Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG - AMERIKAI GASZTRÓANZIX 1.

2016.12.07

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

BANÁNSALÁTA
Hozzávalók:
1 dl ketchup, 3 evőkanál citromlé, 1 evőkanál reszelt vagy nagyon finomra vágott zöldhagyma, 2 evőkanál finomra vágott zellerzöld, 2 kávéskanál Worcestershire mártás vagy bármilyen ételízesítő, 4-6 banán szeletelve

Elkészítése:
Jól keverjük össze a hozzávalókat (lehet elektromos mixerrel is), és a legvégén óvatosan (hogy széjjel ne törjenek) kézzel keverjük bele a banánszeleteket. Legalább 30 percig tartsuk hűtőben.
Salátalevélen, salátás tányérokban tálaljuk előételként.

BROKKOLIS SAJTLEVES (BROCCOLI CHEESE SOUP)
Hozzávalók:
1 l csirkeleves (kockából), 4 teáskanál reszelt kemény sajt, 1,2 dl liszt, 1 teáskanál reszelt hagyma, késhegynyi őrölt bors, 1 közepes rózsáira szedett brokkoli
A tetejére:
reszelt sajt, vagdalt petrezselyem

Elkészítése:
Keverje simára egy fazékban a levest, a reszelt sajtot, a lisztet, a hagymát és a borsot. Ha teljesen csomómentes, tegye közepes hőmérsékletre melegedni. Állandóan keverve forralja fel, majd tegye alapfokra a meleget. Adja hozzá a brokkolit, és fedő alatt főzze 15-20 percet.
Tálaláskor szórja meg reszelt sajttal és petrezselyemmel.

AVOKADÓS CSIRKE RAKOTTAS (AVOCADO AND CHICKEN TORTAS)
Hozzávalók:
1 érett avokádó, 2 puffancs, só, őrölt bors, 1 csirkemellfilé, 4 db jégsaláta levél, 1 paradicsom, 10 dkg bab, 1 zöld húsú paprika

Elkészítése:
A csirkemellet vágja négy szeletre, majd sózva, borsozva grillsütőben süsse készre. A megfőtt babot pépesítse. Az avokádót hámozza meg, magozza ki, és szintén pépesítse. A puffancsokat vágja félbe. A vágott felületükre kenje rá az avokádót. Ízesítse sóval és borssal. Helyezzen rájuk egy-egy hússzeletet. Takarja le azokat a salátalevelekkel, amire paradicsomkarikákat tegyen.
Halmozzon rájuk a babpüréből. A tetejüket díszítse felkarikázott paprikával.

PULYKA SILVER-STONE MÓDRA
Elkészítése:
Két db, egyenként tíz dkg-os pulykamellszelet, csipetnyi só, fél padlizsán, fél cukkini, fél uborka, két paradicsom, egy paprika, egy gomba, egy fej lila hagyma. Egy kevés olaj, teáskanálnyi oregánó és bazsalikom.
Két db, egyenként tíz dkg-os pulykamell-szeletet vágunk, kiklopfoljuk, megsózzuk, majd roston jól átsütjük. Közben a padlizsánt, a cukkinit, az uborkát, a paradicsomot, a paprikát, a gombát kétszer két cm-es kockákra daraboljuk, a lila hagymát szeletekre vágjuk. A paradicsomon kívül az egészet serpenyőbe rakjuk, kevés olajon, a serpenyőt mozgatva erős tűzön lepirítjuk, fűszerezzük oregánóval és bazsalikommal.
Végül hozzáadjuk a paradicsomot és levesszük a tűzről.

BURGONYÁS BÁRÁNYVAGDALT (POTATO AND LAMB RISSOLES)
Hozzávalók:
2 db burgonya, 50 dkg darált bárányhús, 2 kk vagdalt mentalevél, fél fej ezüsthagyma, őrölt fekete bors, 2 tojás, olaj

Elkészítése:
Sós vízben főzze meg a krumplikat, majd hámozza meg, törje össze, és hagyja kihűlni. Vagdalja finomra a hagymát. Amikor a krumpli kihűlt, kézzel dolgozza össze valamennyi összetevőt. Formázzon belőle kisebb pogácsákat, végül forró olajban 5-7 perc alatt mindkét oldalukon süsse barnára.
Mustár- vagy paradicsommártással tálalja.

