Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


AZ OLASZ KONYHA - TARVISIÓTÓL PALERMÓIG 2.

2020.04.22

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

ELŐÉTELEK
BORJÚSÜLT CARPACCIO

Hozzávalók:
20 dkg borjúsült, 6 ek borjúhúsleves, 2 ek balzsamecet, 3 ek olívaolaj, 2 tk erdei méz, 1 alma, 1 tk durvára őrölt vörös bors

Elkészítése:
A borjúsültet vékony szeletekre vágom, és lapos tányérokra elosztom.
A borjúlevest és a mézet felmelegítem, hozzáadom az olajat, habverővel homogén mártássá keverem, sózom, borsozom.
Az almát meghámozom, felkockázom, összekeverem a mártással és a carpaccion elosztom.

 

 

 

 

ELŐÉTELEK PESTÓVAL
Elkészítése kb. 3/4 órát vesz igénybe.
Fehér kenyérrel kínáljuk.
Hozzávalók:
6 vékony szelet szalámi, 2 vékony szelet pármai sonka, 6 vékony szelet nyers sonka, 50 g mozzarella sajt, fekete, zöld olajbogyó, 1-2 savanyított pepperóni (üveges), 1 articsóka, 25 g gorgonzola sajt

A pestóhoz:
80 g kakukkfű, bazsalikom, zsálya, 1 gerezd fokhagyma, 3 magozott, fekete olajbogyó, 25 g reszelt Pecorino sajt, 65 g olívaolaj, só, frissen őrölt bors

Elkészítése:
Osszuk el két tányéron a sonkát, szalámit, mozzarella sajtot. Rendezzük el körülöttük az olajbogyót, pepperónit, articsókát, és a gorgonzola sajtot.
A pestóhoz vagdaljuk apróra a zöld-fűszereket, a fokhagymát és az olajbogyót.
Keverjük el a hozzávalókat a reszelt sajttal és az olívaolajjal, ízesítsük sóval, borssal.

 

 

LEVESEK BOLOGNAI LEVES
Hozzávalók:
3 húsleveskocka, 10 dkg spagetti, 10 dkg reszelt sajt, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 tojássárgája, só, törött bors

Elkészítése:
A leveskockákat 1 l vízben feloldjuk, és vajas rántással berántjuk.
Megsózzuk, borsozzuk.
A spagettit sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
Elkeverjük a levessel, a tejfölben elkevert tojássárgájával, és reszelt sajttal tálaljuk.

 

 

 

 

BOLOGNAI SAJTLEVES
Hozzávalók:
1 l húsleves, 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 8-8 dkg parmezán sajt és spagetti 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, őrölt fehér bors, só

Elkészítése:
A húslevest felforraljuk, majd világos vajas rántással berántjuk, sóval, borssal ízesítjük.
A tűzről levéve hozzáadjuk a tejföllel összekevert tojássárgáját, a reszelt sajtot, beletesszük a sós vízben megfőzött spagettit, és azonnal, forrón tálaljuk.

 

 

HÚSÉTELEK- CSIRKEHÚS
BOLOGNAI LIBASÜLT

Hozzávalók:
1 liba (4-5 kg), 50 dkg paradicsom, só, bors, ízlés szerint, fokhagyma, vöröshagyma, csipetnyi őrölt paprika, babérlevél, zsír a sütéshez

Elkészítése:
A libát feldaraboljuk, és egy előre kizsírozott tepsibe tesszük. 450 C fokos sütőben 30 percig sütjük.
A meghámozott paradicsomot összepasszírozzuk és sóval, borssal, fokhagymával, vöröshagymával, csipetnyi őrölt paprikával és 2-3 babérlevéllel ízesítjük.
Ezt a mártást ráöntjük a libára, és további 45 percig sütjük.
Spagettivel vagy makarónival fogyasztjuk.

