Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG - Itáliai gasztró emlékek 1.

2016.09.24

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

BORJÚSÜLT CARPACCIO
Hozzávalók:
20 dkg borjúsült, 6 ek borjúhúsleves, 2 ek balzsamecet, 3 ek olivaolaj, 2 tk erdei méz, 1 alma, 1 tk durvára őrölt vörös bors

Elkészítése:
A borjúsültet vékony szeletekre vágom, és lapos tányérokra elosztom. A borjúlevest és a mézet felmelegítem, hozzáadom az olajat, habverővel homogén mártássá keverem, sózom, borsozom.
Az almát meghámozom, felkockázom, összekeverem a mártással és a carpaccion elosztom.

OLASZ ZÖLDSÉGLEVES 01. (MINESTRA).
Hozzávalók:
30 dkg sertéscsont, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 12 dkg kelkáposzta, 10 dkg burgonya, 10 dkg karalábé, 10 dkg zeller, 4 dkg zsír, 2 dkg só, 3 dkg paradicsompüré, 1 csomó petrezselyemzöld, 5 dkg spagetti, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg füstölt szalonna

Elkészítése:
A csontot 5 dkg sárgarépával, 5 dkg fehérrépával, 1,5 l sós vízben 2 órán át, főzzük. A megtisztított zöldséget, kelkáposztát, burgonyát, zellert, karalábét metéltre vágjuk, és zsírban megpároljuk. A füstölt szalonnát kockára vágjuk, megpirítjuk a paradicsompürével. A csontlevest leszűrjük, beletesszük a párolt zöldségeket, a pirított szalonnát, spagettit, és 20 percig forraljuk.
A reszelt sajtot a tányérokba tálalt levesbe tesszük.

FŰSZERES CSIRKE RIZZSEL ÉS CUKKÍNIVEL
Hozzávalók:
1 ek liszt, 2 csipet feketebors, 3 db csirkemell, bőr nélkül 4 szeletre vágva, 55 g Bertolli margarinkrém, 1 nagy vöröshagyma, 1 db magozott, finomra aprított pirospaprika, 2-3 gerezd összetört fokhagyma. 1 db magozott, finomra aprított chili paprika, 5 dkg felkockázott sonka, 1 ek friss kakukkfű, 40 dkg felaprított paradicsom, 7 dl csirkehúsleves-lé, 2 kisebb felaprított cukkini, 115 g hosszú szemű rizs

Elkészítése:
A lisztet és a borsot keverjük össze és forgassuk meg bennük a csirkemell szeleteket. A Bertolli margarinkrémet hevítsük fel egy nagyobb serpenyőben, és hirtelen süssük ki a húst. Adjuk hozzá a hagymát, a paprikát, a fokhagymát, a chilit, a sonkát és 5-7 percig hagyjuk összefőni az ízeket, amíg a hagymás teljesen puhává nem válik. A kakukkfüvet, a paradicsomot és a húsleves-lét ezután adjuk a csirkemellekhez, és sűrű kevergetések mellett forrásig hagyjuk a tűzön, majd adjuk hozzá a cukkínit, fedjük le a serpenyőt és hagyjuk így további 20-25 percig vagy addig, amíg a csirke teljesen meg nem fő.
Ezek után főzzük meg a rizst és tálaljuk a már elkészült fűszeres csirkével.

BÁRÁNYSÜLT (ABACCHIO AL FORNO)
Hozzávalók:
1.35 kg báránycomb, 4 gerezd fokhagyma, 10 dkg bacon, 3 mokkáskanál rozmaring, só, őrölt bors, 1 dl olívaolaj, 70 dkg burgonya, 4 szál friss rozmaring

Elkészítése:
Nagyon kicsit kiolajozott tepsibe fektesse a kettényitott combot. Egy gerezd zúzott fokhagymával dörzsölje be az egyik felét. Fektessen rá két szelet bacont. Hintse meg morzsolt rozmaringgal és őrölt borssal, majd hajtsa rá a hús másik felét. A maradék fokhagymával kenje meg a tetejét, s takarja be a többi szalonnával. A meghámozott, felkarikázott krumplit rakja köré és csepegtesse rá a maradék olajat. A 200 fokra előmelegített sütőben süsse 15 percig, majd a burgonyát óvatosan forgassa meg. Süsse újabb negyedórát.
Zárja le a meleget, s hagyja 20 percig a sütőben, majd friss salátával tálalja.

