Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VILÁGKONYHA - KONYHAVILÁG - ÍZELÍTŐ EGY SZUBKONTINENS KONYHÁJÁBÓL

2017.01.07

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

CSÍPŐS TOJÁS
Hozzávalók:
Hat főtt tojás, 10 dkg ghí (vízmentesre főzött leszűrt vaj) vagy vaj, három csemegehagyma, két gerezd fokhagyma, egy paradicsom, egy-egy piros és zöld csípős paprika, 2-3 kanál kókuszos tej, egy-egy kávéskanál őrölt koriander, köménymag, kurkuma, curry, garam masala, só

Elkészítése:
A vajban az összezúzott fokhagymával üvegesre pároljuk a vékony karikára vágott hagymát, majd kiszedjük és félretesszük. A köményt, kurkumát, koriandert és curryt a vajon egy-két percig pirítjuk, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot és paprikát, megsózzuk, és kb. negyed óráig főzzük. Hozzákeverjük a kókuszos tejet, beletesszük a félbevágott tojásokat, és további tíz percig főzzük.
Nant (joghurtos kenyérféle) vagy pirítóst, illetve gyümölcs csatnit (ízesítő) kínálunk hozzá.

HINDU LENCSELEVES
Hozzávalók:
3 nagyon vastag szelet birkahús csonttal együtt, 3 közepes fej vöröshagyma apróra vágva, 40 dkg lencse vagy sárgaborsó (előzőleg beáztatva), 4 nagy érett paradicsom meghámozva, szeletelve, 1 kis rúd fahéj, 4-5 szem szegfűbors, 5-6 szem fekete bors, negyed citrom, héjastól, só, 2 közepes padlizsán, egy kevés vaj vagy margarin

Elkészítése:
A húst vágjuk apróra, és a hozzávalókat a vaj, a padlizsán és a citrom kivételével 2-3 l hideg vízbe tegyük fel főni. Mikor felforrt, fedjük be, és főzzük, míg a lencse és a hús meg nem főtt. Tálalás előtt vajban pároljuk meg a meghámozott kerek padlizsánszeleteket, és tegyük a levesestál tetejére a citrommal együtt.
Hagyományos hindu mohamedán étel.

FŰSZERES CSIRKE (MASSALE DAR PILAU)
Hozzávalók:
1 csirke negyedelve, 15 dkg nyers rizs, 4 evőkanál vaj vagy margarin, 2 dl joghurt, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 fej vöröshagyma vékonyan szeletelve, 2 kávéskanál curry, 2 kávéskanál só, 3 dl csirkehúsleves (kockából is lehet), 1 erős paprika vékonyan szeletelve

Elkészítése: A megmosott rizst áztassuk fél óra hosszat hideg vízben (a víznek el kell lepnie a rizst). Jól befedhető lábosban (jénai tálban vagy kuktában is lehet) olvasszuk fel a vajat, süssük benne üvegesre a hagymát, majd tegyük bele a csirkedarabokat, és süssük azokat is barnára. Adjuk hozzá a joghurtot, fokhagymát, sót és curryt, és takaréklángon - időközönként keverve - főzzük 10 percig.
Közben csurgassuk le a vizet a rizsről, fedjük be az edényt, és takaréklángon főzzük 30-35 percig, amíg a leve el nem főtt (kuktában rövidebb ideig tart).

CURRYS HÚSFALATOK (FŐÉTEL)
Hozzávalók:
60 dkg sovány darált hús (bárány-, vagy marhahúsból), 6 ek liszt, 2 dl joghurt, 3 hagyma finomra vágva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 kk curry, 1 kk chili, 1 késhegynyi bors, 2 kk só, kevés olaj a sütéshez

Elkészítése:
A húst összekeverjük a hagymával, a fokhagymával, 1 dl joghurttal, a curryvel, a chilivel, a sóval és a borssal.
Apró rudakat formázunk belőle, megforgatjuk őket a maradék joghurtban és lisztben - és kevés olajon megsütjük.

PADLIZSÁNOS MARHAHÁTSZÍN
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg marhahátszín (4 szelet), liszt, olaj a sütéshez. A pácléhez: 2 dl vörösbor, 2 dl víz, 2 dl olaj, lestyán, bors, borókabogyó.
A locsoláshoz:
2 dl fehérbor, kakukkfű, só.

A hideg mártáshoz:

5 dl joghurt, 1 fej fokhagyma, 1 csokor kapor, 2 dkg darált dió, só, pár csepp olaj, fehérbor.
Ezen kívül:
2 db padlizsán, 4 db paprika, 20 dkg rizs

Elkészítése:
Először elkészítjük a páclét a megadott hozzávalókból, a húst jól bepácoljuk, és egy éjszakára hűtőszekrénybe rakjuk. A paprikát és a padlizsánt megsütjük, feldaraboljuk és összekeverjük. A húst sózzuk, borsozzuk, lisztben megforgatjuk, és mindkét oldalát hirtelen kisütjük. Egy nagy tűzálló tálba belehelyezzük a hússzeleteket, ráhalmozzuk a paprika és padlizsán keverékét és meglocsoljuk a fehérborba kevert kakukkfű keverékével. Tetejére nyers rizst szórunk, majd következik ismét a padlizsános keverék, amelyet újra meglocsolunk.
Legvégül elmorzsolunk egy húsleveskockát a tetején, felöntjük egy kevés vízzel, fedővel letakarjuk, és készre főzzük.