 

 

CSIRKECOMB TÖLTVE
Hozzávalók:
4 kis csirkecomb, 1 tojás, 10 dkg sonka, 1 evőkanál tejföl, 1 kis doboz paradicsompüré, 4 evőkanál reszelt sajt, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál rozmaring, 1 teáskanál kakukkfű, ízlés szerint törött bors, ízlés szerint cukor, ízlés szerint só

Elkészítése:
A csirkecombok bőrét óvatosan fellazítjuk.
A töltelékhez a tojást habosra felverjük, majd összekeverjük a darált sonkával, a tejföllel, 1 evőkanál reszelt sajttal, 1 teáskanál paradicsompürével és 1 evőkanál zsemlemorzsával.
Megsózzuk, megborsozzuk, a kakukkfű és a rozmaring felét belekeverjük.
Fakanál segítségével a comb bőre alá töltjük a masszát, majd a combokat tepsibe tesszük.
Serpenyőben felhevítjük az olajat, rászórjuk a lisztet, és habzásig keverjük.
Ezután ráöntünk 4 dl vizet, és tovább kevergetve sűrűre főzzük.
Hozzáadjuk a megmaradt paradicsompürét és a fűszereket.
Jól kiforraljuk.
A mártást ráöntjük a csirkecombokra, kevés reszelt sajtot szórunk a tetejére, és alufóliával befedjük.
Előmelegített forró sütőben 50 percig pároljuk közepes lángon, majd a fóliát levéve, megpirítjuk.
A megmaradt reszelt sajtot is rászórjuk, és a sütőbe visszatéve, éppen csak ráolvasztjuk.

 

 

 

 

HÚSÉTELEK - BORJÚ-, MARHA
AROMÁS MARHASÜLT (IL GAROFOLATO)

Hozzávalók:
2,5 teáskanál majoránna, 2 gerezd fokhagyma, 7,5 dkg bacon, 1 kg marhacomb, 1 kis fej hagyma, 1 közepes sárgarépa, 1 kisebb zellergumó, 1 csokor petrezselyem, 0,8 dl olívaolaj, só, bors, 2,5 dl száraz vörösbor, fél teáskanál szerecsendió, 4 paradicsom, 4 db szegfűszeg

Elkészítése:
Az elmorzsolt majoránnát keverje össze 1 gerezd zúzott fokhagymával.
A keveréket kenje rá a bacon szeletekre.
A szeletekkel csomagolja be a marhacombot.
Helyenként fogpiszkálóval tűzze meg.
Ugyancsak szúrja a húsba a szegfűszegeket.
Egy fedeles tűzálló tálban melegítse fel az olívaolajat.
Tegye bele a vékonyan felszeletelt hagymát, répát, zellert, és gyakran megkeverve 20 perc alatt pirítsa világosbarnára.
Helyezze rá az előkészített húst.
Tegye köré a meghámozott és cikkekre vágott paradicsomokat, öntse rá a bort és sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezze.
A tálat lefedve, 150 fokon süsse két órán keresztül.
Az utolsó 15 percre vegye le a fedőt és szórja meg a finomra vágott petrezselyemmel.

 

 

BABOS PACAL
Hozzávalók:
1,2 kg előfőzött pacal, 250 g száraz fehér bab, 100 g hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kis csípős hegyes paprika, 120 g sárgarépa, 50 g szárzeller, 50 g póréhagyma, 4 ek olívaolaj, 2 babérlevél. 1 ágacska rozmaring, 2 dl fehérbor, 4 dl borjúalapié, só, frissen őrölt bors, 1 kk. citromlé, 2 ek vágott petrezselyem, 40 g paradicsompüré, 30 g frissen reszelt parmezán sajt

Elkészítése:
A fehér babot előző este, annyi hideg vízben, hogy bőven ellepje, beáztatjuk.
Másnap alaposan leöblítjük, és bő, sós vízben 40-45 percig puhára főzzük.
Időközben meghámozzuk a hagymát és a fokhagymát, és finomra vágjuk.
A hegyes paprikát kettészeljük, ereit, magjait eltávolítjuk, vékony csíkokra vágjuk.
A sárgarépát meghámozzuk, és egészen apróra felkockázzuk.
A szárzellert és a póréhagymát megtisztítjuk, szintén finomra aprítjuk.
A pacalt előkészítjük.
Felöntjük a borjú-alaplével, sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük.
Meghintjük a vágott petrezselyemmel, és 20 percig szelíd tűzön főzzük.
A paradicsompürét felhígítjuk egy kevés főzőlével, és a leszűrt fehér babbal együtt a pacalhoz adjuk, ízlés szerint még fűszerezzük.
Tetejét megszórjuk reszelt parmezán sajttal, és friss kenyérrel kínáljuk.
Az előfőzött pacalt, éles késsel vékony csíkokra vágjuk.
Egy nagyobb lábasban felforrósítjuk az olívaolajat.
Megfonnyasztjuk benne a hagymát és a fokhagymát, összepirítjuk a zöldséggel.
Hozzáadjuk a pacalt, azzal is pirítjuk néhány percig.
Beledobjuk a babérlevelet és a rozmaringot.
Felöntjük a fehérborral, és a felére beforraljuk.