BOROS MARHASZELET 01. (CASSEROLE OF BEEF WITH WINE)
Hozzávalók:
1,5 kg sovány marhahús, 4 dl fehérbor, 0,6 dl konyak, 2 ek olívaolaj, fél-fél tk só, őrölt babér és bors, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 fej gyalult vöröshagyma, 1 szál gyalult sárgarépa

Elkészítése:
Forrósítsa fel füstölésig a serpenyőt. Tegye bele az ujjnyi vastagra szeletelt, megsózott húsokat. Hagyja megkapatni, de azonnal a másik oldalon is pirítsa le, és öntse fel a borral. Fűszerezze ízlés szerint, adja hozzá a fokhagymát és a nagyon vékonyra vágott hagymát. Locsolja meg a konyakkal. Gyújtsa meg, de szinte azonnal oltsa is el a lángot. Tegye rá a sárgarépát, takarja be, majd fedő alatt, lassú melegen párolja készre.
Ha a hús megpuhult, tegyen rá két-háromkanálnyi vörösbort, majd tálalja a finom párolt marhaszeletet.

ALASZKA-FALAT< (ALASKA MORSELS)
Hozzávalók:
45 dkg lazacfilé, 1 db közepes uborka, 1 db zöldpaprika, 1 kis fej vöröshagyma, 1 pohár joghurt, 0,8 dl majonéz, 1 kk citromlé, 1 kis csokor kapor, 10 szem koriander, néhány szál petrezselyem, 6 db zsemle

Elkészítése:
A lazacfilét a sóval, a vagdalt petrezselyemmel és borssal ízesített, lobogó vízben 4-5 percig főzze. Ekkor szűrőkanállal emelje tálra a húsokat és hagyja teljesen kihűlni. Közben a meghámozott uborkát gyalulja bele egy keverőtálba. Tegye hozzá a finomra vagdalt paprikát és a reszelt hagymát.
Forgassa bele a hidegen felkockázott halfilét. Tegye hűtőszekrénybe 15 percre. Eközben a joghurtot, a majonézt, a finomra vagdalt kaprot és a durvára tört koriandert keverje ki. Ezzel locsolja meg a halas keveréket. A halkrémmel kenje meg a félbevágott stanglikat, vagy francia kenyér szeleteket.
Azonnal kínálja.

GYÖMBÉRES SERTÉSSZELET (PORK CUTLET WITH GINGER)
Hozzávalók:
30 dkg sovány sertéshús, 3 ek szójaszósz, 2 ek rizsbor, 1 tk cukor, 1 fej gyömbér, 8 db zöld ceruzabab

Elkészítése:
Vékonyan szeletelje fel e húst, sózza meg, és enyhén veregesse ki. Locsolja rá a szójaszósz, a bor és a cukor keverékét. Hagyja benne 30 percet. Lobogó sós vízben főzze puhára az egyben hagyott zöld ceruzababokat. Kissé kiolajozott serpenyőben süsse a szeletek mindkét oldalát szép barnára. Tegye tálra azokat. A visszamaradt olajhoz öntse a páclevet, majd tegye bele a vékonyra felszeletelt gyömbért, amit pirítson barnára.
A sült gyökeret rendezze a húsokra, tegye mellé a babokat, végül a sűrűre forralt lével meglocsolva tálalja.

ÍNYENC KAGYLÓ (MUSSEL GOURMENT)
Hozzávalók:
2 kg kagyló, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, 1 kisebb póréhagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 1,5 dl száraz fehérbor, 1 dl hal alaplé, késhegynyi sáfrány

Elkészítése:
Alaposan súrolja meg a kagylókat. A sárgarépát, zellert és póréhagymát vagdalja gyufaszálra. Ezeket összekeverve, mikróban párolja a legnagyobb hőfokon 1-1,5 percen át. Az így megpárolt zöldségeket tegye nagy, legalább ötliteres tűzálló tálba. Nyomja rá a fokhagymát, szórja rá a sáfrányt, öntse fel a borral és az alaplével, majd tegye bele az előkészített kagylókat. Fedő alatt, nagyon lassú tűzön melegítse forráspontig. Csak ekkor keverje meg óvatosan, addig, míg a kagylók kinyílnak. Amelyik nem, azt dobja el. Szűrje le, a zöldséget simítsa tálra, helyezze rá a kagylókat, és azonnal tálalja.
Adjon mellé enyhén megpirított kenyérszeleteket.

FINOM SALÁTA (DELICATE SALAD)
Hozzávalók:
3 tojás, 1 pohár kefir, 1 alma, 1 kisebb kígyóuborka, 1 csokor snidling, 1 ek ecetes torma, só, őrölt bors, citromlé, porcukor

Elkészítése:
A tojásokat főzze keményre, majd hidegvízzel lehűtve hámozza meg azokat. Az almát hámozza meg. Vagdalja egyforma apró kockákra az uborkát, a főtt tojásokat és az almát. Szórja meg a finomra vagdalt metélőhagymával. Öntse rá a kefirt. Adja hozzá az ecetes tormát. Fűszerezze ízlése szerint sóval, borssal, a citromlével és a porcukorral. Az összes hozzávalót óvatosan forgassa össze, és hűtőszekrényben legalább fél óráig érlelje.
Füstölt húsokhoz és halételekhez a legkiválóbb.

