Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG - Ismét a Világbirodalom konyhájában

2016.10.09

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

Angol sörös melegszendvics
Hozzávalók:
Végy személyenként 2 szelet kenyeret, 10 dkg sajtot, 5 dkg vajat, 2-3 kanálnyi barna sört, 1 kávéskanálnyi mustárt, továbbá pirospaprikát, borsot és sót.

Elkészítés:
A kenyereket pirítsd meg, s az egyik oldalukat kend meg vajjal. Egy serpenyőben olvaszd fel a maradék vajat, reszeld bele a sajtot, add hozzá a sört, a mustárt, sózd, borsozd és hintsd meg kevés pirospaprikával. Amikor a sajt is felolvadt, ezzel a masszával kend meg vastagon a kenyerek vajas felét.
Tálalás előtt a sütőben, vagy grillsütőben jól forrósítsd át a szendvicseket.

Currys csirkeleves
Hozzávalók:
50 dkg csontos csirkedarab (mellcsont, hát, aprólék, stb.), 2 db savanykás alma, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál curry, só és törött fekete bors, ízlés szerint, kevés citromlé.

Elkészítése:
A megtisztított aprólékot, a csontokat feldarabolom, és kuktafazékba teszem. Ráöntök másfél liter sós vizet és 20 percig főzöm. Ezután a levest átszűröm, a csontokról lefejtem a húst és nagyon apróra vágva visszateszem a lébe. A megmelegített vajon üvegesre pirítom a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd liszttel megszórom, és néhány pillanatig tovább pirítom. Ezután óvatosan, állandó keverés közben felöntöm a csirke-lével és felforralom. Fűszerezem curryvel, törött borssal. Közben a tojássárgákat simára keverem a tejszínnel, és a levesestálba öntöm. Az almákat meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd citromlével lelocsolom, hogy ne barnuljon meg. Kis tálkába teszem a leves mellé. A forró levesbe óvatosan belekeverem a tejszínes tojás sárgáját.
Forralni már nem szabad, mert hő hatására a tojás kicsapódik.
Azonnal tálalom.

Beefsteak 7. (törött borssal)
Hozzávalók:
6 szelet 2 cm vastag bélszín, 1 citrom leve, 0,5 dl olaj, 2 ek darabokra tört bors, só, 2 ek. fokhagymás olaj.

Elkészítés:
Verjük ki a húst mindkét oldalán, tegyük edénybe a citromlével, olajjal együtt. Hagyjuk 2 órát állni, közben forgassuk.
Szórjuk rá a borsot, nyomkodjuk bele. Fedjük le és álljon 1 órát.
Olajozzuk be a rostot, rakjuk rá a szeleteket, izzó parázs fölött oldalanként süssük 6-7 percig.
Tegyük melegített tányérra, mindegyikre fokhagymás vajat.
Paradicsommártással / paradicsomos tökkel / paradicsomos kelbimbóval tálaljuk.

Csirkés-garnélás masala balti-mártással
Hozzávalók 4-6 személy részére:
4 evőkanál olaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, diónyi friss gyömbér meghámozva és finomra vágva. 1 kiskanál őrölt kurkuma, 1 kiskanál őrölt kömény, 1 kiskanál őrölt koriander, 1 kiskanál pirospaprika, 70 dkg kicsontozott, lebőrözött csirkemell 2,5 centis kockákra vágva, 1 nagy lila hagyma finomra vágva. 2 paradicsom meghámozva és apróra vágva, 3 evőkanál finomra vágott friss koriander. 1 zöld chili kimagozva és apróra vágva, 1,5 dl szűrt görög joghurt, 20 dkg meghámozott főtt garnélarák, 2 kiskanál garam masala, só az ízesítéshez, korianderágak a díszítéshez.

A balti-mártáshoz:
3 kisebb lila hagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, diónyi meghámozott és apróra vágott friss gyömbér, 1 kávéskanál őrölt koriander. 1 kávéskanál görögszéna-mag, 1 kávéskanál római kömény, fél kávéskanál édesköménymag, fél kávéskanál kurkuma, csipetnyi chilipor, 3 kardamom-mag. 5 centis fahéjdarab, 2 dl csirkehúsleves (Ieves kockából), 3 paradicsom meghámozva és kockákra vágva, 2 babérlevél.

