Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SVÁJC 1

2020.06.29

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

A svájci konyha
Svájc lakosságának sokszínűsége meghatározza konyhájának sokszínűségét is, hat rá az olasz, francia, német és osztrák konyha ízvilága is.
A svájci konyha talán a világon egyedülállónak nevezhető abból a szempontból, hogy kimondott egyedi specialitása nincsen, azonban a kulturális keveredések miatt harmonikus és sokszínű konyhája.
Változatosak ételei, a főzéshez szükséges alapanyagai pedig kiválóak.
Svájcban gyakran fogyasztanak hideg ételeket, ezért az étkezés ezen ága is fejlett, a legmodernebb egészséges táplálkozási irányzatokat követik.
Jellemző a tejtermék, sajt, hús fogyasztása, azonban a zöldségből és gyümölcsből készült ételekre is nagy hangsúlyt fektetnek.

tudasbazis.sulinet

ELŐÉTELEK
Almás kenyér

Elkészítése:
Egy tűzálló jénai edényt vajazzunk ki, s tegyünk bele rétegesen váltakozva 1/4 kg szeletekre vágott, lehéjazott fehér kenyeret, fél kg reszelt almát.
Minden réteget hintsünk meg cukorral, mazsolával, apróra tört dióbéllel. kb 5-5 dekát használjunk fel mindegyikből.
Öntözzük meg a rétegeket egy kis citromlével is.
Fél liter tejet, két tojást, egy evőkanál porcukrot keverjünk simára, öntsük az almás kenyérre, majd a tetejére tegyünk kis vajdarabokat.
Meleg sütőben körülbelül 20 percig süssük.

LEVESEK
Bázeli leves

Hozzávalók:
12 dkg liszt, 0,5 dl olaj, 1 vöröshagyma, 10 dkg szalonna, 8 dl húsleves, 4 dl vörösbor, 5 dkg reszelt sajt, petrezselyem.

Elkészítése:
A szalonnát apróra vágjuk, kiolvasztjuk, a zsírt liszttel megszórva rántást készítünk.
Felengedjük húslevessel és vörös borral.
Tálaláskor reszelt sajtot és petrezselyemzöldet adunk hozzá.

VEGYES HÚSÉTELEK Luzerni sertésborda
Hozzávalók:
80 dkg karaj, 30 dkg gomba, 1 hagyma, 1 dl olaj, 20 dkg sajt, 2 paradicsom, só, bors, petrezselyem, majoránna, 4 adag besamelmártás.

Elkészítése:
A kockára vágott gombát egy kevés olajban a hagymával megpirítjuk.
Hozzáadjuk a sajtfelét a paradicsomkockákat, fűszerezzük, majd a felszúrt karajszeleteket megdőltjük vele (vastag szeleteket vágjunk).
Hústűvel megtűzzük, majd hirtelen megsütjük.
Besamel-alapra helyezve sajtszeletekkel betakarjuk, a sütőben átsütjük.

Svájci halszeletek
Hozzávalók:
75 dkg tonhal, 1 citrom leve, 2 hagyma, 1 zöld, 1 piros paprika, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg camembert sajt.

Elkészítése:
A tonhalat feldaraboljuk, és a citrom levével megcsöpögtetjük.
10 percig állni hagyjuk.
A hagymát kockára, a paprikát, és a szalonnát csíkokra vágjuk, a szalonnát kiolvasztjuk, a halat fűszerezzük, és a szalonna zsírjában mindkét oldalát megsütjük.
A hagymát és paprikát hozzáadva, lefedve kb. 25 percig pároljuk.
Végül a halszeleteket camembert szeletekkel lefedjük, és fedő alatt lassan olvadni hagyjuk.

SALÁTÁK
Svájci saláta 1.

Hozzávalók:
20 dkg majonéz, 20 dkg ementáli sajt, 10 dkg paprika, 15 dkg paradicsom, 3 db fejes saláta, 5 dkg csemegeuborka, 10 dkg főtt krumpli, 1 db zeller, só

Elkészítés:
A meghámozott főtt burgonyát, főtt zellert, hámozott csemegeuborkát, megmosott fejes salátát vágd fel csíkokra!
Add hozzá a kockára vágott sajtot, paradicsomot és paprikát!
Keverd át az egészet a majonézzel, és a tálalásig tedd be a hűtőbe!

