített sütőben 200 fokon (gázsütő 4. fokozaton) körülbelül fél óráig sütjük.
Ha gyorsan barnulna, fóliával fedjük be.

HÚSÉTELEK VEGYESEN
ANANÁSZ CURRY GARNÉLÁVAL

(HOLLAND-INDIAI)
Hozzávalók:
1 ananász, 250 g rizs, 1 piros és 1 sárga paprika, 10 sjalotten hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 50 g pinda, 3 cm darab gyömbér, 50 g ghee*, 1 tk turmeric*, 250 g garnéla, 1 ek taotjo*, 2 ek citromlé, 3 dl santen*, só, bors, 1 ek currypor

Elkészítése:
Főzzük meg a rizst.
Az ananászt vágjuk kockákra.
A paprikákat vágjuk félbe és szedjük ki a magházát.
A maradékot vágjuk vékony csíkokra.
A hagymát aprítsuk fel. A *pindát és a gyömbért aprítsuk finomra.
A gheet** forrósítsuk fel egy serpenyőben és süssük meg benne a hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a paprikát, diót, curry port*, turmericet*** és a gyömbért. Hintsük meg a santennel* és keverjük bele a taotjot*.
Sózzuk, borsozzuk és ízesítjük még a citromlével, majd hozzákeverjük a garnélát és az ananászt. A rizzsel tálaljuk.

*pinda= Földimogyoró<br>

**ghee= tisztított vaj<br>

***turmeric= kurkuma

ZÖLDSÉGES ÉTELEK
CHILES EN NOGADA TÖLTÖTT ZÖLDPAPRIKA TEJSZÍNNEL ÉS GRÁNÁTALMÁVAL.

Hozzávalók:
2 zöldpaprika, 2 ek olíva olaj, 300 g darált hús, 2 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 100 g mazsola, 1/2 dl ecet, 1 ek cukor, 1 ek fahéj, 1 tk szegfűszeg, 50 g szeletelt mandula, só

Szósz:
3 dl tejszín, 2 ek aprított koriander, 50 g szeletelt mandula, 1 tk fahéj, 2 friss gránátalma, só, friss koriander

Elkészítése:
Felezzük el a paprikát és szedjük ki a magházát.
Forró vízben 5 percig blansírozzuk.
Hámozzuk meg és magozzuk ki a paradicsomokat és aprítsuk fel.
Az olívát forrósítsuk fel és süssük benne a darált húst barnára.
A hagymákat tisztítsuk meg és aprítsuk fel.
Adjuk a húshoz, és 5 percig pároljuk.
Adjuk hozzá a paradicsomot, mazsolát, ecetet, cukrot, fahéjat, mandulát, szegfűszeget és a sót.
Tegyük rá a fedőt, és hagyjuk 10 percig főni.

Szósz:
Verjük fel a tejszínt, adjuk hozzá a fahéjat, mandulát, koriandert és csipet sót.
A gránátalmát vágjuk félbe, és a kivájt magját tegyük el díszítésnek.
A paprikát a húsos masszával töltsük meg és tegyünk tejszínt a tetejére. Szórjuk meg a gránátalma magjával és korianderrel tálaljuk.

VEGYES RECEPTEK
EMPANAS

(HOLLAND-ANTILLAI)
Elkészítése:
Forró, sós vízben kifőzünk kukoricalisztet, hogy jó sűrű masszát kapjunk.
Kiöntjük egy tányérra, ellapogatjuk és hagyjuk kihűlni.
Kis darabot vágunk ki belőle, vizes kézzel jól összedolgozzuk, és vizes konyharuhára kis kerek lapot lapogatunk belőle.
Megtöltjük a töltelékkel, és a ruha segítségével félbe hajtjuk.
A széleit lenyomogatjuk, majd a ruhán keresztül egy pohárral lenyomjuk.
Egy félkör alakú formát kapunk, amelynek széleiről a maradék tésztát leszedjük.
Forró olajban kisütjük.
Töltelék:
darált húst ízesítünk kapri bogyóval, fokhagymával, reszelt szerecsendióval, apróra vágott hagymával, paradicsommal, oregánóval, mazsolával, apróra vágott paprikával, erős paprikával, kis citromlével.

SALÁTÁK
AIDA SALÁTA

Hozzávalók:
2 keményre főtt tojás,1 fej katáng saláta (20 dkg), 6 db paradicsom (25 dkg), 2 zöldpaprika (30 dkg), 1 db 20 dkg-os konzerv articsóka levél.

Öntet:
1 hagyma (4 dkg), 1 gerezd fokhagyma, 5 ek tárkonyecet, 6 ek olaj, só, bors, 1 tk cukor, 1 tk csípős mustár.

Elkészítése:
A tojásokat megfőzzük. A salátát megmossuk, és hideg vízben hagyjuk 10 percet állni.
Kivesszük a vízből és hagyjuk lecsepegni, majd a leveleket elfelezzük.
A paradicsomot megmossuk, lehúzzuk a héját, kivágjuk a kocsányát és feldaraboljuk.
A paprikát félbe vágjuk, a magházát kiszedjük.
Megmossuk, megszárítjuk, és vékony csíkokra vágjuk.
Az articsóka leveleket hagyjuk lecsepegni és négybe vágjuk.
A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk.
Az ecettel, olajjal, sóval, borssal, cukorral és mustárral összekeverjük.
A salátaleveleket egy mély tálba tesszük.
Rászórjuk a paradicsomot és az articsóka leveleket.
Ráöntjük az öntetet.
Lefedjük fóliával és hidegre tesszük.
A tojásokat felszeleteljük és tálaláskor a saláta tetejére tesszük.

SZÓSZOK
ALMASZÓSZ
(HOLLAND)
Elkészítése:
4 megtisztított, kicsumázott almából a csumázóval rudakat vágunk és felszeleteljük kb. 1 cm-es darabokra. Serpenyőben vajat olvasztunk, beletesszük az almadarabokat, 3 ek mazsolát, 1 tk kardamómot, 2 ek gyömbérlevet, kis darabka vanília rudat, 1 dl. fehér bort, és a végén ½ dl konyakot.
Cukorral és fahéjjal megszórva tálaljuk.

 

SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK
ALMA DESSZERT
Elkészítése:
4 almát megtisztítunk, kicsumázzuk, és egészben megfőzzük 1 l ízlés szerint cukrozott, citromlével ízesített vízben.
Ha puha kivesszük, és tányérra tesszük.

1/2 csésze cukrot kikeverünk 2 ek rizsliszttel, majd annyi vízzel felöntjük, hogy sűrű pasztát kapjunk.
Ezt beleöntjük az alma levébe, és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik.
Hozzáadjuk 1 tojás sárgáját 1/2 dl konyakkal kikeverve.
A tányérra tett almára öntjük a szószt, ráteszünk egy kis eperlekvárt, és mandula szeletekkel meghintjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG - HOLLANDIA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.