Elkészítése:
Először elkészítjük a mártást. Egy balti serpenyőben, wokban vagy bármilyen mély serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért, az egész és az őrölt fűszereket, és az egészet jól összekeverjük. Felöntjük a húslevessel, beledobjuk a paradicsomot és a babérlevelet. Felforraljuk, majd lassú tűzön, lefedve 25 percig főzzük, közben gyakran megkeverjük. Kivesszük a fahéjat és a babérlevelet, hagyjuk kissé kihűlni, majd turmixgépben pépesre keverjük. Egy másik serpenyőben erős tűzön felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a fokhagymát, a gyömbért, a kurkumát, a köményt, az őrölt koriandert és a pirospaprikát, és fél percig dobva-rázva sütjük. Hozzáadjuk a csirkehúst, a hagymát és a paradicsomot, és további 5 percig folytatjuk a dobva-rázva sütést, amíg a csirkehús átsül, a hagyma pedig aranyszínű lesz. Hozzákeverjük a balti-mártást, a felaprított koriandert és a zöld chilit. Alaposan megkeverjük és felforraljuk. Lejjebb vesszük a lángot, és lassú tűzön óvatosan 10 percig főzzük, közben néhányszor megkeverjük. Apránként folyamatos keverés közben hozzáadjuk a joghurtot. Belekeverjük a garnélákat, és megszórjuk a garam masalával, valamint a sóval.
Óvatosan átforrósítjuk, 2-3 percig melegítve, amíg a garnéla is tűzforró lesz. Korianderrel díszítve azonnal tálaljuk.

New-England chowder
Hozzávalók:
115 g szalonna, 125 g vaj, 1 vöröshagyma, 1 pohár apróra vágott zeller, 1 pohár apróra vágott sárgarépa, 3 pohár kockára vágott burgonya, 1 pohár liszt, 4 pohár hallé, 3 pohár feldarabolt kagyló, 3 pohár tejföl, 1 kávéskanál bors, 1 kávéskanál kakukkfű

Elkészítés:
Egy nagy fazékban ropogósra sütjük a szalonnát. Leöntjük róla a zsírt. Hozzáadjuk a vajat, és a zöldségeket puhára pároljuk. Megszórjuk liszttel, és 2 percig pirítjuk. Beletesszük az összes maradék hozzávalót és felforraljuk. Ezután, a hőfokot csökkentve, 15-20 percen át főzzük, míg be nem sűrűsödik. Gyakran meg kell keverni.

Pulykamell currys kókuszos mártással.
Hozzávalók:
1/2 friss kókuszdió húsa kb. 10 dkg. 1 db mangó, 1 csomó újhagyma. 60 dkg. pulykamell filé, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. currypor, 1/2 ek. burgonyakeményítő, 5 ek. víz, kevés só, 1 kis doboz natúr kókusztej, 125 ml. tej

Elkészítés:
A kókuszdió húsát hámozó-késsel vékonyan felszeljük. A mangót meghámozzuk félbevágjuk, a magját eltávolítjuk, húsát gerezdekre, majd félbe vágjuk. A hagymát csíkokra vágjuk. A pulykamellet csíkokra vágjuk. A forró wokot olajjal megkenjük felforrósítjuk, benne a húscsíkokat lesütjük. A hagymát és a kókusz szeleteket hozzáadjuk, együtt hirtelen átsütjük, a curryt rászórjuk. A keményítőt vízzel elkeverjük, hozzáadjuk és átkeverjük. Az egészet sóval fűszerezzük, a kókusztejet és a tejet hozzáöntjük, és kb.3 percig főzzük.
A mangó darabokat beleforgatjuk, és együtt felmelegítjük, sóval curryvel ízesítjük.

Sült szilva
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg szilva, őrölt fahéj.

Elkészítés: Kimagozzuk a szilvát, és egy jénai edénybe rakjuk. Megszórjuk őrölt fahéjjal, és 25-30 percig sütjük.
Ha nem lenne elég édes a gyümölcs, néhány csepp Polisweettel édesítjük.

Yorkshire puding
Hozzávalók:
15 dkg liszt, 1 kk. só, 2 tojás, 2 dl tej, 3-4 ek. a marhasült levéből.

Elkészítés:
A lisztet, sót, tojást, tejet jól összedolgozzuk, 3-4 órát pihentetjük.
Amikor a hús megsült, a levéből 3-4 ek-nyit beleteszünk abba a tepsibe (kb. 20 x 20 x 4 cm), melybe a pudingot öntjük. A sütőt forróra állítjuk, és amíg a lé sistereg, beleöntjük a tésztát. Kb. 20 percig sütjük, míg teteje aranysárgára sül.
Kockára vágva azonnal tálaljuk.

Forrás:
BARANGOLÁS AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN
Szerző:
 
Szerkesztette, illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.