CANNELLONI
Hozzávalók - A tésztához:
30 dkg liszt, 2 tojás, só, víz
A töltelékhez:
7 evőkanál olaj, 2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg darált marhahús, 1 evőkanál paradicsompüré, 1,5 dl vörösbor, 1 kanál kakukkfű, 1 kanál oregánó, só, bors
A mártáshoz:
7 evőkanál olaj, 5 dkg húsos szalonna, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 paradicsom, 1 dl vörösbor, só, bors, oregánó, 4 evőkanál reszelt parmezán

Elkészítése:
A hozzávalókból jó kemény tésztát gyúrok, és nedves ruhával letakarva legalább fél óráig pihentetem. Közben elkészítem a tölteléket. Serpenyőben forró olajon megpirítom az apró kockákra vágott vöröshagymát és a szétnyomott fokhagymát. Hozzáadom a darált húst, a paradicsompürét, a vörösbort, a fűszereket, s az egészet megpirítom.
A tésztát nagyon vékonyra kinyújtom (tésztagéppel), és kb. 20 x 10 cm nagy téglalapokra vágom. A tésztalapokat kifőzöm, majd hideg vízzel jól leöblítem.
A kiterített tésztalapokon a tölteléket elosztom, a tésztát felcsavarom, és kivajazott, tűzálló tálra, egymás mellé rakom.
Kevés olajon a kockákra vágott szalonnát megolvasztom, apróra vágott vöröshagymával, fokhagymával és hámozott paradicsommal sűrűre főzöm, majd fűszerezem. A mártást a cannellonira öntöm, a tetejét megszórom parmezánnal, és előmelegített sütőben ráolvasztom.
Zöldsalátával és vörösborral tálalom.

BOTAGGIO
Hozzávalók 6 személyre:
30 dkg fehér bab, 30 dkg friss húsos szalonna, 50 dkg sovány sertéscomb, 4 csirkemell, 6 evőkanál olívaolaj, 15 dkg apró hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 20 dkg sárgarépa, 50 dkg paradicsom, 7 dl húsleves, 1 kiskanál kakukkfű. 1 kiskanál rozmaring, 2 babérlevél, 1 csomó petrezselyemzöld, 30 dkg fejes káposzta, só, 1 késhegynyi törött feketebors, 2 dkg margarin, 6 koktél-virsli

Elkészítése:
A babot előző este beáztatom. Másnap ugyanabban a vízben fél óra alatt előfőzöm.
Közben a szalonnát, a sertéshúst és a lecsontozott csirkemellet 2 cm-es kockákra vágom. Nagyobb edényben az olívaolajon az egészet megpirítom. Hozzáadom a tisztított, egészben hagyott, apró hagymát, a szétnyomott fokhagymát és a feldarabolt répát. Néhány percig tovább pirítom. Ekkor beleteszem a lehéjazott, kimagozott, negyedelt paradicsomot. Az egészet felöntöm húslevessel, kakukkfűvel, rozmaringgal, babérlevéllel, petrezselyemmel fűszerezem, és fedő alatt fél óráig főzöm. Ekkor hozzáadom a leforrázott, csíkokra vágott káposztát és a főzőlevétől leszűrt babot. Addig főzöm, amíg minden egyenletesen meg nem puhul (kb. 10-15 percig). Borssal és szükség szerint még sóval ízesítem.
Egy serpenyőben, erős tűzön, a margarinban a koktél-virsliket pirosra sütöm, és tálaláskor az étel tetejére teszem.

BROKKOLIS HALFILÉ
Hozzávalók:
25 dkg brokkoli, 4-4 szelet halfilé, sonka és sajt, 5 dkg vaj, ízlés szerint szerecsendió, bors és só

Elkészítése:
A rózsáira szedett brokkolit párolja puhára, majd hagyja kihűlni. Fektesse kivajazott tűzálló tálba a filéket. Fűszerezze, és rendezze el rajtuk a brokkolikat. Végül mindegyik szeletet takarjon be először egy-egy szelet sonkával, majd sajttal.
A 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig süsse, mialatt a sajt barnára sül rajta.