 

 

 

HÚSÉTELEK - HALAK, RÁKOK
ARTICSÓKÁS TINTAHAL

Hozzávalók:
700 g konyhakész tintahal, 4 db articsóka, 1/2 fej vöröshagyma, egy csokor petrezselyem, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál Bertolli Gentile olívaolaj, só, bors

Elkészítése:
A vöröshagymát felaprítjuk, a petrezselymet apróra vágjuk, az articsókát vastag leveleitől és bolyhos részeitől megtisztítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk.
A vöröshagymát olajban megfuttatjuk, az alaposan megmosott tintahalat hozzáadjuk, enyhén megpirítjuk, a borral meglocsoljuk és pároljuk 20 percen át lefedve, nagyon kis lángon tartjuk, majd az articsókát hozzáadva sóval és borssal fűszerezzük.
Ha szükséges, kevés vízzel meglocsoljuk, és még 15 percig a tűzön hagyjuk.
Petrezselyemmel megszórjuk és tálaljuk.
Egy jó tanács:
Adjuk egy fél narancs héját és levét a tintahalhoz a főzés előtt 10 perccel.

 

 

ATLANTI LAZAC GRAVDLAX
Hozzávalók 4 személyre:
500 g lazac filé (lehetőleg egy nagy szelet), 150 g porcukor, 100 g durvára őrölt szemes bors, 1 csomag édes kömény, 3 dl Bertolli Extra Vergine olívaolaj, 500 g durva kősó

Elkészítési idő:
25 perc

Elkészítése:
Fektessük a lazacfilét egy acél tálcára.
Szórjuk be borssal és kömény nagy részével.
A maradék borsot és köményt keverjük cukorral, kősóval és olívaolajjal, majd öntsük a halba.
Hűtsük 24 órán át.
Mossuk le a sókeveréket a halszeletekről, majd filézzük ki a halat.
Vágjunk belőle rendkívül vékony szeleteket egy éles késsel, kenjük a szeleteket Bertolli extra szűz olívaolajjal addig, amíg azok majdnem átlátszóvá válnak.
Tálaljuk fekete borssal és magvas kenyérrel, gyümölcsecettel leöntve, vagy fejes salátával.

 

 

MÁRTÁSOK

ABRUZZÓI MÁRTÁS
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg friss, érett paradicsom, 1 közepes fej hagyma, 12 dkg füstölt szalonna, 15 dkg reszelt sajt, őrölt bors, só ízlés szerint

Elkészítése:
A felkockázott szalonnát kisütjük, a zsírjában aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a hámozott, magjától megtisztított és szeletekre vagy cikkekre vágott paradicsomot, és csak addig pároljuk, míg a paradicsom megpuhul, de nem fő szét.
Sóval, borssal ízesítjük.
A végén természetesen beletesszük a kisült szalonnát is.
Bármilyen főtt tésztához illik, de leginkább spagettihez szokás adni, frissen reszelt parmezánnal.

 

 

ARTICSÓKA OLAJBOGYÓ-MÁRTÁS
Elkészítése:
Leöntjük az olajat egy 250 g-os articsókaszív-konzervről, 2 evőkanálnyit megtartunk az olajból.
Az articsókát feldaraboljuk, és tálba tesszük.
75 g fekete olajbogyót kimagozunk és felszeletelünk.
Végül 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldet, a félretett olajat, az olajbogyót, valamint sót és borsot keverünk az articsókához.
Az időközben a 4 l vízben (nem túl puhára) kifőzött tésztát, lecsepegtetjük, 4 adagban tálaljuk, a mártást elosztjuk rá.

