Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG - AJÁNLATOK A NÉMET KONYHA KÍNÁLATÁBÓL

2017.01.28

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

BURGONYA RUDACSKÁKBÓL KÉSZÜLT LEVES
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya, 50 dkg marhahús, 2 csomó zöldség, 2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 fej vöröshagyma, 1 kis zellergumó, 1 kávéskanál kömény, só

Elkészítése:
A húst megmossuk, hideg, enyhén sós vízben puhára főzzük. A húslevesbe belerakjuk az apróra vágott zöldséget és a rudacskákra vágott burgonyát. A főtt húst kis darabokra vágjuk. A hagymát, a zellert és a köménymagot ledaráljuk, és amikor a burgonya megpuhult, a hússal együtt a húslevesbe tesszük. A húslevest még egyszer felforraljuk.
Tálaláskor zöldpetrezselyemmel meghintjük.

SÜLT CSIRKE SÖRBEN PÁROLVA
Hozzávalók:
1 csirke körülbelül 1,5 kg, 10 dkg liszt, 1 ek só, 1 kk bors, 1 hagyma, 3 ek vaj, 0,33 liter sör, 1,2 dl tejszín, 2 ek vágott petrezselyemzöld

Elkészítése:
A csirkét vágja bontási darabokra, a hagymát szeletelje vékonyra. A lisztbe keverjen sót és borsot, forgassa bele a csirkét. Serpenyőben hevített vajon süsse a csirkét és hagymát aranybarnára. Töltse rá a sört, fedve, kis hőn párolja körülbelül 40 percig, míg a csirke megpuhul.
Keverje hozzá a tejszínt, szórja meg petrezselyemzöldje, melegítse fel, de ne forralja.

BORJÚ JAVA HOLSTEIN MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg borjúdió, 5 dkg vaj, 4 tojás, 4 ringli, só, olaj, 40 dkg burgonya, vegyes saláta

Elkészítése:
A hússzeleteket natúr lesütjük, a zsírt leöntve kevés vajat morzsolunk el rajtuk, fedő alatt melegen tartjuk. Közben a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, egyenletes szeletekre vágjuk, megsózzuk, és serpenyőben, kevés felhevített olajban állandóan forgatva, szép pirosra sütjük. Ugyancsak megsütünk 4 tükörtojást.
A pirított burgonyát gömbölyű tál közepére halmozzuk, a tál peremét vegyes salátával díszítjük, a pirított burgonyára tesszük a megsütött hússzeleteket, megöntözzük a vajas pecsenyelével, rátesszük a tükörtojást, s mindegyikre egy-egy ringlit illesztünk.

HAMBURGI FOGASFILÉ
Hozzávalók 4 személyre:
75 dkg fogasfilé, 20 dkg burgonya, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg cukkíni, 3 paradicsom, 1 csokor zöldhagyma, 1,5 dl zöldséges erőleves, 3 evőkanál liszt, 4 dkg vaj vagy főzőmargarin, 4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál fehérborecet, 2 evőkanál citromlé, 1 csokor friss bazsalikom, só, fehér bors

Elkészítése:
A sárgarépát és a burgonyát megtisztítjuk, majd a cukkínivel és a paradicsommal együtt megmossuk. A zöldségféléket kockákra vágjuk. A megtisztított, megmosott zöldhagymát vékonyan felkarikázzuk. A burgonyát, a sárgarépát, és a cukkinit 2 kanálnyi forró olajon megpároljuk, majd felöntjük a levessel. Körülbelül 2 percig főzzük, majd kihűtjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a zöldhagymát, a maradék olajat és az ecetet. Sóval, borssal fűszerezzük. A halfilét megmossuk, megtöröljük, és nagyobb darabokra vágjuk. Citromlével meglocsoljuk, majd néhány percig állni hagyjuk. Sóval, borssal meghintjük, lisztbe forgatjuk, és a megforrósított vajon vagy margarinon mindkét oldalon 45 percig sütjük. A bazsalikom felét csíkokra vágjuk, és a halhoz adjuk.
A halat az olajos-ecetes zöldséggel tálaljuk, és a félretett friss bazsalikommal díszítjük.

HANNOVERI VAKTYÚK
Hozzávalók:
1 db nyers, nem füstölt csülök, 50 dkg burgonya, 30 dkg zöldbab, 30 dkg kifejtett nyári bab. 20 dkg sárgarépa, 1 kiskanál olaj, 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg savanyú alma, 1 kiskanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor apróra vágott petrezselyem, só, őrölt bors

Elkészítése:
A csülköt másfél liter, sóval, fokhagymával ízesített vízben puhára főzzük, leszűrjük, kicsontozzuk és feldaraboljuk. A burgonyát és a sárgarépát megtisztítjuk, közepes nagyságú kockákra vágjuk, a megtisztított zöldbabot félbe tördeljük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, egy kevés olajban pirosra sütjük, és a burgonyát, a sárgarépát, a zöldbabot meg a fejtett babot hozzáadva, 5 percig pároljuk. Egy liter csülöklével felöntjük, megfűszerezzük, ha kell, megsózzuk, és lefedve 50 percig főzzük. Félidőben a feldarabolt csülköt is belerakjuk, és amikor a belevalók majdnem teljesen megpuhultak, a hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott almát is.
Végül egy kevés hideg vízben simára kevert liszttel behabarjuk, és tálalás előtt petrezselyemmel megszórjuk.