FRISS SAJT ÉS PARADICSOMSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
400 g (14 uncia) mozzarella sajt, 4 érett paradicsom, 2 csokor bazsalikom, 6 evőkanál Bertolli Extra Vergine olívaolaj, só

Elkészítése:
Vágjuk fel vékonyra a mozzarellát és a paradicsomokat. Töröljük át a bazsalikomleveleket nedves konyharuhával. Rendezzük el a mozzarella és paradicsomszeleteket egy nagy tálon. Helyezzünk bazsalikom levelet minden mozzarella szeletre.
Sózzuk, majd hintsük meg olajjal.
Variációk:
bazsalikom helyett használhatunk friss, vagy szárított oregánót.
Adhatunk hozzá olajbogyót, vagy kapribogyót is.

DUPLA PIZZA
Hozzávalók - Pizzatészta:
40 dkg liszt, 3 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 1 mokkáskanál kristálycukor, 1 mokkás kanál só, langyos víz
Töltelék:
40dkg spenót, 4 paradicsom, 20 dkg Cheddar sajt, 2 evőkanál durvára vágott dió, szerecsendió, 1 alma, 15dkg főtt sonka, só, őrölt bors, vaj

Elkészítése:
A tésztához a cukrot fél deci langyos vízben olvadásig kevergetjük, utána élesztőt és egy evőkanál lisztet adunk hozzá és meleg helyen megkelesztjük. A lisztet átszitáljuk, sóval elkevergetjük, és a közepébe készített mélyedésbe beleöntjük a megkelt kovászt. Hozzáadjuk a megolvasztott vajat és annyi langyos vizet, hogy lágy tésztát lehessen gyúrni belőle. A tésztát lisztezett deszkán kézfejjel addig dagasztjuk, amíg elválik a kéztől és a deszkától. Letakarva körülbelül 1 óra megkelesztjük.
A parajleveleket 2 percre forró vízbe dobjuk, majd lecsöpögtetjük, és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk, és két részre osztjuk. Az egyiket egy nagyobb körlapba kinyújtjuk, és kivajazott sütőlapra rakjuk. Paradicsomot karikázunk rá, sóval, borssal megszórjuk, majd megrakjuk a reszelt sajt felével, ráterítjük a parajt, arra diót, megtisztított, kimagozott, szeletekbe vágott almát és a felszeletelt sonkát rakjuk és rászórjuk a sajtot. A pizza peremét megkenjük vízzel, a tészta másik felével befedjük, és a széleit összenyomkodjuk.
A tetejét villával megszurkáljuk és 220°C-os sütőben világosbarnára sütjük.

BOLOGNAI LASAGNE (LASAGNE BOLOGNESE)
Hozzávalók:
40 dkg darált hús (lehet vagdalthúskonzerv is), 40 dkg sűrített paradicsom, 2 közepes hagyma, 10 dkg szalonna, bors, oregánó, só, 5 ek cukor, 3 ek olaj, 20 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, fél kg lasagne tészta, fél liter besamel

Elkészítése:
A tésztalapokat kifőzöm, és egy rétegben lefektetve félreteszem. A szalonnát apró kockára vágom, és egy evőkanálnyi olajon kiolvasztom. Sárgára pirítom benne az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a darált húst. A hús megfehéredése után hozzáteszem a sűrített paradicsomot, majd beleteszem a borsot, a sót, a cukrot és az oregánót. Az egészet jól összeforralom.
Egy tepsit kiolajozok, ráteszek egy réteg tésztát. Megkenem a paradicsomos raguval, ráteszek újabb réteg tésztát, amelyet besamellel kenek meg. Ez így megy egészen addig, míg a hozzá-valók el nem fogynak.
A tetejére besamelt öntök, amit a reszelt sajttal szórok meg.
Forró sütőben szép pirosra sütöm, majd felkockázva tálalom.

BOCCACCIO SZELET 01.
Tészta:
5 tojás sárgáját kikeverünk 10 kanál porcukorral; 4 kanál vizet, 15 dkg diót, 5 kanál grízes lisztet, fél csomag sütőport és végül az 5 tojás keményre vert habját adjuk hozzá.
Zsírozott tepsiben sütjük.
Krém:
25 dkg vajat kikeverünk 2 egész tojással, tovább keverjük egy vaníliás cukorral és 25 dkg porcukorral. Adunk hozzá egy adag, forró kávét, és így keverjük addig, amíg sima és kenhető lesz.
Ezt rákenjük a kihűlt tésztára, tetejét vágott dióval megszórjuk.

Forrás:
Barangolás Itáliában
Szerző:
 
Szerkesztette, illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.