Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG - A hagymalevestől a dióhegyekig

2016.07.10

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

HAGYMALEVES FÜSTÖLT VIRSLIVEL
Hozzávalók:
1-1 közepes vörös- és lila hagyma, 1 kis szál póréhagyma, 2 evőkanál olaj, 6 dl húsleves (leveskockából is jó), só, őrölt fehér bors, 2 pár füstölt bőrös virsli, 1 dl száraz fehérbor

Elkészítése:
Mindhárom hagymát megtisztítjuk, és kockákra illetve a pórét nem túl vékony karikákra vágjuk. Fazékban az olajon aranysárgára pirítjuk. A húslevessel felöntjük, sózzuk, borsozzuk, és 10 percig fűzzük. Közben a virslit apróra daraboljuk. A levest merülő mixerrel pürésítjük, és ismét felforraljuk. A virslit beleszórjuk, a bort belecsorgatjuk, és azon forrón tálaljuk. Forró pirítós szelet illik hozzá.

SÜLT CSIRKE SAJTTAL
Hozzávalók
4 személyre: 70 dkg csirkehús (mell, comb, szárnytő), 12 dkg vaj, 12 dkg liszt, 5 dl csirkeleveslé, 2,5 dl tej, 2 kk citromlé, 1/2 kk só, 1/2 kk bors, 1/4 kk szerecsendió, 22 dkg nudli, 15 dkg reszelt sajt, 2 kk paprika

Elkészítése:
A csirkét főzze meg, csontozza ki, vágja kockákra. A nudlit is főzze meg. Mély serpenyőben vagy lábasban olvassza meg a vajat, keverje hozzá a lisztet, készítsen világos rántást. Lassan keverje hozzá a levest és tejet, kis hőn párolja körülbelül 10 percig, míg besűrűsödik. Keverje bele a citromlevet, fűszerezze. A főtt nudlit terítse tepsibe, öntse rá a mártás felét. Terítse rá a csirkét, öntse rá a megmaradt mártást. Süsse előmelegített sütőben körülbelül 30 percig, míg aranybarna lesz és bugyborékol.

VAGDALT (FRIKADELLEN)
Hozzávalók:
1 zsömle, 2 fej vöröshagyma, 45 dkg darált marhahús, 1 tojás, ízlés szerint só, őrölt bors és pirospaprika, 5 dl olaj

Elkészítése:
Áztassa hideg vízbe a zsemlét, majd alaposan nyomja ki. A hagymát reszelje le, majd kézzel alaposan gyúrja össze valamennyi alkotóelemét. Hüvelykujjnyi rudacskákat formázzon a keverékből, végül kissé meglapítva, forró olajban süsse pirosra a vagdaltakat.

FINKENWERDI HALFILÉ
Hozzávalók:
80 dkg tengeri halfilé, 20 dkg húsos füstölt szalonna felkockázva, 1 fej kockára vágott hagyma, citromlé, bors, só, liszt, kevés zsiradék

Elkészítése:
A hagymát és a szalonnát kevés zsíron megpirítjuk, kivesszük, és melegre tesszük. A négy adagra osztott halfilét bedörzsöljük citromlével, sózzuk, borsozzuk, és melírozás (lisztben forgatás) után mindkét oldalukat megsütjük. Tálaláskor a szalonna-hagymakeverékkel megszórjuk. Turnírozott (azaz faragott) vajas-burgonyával tálaljuk.

SERTÉS HÁTSZÍN SÖRMÁRTÁSBAN
Hozzávalók:
1,5 kg hátszín, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál beurre manié*
A páchoz:
1,2 dl dijoni mustár, 1 nagy vöröshagyma, 1,2 dl méz, 1 üveg világos sör

Elkészítése:
A húst formázza és kötözze össze 6-8 centi vastag darabbá. A pác összetevőit keverje össze, forralja fel, végül turmix géppel pépesítse. Ha szobahőmérsékletre hűlt, akkor öntse egy sütőzacskóba. Helyezze bele az előkészített húst. A zacskóból próbálja meg kinyomni a felesleges levegőt, majd légmentesen zárja le. Tegye 24 órára hűtőszekrénybe. Nyolcóránként forgassa meg a zacskót. Másnap vegye ki a hűtőből, és hagyja 40 perc alatt szobahőfokra melegedni. Öntse lábosba a páclevet, és forralja fel. Hagyja lehűlni. Közben a letörölgetett húst sóval és borssal dörzsölje be. A felmelegített olajba téve, minden oldalát süsse pirosra, majd a 190 fokra előmelegített sütőbe téve 1,5 óra alatt süsse készre. Emelje a sült húst deszkára, hagyja 15 percet hűlni, végül vágja le a zsineget róla.. Amíg hűl, addig a visszamaradt páclevet és a sütés pecsenyelevét öntse össze. Forralja fel, majd a beurre manié-t belemorzsolva sűrítse be. Tálaláskor a felszeletelt húst a mártással meglocsolva, főtt burgonyával körítve adja fel.

*beurre manié = 1-1 evőkanál vaj és liszt villával egyneművé összedolgozva.

HAGYMÁS, ECETES KRUMPLISALÁTA
Hozzávalók:
2 fej hagyma, 60 dkg burgonya, 2 ek 20%-os ecet, 2 kk só, 1 ek cukor, késhegynyi őrölt bors, 2 ek petrezselyemzöld, 1 ek olaj

Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzöm, és hűlni hagyom, majd hámozom, és 3-4 mm-es vastag karikákra vágom. A hagymát felkarikázom, sózom, majd körülbelül 20 percig állni hagyom. Rászórom a cukrot, a borsot, ráöntöm az ecetet és körülbelül 3 dl vizet. Beleszórom a petrezselyemzöldet, leöntöm az olajjal és belekeverem a felkarikázott krumplit. Jól behűtve tálalom.

MANDULÁS BURGONYAROPOGÓS
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 2 tojás, prézli, gyalult mandula, só, zsiradék

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd pürére törjük. Amikor már kihűlt, hozzákeverünk egy tojást, megsózzuk, s a masszából kroketteket formázunk. Végül azokat prézlibe, tojásba, majd mandulával elkevert prézlibe forgatjuk, és bő forró zsiradékban pirosra sütjük. Jól érvényesül vadételek, vagy például szaftos báránysült mellett.

DIÓHEGYEK
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 12 1/2 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 csipet só, 2 tojás, 3 ek. tej vagy tejszín, 20 dkg zabpehely, 7 1/2 dkg darált mogyoró, 10 dkg liszt, 1 tk sütőpor, mogyoró a tetejére

Elkészítése:
Összekeverjük a vajat, cukrot, vaníliás cukrot, tojásokat és a sót. Hozzáadjuk a tejet, zabpelyhet, mogyorót, sütőport és a lisztet. A pasztát tegyük nyomózsákba és formázzunk kis "hegyeket" belőle a sütőlemezre, amit előzőleg vajjal kikentünk. A tetejüket egy-egy szem mogyoróval díszítjük. Előmelegített sütőben 180 C-on körülbelül 15 percig sütjük. körülbelül 80 db lesz belőle.

Forrás:
VILÁGKONYHA - NÉMETORSZÁG
Szerző:
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.