NÉMET KRUMPLIS-KOLBÁSZ
Hozzávalók:
2 kg nyers krumpli, fél kg hagyma, 80 dkg dagadó, 30 dkg főtt marhahús, 10 g törött fehér bors, 1 dkg szerecsendió, majoránna, kakukkfű, borsikafű, só

Elkészítése:
A krumplit, a hagymát és a húsféléket húsdarálón ledaráljuk, sózzuk, fűszerezzük. Jól összedolgozzuk, és kolbászbélbe töltjük. Két óráig 85 fokon abáljuk.
Sütve, főzve fogyasztható.

HAGYMÁS-OLAJOS SÁRGA BABSALÁTA
Hozzávalók:
60 dkg konzerv (sárga színű) zöldbab, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál almaecet, 1 közepes fej lila hagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1 csipet cukor, só

Elkészítése:
Az olajat, az ecetet elkeverjük, sóval, kevés cukorral, apróra vágott lila hagymával és petrezselyemzölddel fűszerezzük. A leszűrt sárga színű zöldbabot ezzel az öntettel összekeverjük.
Tálaláskor salátalevéllel, paradicsommal és petrezselyemzölddel díszítjük.

BURGONYAPUFFANCS (KARTOFFELPUFFER)
Hozzávalók:
90 dkg burgonya, 1 nagyobb vöröshagyma, 1,2 dl tej, 1,2 dl liszt, 2 mokkáskanál só, 2 tojás
A sütéshez:
olaj

Elkészítése:
A meghámozott burgonyát és hagymát reszelje egy keverőtálba. Közben sózza is meg. Üsse hozzá a tojásokat, öntse bele a tejet, majd keverje simára annyi liszttel, hogy sűrű nokedli tésztát kapjon. Mintegy centinyi forró olajba szaggasson evőkanállal kis halmokat. Kissé lelapítva mindkét oldalukon süsse aranybarnára.
Papírtörölközővel itassa le a felesleges zsiradékot, majd forrón kínálja.

CSŐBEN SÜLT SPÁRGA
Hozzávalók 6 személyre:
80 dkg spárga, 2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál citromlé, só, kevés cukor, 20 dkg főtt sonka, 2 dkg vaj, 5 dkg parmezán sajt, 1 dl tejföl

Elkészítése:
A spárga fejét levágjuk és félretesszük, majd levágjuk a szárát, és 4 centis darabokra vágjuk. A spárgát és a spárgafejeket megfőzzük 1 evőkanál olajjal, citromlével, sóval, kevés cukorral. A levét lecsurgatjuk, olajjal jól kikent tűzálló tálba tesszük a negyed részét. Erre rakunk egy sor főtt vékonyra szeletelt sonkát, kevés reszelt sajtot, vajforgácsot.
Erre jön egy újabb sor spárga majd megint a sonka.
Az utolsó réteg spárgát megszórjuk reszelt sajttal, meglocsoljuk tejföllel, és sütőben, közepes lángon megsütjük úgy, hogy a teteje aranybarnára piruljon.

LINZERTORTA (LINZER TORTE)
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 1,8 dl cukor, 2,4 dl darál mandula, 1 evőkanál meggylikőr, 3,6 dl liszt, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, fél-fél citrom és narancs reszelt héja, 2,4 dl málnalekvár, 1 tojás, 2-3 db szegfűszeg

Elkészítése:
Vajazzon ki egy 20 centi átmérőjű tortaformát. Keverje habosra a vajjal a cukrot. Forgassa egybe a darált mandulával és a likőrrel. Szitálja a lisztet egy tálba. Adja hozzá az őrölt fahéjat, a porrá tört szegfűszeget és a reszelt narancs- és citromhéjat. Géppel alaposan keverje össze a vajas alappal. A tészta kétharmadát nyújtsa ki lisztezett deszkán, a maradékot tegye hűtőszekrénybe. A nyújtott tésztával bélelje ki a formát. Simítsa rá a lekvárt. A megdermedt tésztából formázzon vékony csíkokat, amivel a lekvárt berácsozza. Kenje meg a tojással, végül a 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt süsse készre.
Hagyja tíz percig pihenni, majd emelje ki a formából, és szeletelje fel.

Forrás:
Barangolás a német konyhákban
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.