BASMATI RIZS, MÁKKAL (ANGOL-INDIAI)
Hozzávalók:
2 1/2 dl megmosott és megszárított Basmati rizs, 5 dl víz, 3/4 tk só, 1 tk citromlé, 6 tk vaj, 11/2 tk mák

Elkészítése:
A vizet felforrósítjuk a sóval és citromlével. A vajat egy másik edényben felolvasztjuk és beleöntjük a mákot. 1-2 perc után hozzáadjuk a rizst, majd addig pirítjuk, amíg a rizs kissé üveges nem lesz.
Hozzáadjuk a forró vizet, jól összekeverjük, és 15-20 percig főzzük.

INDIAI ZÖLDBAB
Hozzávalók:
20 dkg zöldbab, 2 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál paradicsomlé, 3 db burgonya, só, citromlé

Elkészítése:
A forró olajon a lereszelt vöröshagymát és az átzúzott fokhagymát pirítsa üvegesre. Ekkor keverje bele az ujjnyi darabokra vagdalt zöldbabot és a paradicsomlevet. Ha túl sűrű, akkor néhány kanálnyi forró vízzel hígítsa.
Amikor a bab puhulni kezd, tegye bele az apróra vágott burgonyát. Ízlése szerint fűszerezheti.
Ha elkészült, akkor citromlével teheti pikánsabbá.

PARKORA
Elkészítése:
Egy kiló karfiolt rózsáira szedünk, és sós vízben nem túl puhára főzzük, majd leszűrjük. 20 deka sárgaborsólisztet (reformboltokban árulják) egy kevés vízzel palacsintatészta sűrűségűre keverünk. A karfiolrózsákat először finomlisztbe, majd a tésztamasszába forgatjuk, és bő, forró olajba rakva körös-körül szép pirosra sütjük. Nemcsak zamatos köret, de a vegetáriánusok számára nagyszerű húspótló is.
Még különlegesebb, ha megtisztított hagymafejeket is fél centi vastagra felszeleteljük, és hasonlóképpen bundázva, sütve a karfiolrózsák közé keverve tálaljuk.

RÉTES INDIAI MÓDON
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 2 zacskó gyorsrizs, 2 tojás, 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 teáskanál kurkuma, késhegynyi őrölt szerecsendió, mokkáskanálnyi curry, mokkáskanálnyi csípős paprika, 1 evőkanál vegeta, olaj a réteslap kenéséhez

Elkészítése:
A gyorsrizst a dobozon lévő utasítás szerint megfőzzük, de só nélkül. Ha már puha, belekeverjük a vegetát és a többi fűszert meg a vajat. Ha összekevertük, beledolgozzuk a habosra felvert tojásokat is, és az előkészített réteslapot megtöltjük a rizses töltelékkel.
Pirosra sütjük; melegen szeleteljük fel.

RIZSFÁNK
Hozzávalók:
1 kg rizs, 8-8 dkg porcukor és olvasztott vaj, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg és fahéj, 2 evőkanál érett banánpüré
A sütéshez: olaj
A tetejére: narancsdzsem

Elkészítése:
A rizst áztassa be 24 órára, majd a tészta összeállítása előtt egy órával szűrőben csurgassa alaposan le. Kis adagokban rakja mozsárba, és zúzza péppé. (Vagy mixerrel pépesítse.) Adja hozzá a fűszereket és az olvasztott vajat. Alaposan dolgozza össze, majd tegye a tésztát nyomózsákba. A forró olajba tegyen 5-6 szem szegfűszeget, majd nyomjon ki a zacskóból fánk nagyságú pogácsákat. Süsse azokat mindkét oldalukon aranybarnára.
Papíron leitatva a felesleges olajat, narancsdzsemmel tálalja.

PARADICSOM CHUTNEY
Hozzávalók:
6 db paradicsom, 1 db babérlevél, 2 kk. fekete mustármag, 1 kis db. Fahéjrúd, 1 db szegfűszeg, 3 db chili, 15 dkg cukor, kis só, olaj

Elkészítése:
Egy csöpp olajat felforrósítunk, és az első 5 fűszert megpirítjuk, majd belekeverjük a paradicsomot, és 15 percig főzzük.
Belerakjuk a sót, a cukrot és még 5 percig főzzük.

INDIAI VEGYES SALÁTA
Hozzávalók:
1 kg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2 db banán, 2 dkg gyömbér gumó, 1 citrom leve, 3 salátaolaj, 1 teáskanál só, 1 csipet mentalevél

Elkészítése:
Hűtse le a paradicsomokat, majd héjastól nagyolja fel azokat. A megtisztított vöröshagymákat vagdalja szálasra. A banánok héját húzza le, majd hosszában negyedelje, végül keresztben vágja fél centis darabokra. A gyömbért reszelje le. Tálalás előtt keverje össze az összes hozzávalót.
Hűtse le, és üvegtálon kínálja currys ételek mellé.

ENYHE GARAM MASALA (INDIA)
Hozzávalók:
1 ek kardamomi mag, 1 ek apróra tört fahéj, 2 tk köménymag, 1 mk szerecsendió-virág, 1 késhegynyi szerecsendió

Elkészítése:
Az első 3 fűszert forró serpenyőben, kevergetve pirítsuk 1-2 percig. Még melegen törjük össze, vagy daráljuk meg.
Keverjük össze a többi fűszerrel.

Forrás:
INDIA ÍZEI
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.