FLORIDA-SALÁTA
Hozzávalók:
2 szép alma, 2 narancs, 1 grape-fruit, 20 dkg paradicsom, 1 ek méz, 1 ek citromlé, 1 ek krémsajt (vagy sűrű tejföl), kevés víz, 1/2 fej saláta a tálaláshoz

Elkészítése:
Megtisztítjuk a gyümölcsöket, és először félbevágjuk, majd cikkekre vágjuk, vagy bontjuk. Összekeverjük a nyolc darabba vágott paradicsommal, és megöntözzük a kevés vízzel hígított citromlével, krémsajttal (vagy tejföllel) elkevert mézzel.
A tányérra salátalevelet fektetünk, arra halmozzuk a salátát, és behűtjük.

BURGONYÁS PITE ÁFONYÁVAL (POTATO LOG WITH BERRY)
Hozzávalók:
22,5 dkg burgonya, 12,5 dkg natúr krémsajt, 5 dkg porcukor, 3 tojás, 1 citrom reszelt héja, 3 ek citromlé, 1 tk sütőpor, 40 dkg áfonyalekvár, kristálycukor

Elkészítése:
A krémsajtot keverje ki a porcukorral. Adja hozzá a tojások sárgáját, a citromhéjat és levet. Keverje habosra. Alaposan dolgozza bele a héjában főtt, meghámozva áttört és teljesen kihűlt burgonyát és a sütőport. Verje fel kemény habbá a tojások fehérjét. Lazán forgassa bele a burgonyás keverékbe. Ennek egyharmadát simítsa kivajazott, magas falú tepsibe. Ezt kenje meg a lekvárral, majd újra a burgonyás keverék következik. Takarja be a maradék áfonyával, majd a tésztával. 180 fokra előmelegített sütőben süsse 45-60 perc alatt készre. Mielőtt tálcára borítja, pihentesse öt percet. Még forrón szórja meg kristálycukorral.
Melegen kínálhatja fagylalt mellé.

SÜTŐTÖK TORTA
Hozzávalók:
4,8 dl cukor, 2,3 dl olaj, 50 dkg sütőtök, 4 tojás, 7,2 dl liszt, 1 tasak sütőpor, 2-2 mk szódabikarbóna és őrölt fahéj, 1 tk só, 10 dkg mazsola, 5 dkg aranymazsola
A tetejére:
5 dkg dió, 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítése:
A cukrot, az olajat és a pépesre tört sütőtököt tegye keverőtálba. Géppel keverje habosra. Üsse hozzá a tojásokat, majd közepes sebességgel dolgozza krémesen egyneművé. Szitálja hozzá a szódabikarbónával és a sütőporral elkevert lisztet. Hintse rá a sót, a fahéjat és a langyos vízben áztatott mazsolákat. Forgassa egybe a keveréket. Simítsa a tésztát kivajazott és liszttel beszórt őzgerincformába. Tolja a 170 fokra előmelegített sütőbe, majd 60-70 perc alatt süsse aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizze, hogy kellően átsült-e. (A sütőt az első 50 perc alatt semmiképpen ne nyissa ki!)
Ha megsült, akkor a formában hagyja hűlni 10 percen át. Ekkor borítsa deszkára, és még melegen szórja meg a darált dióval elkevert vaníliás cukorral.
A szoba hőmérsékletű süteményt felszeletelve kínálja.

CITROMOS BÓLÉ
Hozzávalók:
3 citrom, 2 l félédes fehérbor, 1 üvegnyi pezsgő, 2 dl szódavíz, 2 ek narancsszörp

Elkészítése:
Alaposan mosson meg két citromot, spirál alakban hámozza meg. Távolítsa el a fehér belső burkot, kockázza fel és tegye a narancsszörppel együtt a borba. Tegye félre 25-30 percre. A harmadik citrom levéből a vaníliás cukorral készítsen limonádét a szódavízzel, és öntse a pezsgőhöz. Közvetlen fogyasztás előtt öntse össze a két keveréket.
A citrom-spirállal díszítve kínálja.

 

FOLTOS KENGURU (WALLABY DARNED)
Hozzávalók:
2 nagy barack vékonyan szeletelve, 1 dl pezsgő, 2 dl őszibarack-lé, fél dl vodka, 2-3 jégkocka

Elkészítése:
Valamennyi összetevőt tegyen egy turmixgépbe. Legalább fél percig turmixolja, amíg a jég is teljesen összetörik, és krémes keveréket kap.
Keskeny, hosszú vermutos pohárba öntve kínálja.

Forrás:
AMERIKAI GASZTRÓANZIX
Szerző:

és
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.