FONDUEK
Svájci fondue 1.

(Neuchatel)
Hozzávalók:
50 dkg sajt, fél l fehérbor, fél dl cseresznyepálinka, fokhagyma, bors, szarvasgomba

Elkészítés:
A fondue-lábast félbevágott fokhagymagerezdekkel alaposan bedörzsöljük, beletesszük a vékonyra felszeletelt sajtot, a bort és a pálinkát, a kevés, hajszálvékonyra szeletelt szarvasgombát (ha van) és ízlés szerint frissen őrölt borsot.
Alágyújtjuk a spirituszégőt és állandó kevergetés közben, kis lángon addig forraljuk-rotyogtatjuk, míg a sajt teljesen el nem olvad, és az egésznek krémszerű állaga nem lesz.
Egészen kis lángra vesszük az égőt, és máris fogyaszthatjuk.
Vajban pirított kenyérkockával kínáljuk, ez a klasszikus változat, de szárazon is megpiríthatjuk a kenyeret, sőt kenyér helyett egyéb kockára vágott finomságokkal is mártogathatjuk:
pl. alma, sárgarépa, felaprózott virsli, párizsi, füstölt kolbász, sertéssült, főtt csirkedarabkák stb.

ÉDESSÉG:
Svájci gyümölcsös torta

(24 szeletes)
Hozzávalók az omlós torta aljhoz:
Finomliszt (BL 55) 160 g, Kristálycukor 40 g, Vaníliás cukor 1 csomag, Csipet só, Tojás 1 db, Vaj 80 g

Elkészítése:
A hozzávalókat konyhai dagasztóval először alacsony-, majd gyors fokozaton simára keverjük.
Cipóvá formáljuk és műanyag zacskóban, 30 percig, a hűtőszekrényben állni hagyjuk.
Kör alakúra nyújtjuk, és egy 26 cm-es tortakarika alját kibéleljük.
200-220 C-on 10 percig sütjük.
Közben piskóta masszát készítünk.
Hozzávalók a piskótához:
Tojás 3 db, Tojássárgája 1 db, Cukor 50 g, Vaníliás cukor 1 csomag, Finomliszt (BL %%) 60 g, Késhegy sütőpor

A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral 2 percig habosítjuk, rászitáljuk a sütőporral elvegyített lisztet.
A massza 2/3-át a félig sült linzerlapra kenjük, 160 oC-os sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
A fennmaradt tésztát 5-6 cm-es csíkban sütőpapírra kenjük, és 5-7 perc alatt készre sütjük.
A piskótalapot porcukorral behintett deszkára tesszük tésztarészével lefelé.
A papírt megnedvesítjük, és lehúzzuk a tésztáról, majd a tortaforma szélét kibéleljük vele.
A kilógó részeket éles késsel levágjuk.
A piskótarészt higított baracklekvárral megkenjük és töltjük.
Töltelék hozzávalói:
Zselatin 3 lap, Étkezési keményítő 40 g, Gyümölcslé 400 ml, Tejszínhab 250 g, Kristálycukor 100 g, Citromlé 2 evőkanál, Tejszín 400 ml, Gyümölcs (eper, málna, szeder) 550 g

A bevonat hozzávalói:
Tortazselé 1 tasak, Víz 250 ml, Kristálycukor 25 g

A zselatint hideg vízben áztatjuk.
Az étkezési keményítőt 3 evőkanál hideg vízzel simára keverjük. 400 ml gyümölcslevet a cukorral, 2 evőkanál citromlével felfőzzünk, majd az étkezési keményítővel sűrítjük, végül hozzáadjuk a kinyomott zselatint, és addig keverjük, amíg a zselatin elolvad, és sűrűsödni kezd.
A tejszínt habbá verjük, beleforgatunk 250 g idény szerinti bogyós gyümölcsöt.
A gyümölcs masszát a torta belsejébe töltjük, elsimítjuk, 3 órára hűtőbe tesszük.
Ha kifagyott tetejét 300 g bogyós gyümölccsel díszítjük.
A bevonathoz a tortazselét a vízzel, a cukorral felfőzzük, és a gyümölcs tetejére öntjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG - SVÁJC
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.