 

 

SALÁTÁK
BABOS TONHALSALÁTA
(FAGIOLI IN INSALATA)
Hozzávalók:
30 dkg fehér bab, 2 gerezd fokhagyma, 0,6 dl olívaolaj, 1 evőkanál fehér borecet, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg olajos tonhal

Elkészítése:
A babot előző este áztassa be, majd másnap több vízben öblítse át.
Tegye lábasba annyi sós vízzel, ami éppen ellepi.
Adjon hozzá egy gerezd zúzott fokhagymát, és fedő alatt gyöngyözve főzze puhára.
Szűrje le, majd borítsa egy keverőtálba.
Közben az olajat, az ecetet, a másik gerezd összezúzott fokhagymát, sót és őrölt borsot keverjen ki.
Szórja bele a finomra vagdalt petrezselymet és az uborkagyalun hajszálvékonyra szeletelt vöröshagymát.
Forgassa össze a babbal.
A tonhalakat csepegtesse le, és rendezze el egy tálon, végül halmozza rá a babos keveréket.
Tálalás előtt pihentesse hűtőszekrényben néhány órát.

 

 

BURGONYASALÁTA
(INSALATA DI PATATE)
Hozzávalók:
45 dkg újkrumpli, 0,6 dl víz, 1 mokkáskanál só, 1 fej hagyma, 5 dkg olívabogyó, 1 zöldpaprika, 1 kemény paradicsom, 1 csomó petrezselyem, 5 dkg parmezán, salátaöntet

Elkészítése:
Karikázza fel nagyon vékonyra a hagymát, az olíva bogyót, a zöldpaprikát, a paradicsomot, és vagdalja finomra a petrezselymet.
A krumplit sikálja meg, majd vagdalja fél centi vastag darabokra.
Tegye tálba, sózza meg, és mikrohullámú sütőben 9-10 perc alatt párolja puhára.
Közben egyszer keverje meg.
Hagyja kihűlni.
Forgassa össze a többi hozzávalóval és az ízlése szerinti salátaöntettel.
Hűtőszekrényben pihentesse, amíg az ízek összeérnek.
Reszelt sajttal megszórva tálalja.

 

 

SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK
ANANÁSZ SZORBET

Hozzávalók:
1 doboz ananász, 8 evőkanál cukorjég, fél citrom leve

Elkészítése:
Turmixoljuk krémmé a lecsöpögtetett ananászt a cukorral és a citrommal.
Adjuk hozzá a jégkockát és turmixoljuk homogén masszává.
Ne turmixoljuk túl sokáig, nehogy felmelegedjen és megolvadjon.
Ha ez megtörténik, a szörbetet tegyük 30 percre mélyhűtőbe.
Kelyhekbe téve azonnal tálaljuk.

 

 

AMARETTI
Hozzávalók kb. 40 db-hoz: - A tésztához:
3 tojásfehérje, 300 g hámozott és darált mandula, 3 db hámozott és darált keserű-mandula vagy 8 csepp keserű-mandulaolaj, 300 g cukor

Elkészítése:
A tojásfehérjét verjük kemény habbá.
Utána a mandulát és a keserű-mandulát (vagy az olajat), valamint a cukrot vegyítsük a tojáshabhoz.
A sütőt melegítsük elő 160 C°-ra (gáznál 2-es fokozat).
A sütőlemezt zsírozzuk ki vagy béleljük ki sütőpapírral.
A tésztából készítsünk dió nagyságú golyócskákat, egy kissé meglapítva helyezzük a sütőlemezre.
Az egyes darabok között hagyjunk egy kis távolságot, mert sütés közben az amarettik valamelyest szétfolynak.
A mandulás csókokat a sütőben középen kb. 25 percig süssük.
Ezután vastagon szórjuk be porcukorral, majd helyezzük tésztarácsra, és hagyjuk kihűlni. Előkészítés: 30 perc
Sütés kb. 25 perc sütőlemezenként
Kikészítés: 5 perc

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

 

Forrás:
VILÁGKONYHA - OLASZORSZÁG
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.