Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Már a leves is "Királyi"...

2016.03.20

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

KIRÁLYI LEVES (KONGESUPPE)
Hozzávalók:
3 ek vaj (margarin vagy más zsiradék), 1 kis fej aprított hagyma, 3-4 sárgarépa apró kockára vágva. 5 ek liszt, csipet erős pirospaprika, csipet bors, 2 db húsleveskocka, 0,5 kg darált marhahús, 4 ek apróra vágott petrezselyem. 2 kk. só, 5 ek zsemlemorzsa, 1 tojás, 0,5 doboz (vagy 20 dkg friss) mirelit zöldborsó, 3 ek. sherry (vagy vörös bor)

Elkészítése:
A vajban pároljuk meg a hagymát, répát, amikor barnul, tegyük bele a lisztet, paprikát, borsot, leveskockát, öntsük fel 1,5 l vízzel. Forrásig állandóan kevergessük, félig lefedve, lassú tűzön főzzük körülbelül 15 percig.
A húst gyúrjuk össze a petrezselyemmel, sóval, zsemlemorzsával, tojással. Körülbelül 25 gombócot formáljunk. 1-2 ek zsiradékban süssük körbe. Tegyük a levesbe, a borsóval, sherryvel együtt. Körülbelül 15 percig főzzük.
Tálalásnál apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.

 

NORVÉG BÁRÁNYRAGU
Hozzávalók 6 személyre:
1 kg báránycomb, 1 kg fehér káposzta, 1 db hagyma, só, 10 szem fekete bors (géz-zacskóban), 1 csokor kakukkfű, 1 liter húsleves (2 leveskockából), 6 db burgonya, petrezselyem

Elkészítése:
A húst apró kockákra vágjuk, a káposztát blansírozzuk, laskára vágjuk, a hagymát felaprítjuk. A káposztát és a húst jól záródó fedelű serpenyőbe rakjuk, hozzáadjuk a hagymát, a kakukkfüvet és a borsos zacskót. Ráöntjük a húslevest, és lefedve, lassú tűzön 1 órát, majd a közben a kockára vágott burgonyával még 30 percig pároljuk. Kivesszük a gézzacskót és a kakukkfüvet, s megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel. Norvég ínyenceknek harmadszor felmelegítve ízlik a legjobban.

TÖLTÖTT TOJÁS NORVÉG MÓDRA
Töltelékanyag:
tojáspüré
Talapzat:
heringsaláta
Díszítés anyagai:
heringszelet, olajbogyó
Mártás:
remoulade mártás

Elkészítése:
A főtt tojások sárgáját ízesítjük, pürésítjük. Heringsaláta alapra helyezzük, heringszeletekkel, olajbogyóval díszítjük, remoulade mártással leöntve tálaljuk.

NORVÉG ALMATORTA
Hozzávalók 6 személyre:
6 alma, 20 dkg cukor, 5 dl víz, 12,5 dkg vaj vagy margarin, 3 tojás, 1 citrom héja és leve, 10 dkg mandula, a szemeket borító vékony hártyával együtt, a forma
kikenéséhez:
2 dkg vaj

Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kivájjuk. 7-8 deka (3 evőkanál) cukorral édesített vízben addig (kb. 5-6 percig) főzzük, amíg meg nem puhul. Ezután jól lecsöpögtetjük, közben a maradék cukrot és a margarint habosra keverjük. A 3 tojássárgáját egyenként hozzáadjuk. A citrom kifacsart levét és reszelt héját meg a darált mandulát belekeverjük. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk. Az almákat magházukkal lefelé alacsony peremű, 23 centi átmérőjű, kivajazott sütőformába rakjuk, és a mandulás masszával leöntjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) körülbelül 20 perc alatt megsütjük. Vaníliaöntettel vagy tejszínhabbal kínáljuk. Langyosan vagy hidegen egyaránt finom.
Elkészítési idő: 1 óra

Forrás:
Barangolás Norvégiában
Szerző:
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.