Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG - Lisztlevestől a Fondűig és egy kicsit tovább

2016.05.28

VILÁGKONYHA, KONYHAVILÁG

Bázeli lisztleves
Hozzávalók (4 személyre):
5 evőkanálnyi liszt, 6 dkg margarin vagy vaj, 1 vöröshagyma szálasra vágva, 1 liter hideg húsleves, 10 dkg reszelt sajt (pld. Greyerzer)

Elkészítése:
A lisztet (szárazon) mogyoró-barnára pirítjuk és hagyjuk kihűlni. Hozzákeverjük a vajat, majd felmelegítjük, beletesszük a hagymát, s abban pároljuk néhány percig. Ezt követően folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a húslevest, s körülbelül 20 percig főzzük. (A végén hozzáadhatunk egy kis pohárnyi vörösbort is).

Előmelegített tányérokban, a tetejét sajttal megszórva tálaljuk.

Borban párolt marharagu - (Aargauer Suure Mocke )
Hozzávalók:
1 kg marhafartő, 7 dl édes vörösbor, 3 teáskanál vörös borecet, 1 db vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 szelet zellergyökér, 1 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál morzsolt zsálya, 1 dl olívaolaj, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 teáskanál liszt, só, 10 dkg aszalt szilva

Elkészítése:
A húst és a zellert felkockázva, a vöröshagymát és a sárgarépát felkarikázva, a fokhagymát préselve forgassa egybe egy tűzálló tálban. Öntse rá az aszalt szilva kivételével a többi hozzávaló keverékét, és tegye lefedve 24 órára hűtőszekrénybe. Másnap szűrje le a ragut, dobja ki a babérlevelet, és a felforrósított olajon pirítsa barnára. Habverővel keverje el a páclében a lisztet, majd öntse a ragura. Az egészet tolja 40 percre közepesen meleg sütőbe.

Főtt spagettivel tálalja, a vagdalt aszalt szilvával díszítve az ételt.

Svájci burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 1 kiskanál olaj, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, kb. 7 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, só, 1 csokor snidling.

Elkészítése:
Nyersen meghámozzuk, karikára vágjuk a burgonyát, és kiolajozott, fokhagymával kidörzsölt tűzálló tálba terítjük. Leöntjük annyi sós tejjel, amennyi ellepi, ráhintjük először a snidlinget, majd a sajtot. Rámorzsoljuk a vajat, és a sütőben kb. egy óráig sütjük. A

kkor jó, ha a burgonya a tejet teljesen magába szívja, és a teteje szépen megpirul.

Sajtlepény
Hozzávalók:
250 g liszt, 4 ek tejföl, só, 150 g vaj,
Töltelék:
8 paradicsom, 200 g Ementáli sajt, 8 vékony szelet fehér kenyér, liszt,
Öntet:
1 l tejszín, 4 tojás, só, szerecsendió, paprika, 30 g vaj.

Elkészítése:
A lisztet és a vajat összekeverjük, sima tésztát készítünk, és fél órát hagyjuk állni a hűtőben. A paradicsomokat megmossuk, leszárítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A sajtot is vékonyra szeleteljük. A kenyeret felkarikázzuk. A tésztát kinyújtjuk, és a sütőformába tesszük úgy, hogy a széle kissé felfelé nézzen, rátesszük a paradicsomot, sajtot és kenyeret.
A tejszínt kikeverjük a tojással és a fűszerekkel, és a sajtos töltelékre öntjük.

Vajdarabokkal megszórjuk, és 30 percig 200 fokra előmelegített sütőben sütjük.

Svájci saláta 1.
Hozzávalók:
20 dkg majonéz, 20 dkg ementáli sajt, 10 dkg paprika, 15 dkg paradicsom, 3 db fejes saláta, 5 dkg csemegeuborka, 10 dkg főtt krumpli, 1 db zeller, só

Elkészítés:
A meghámozott főtt burgonyát, főtt zellert, hámozott csemegeuborkát, megmosott fejes salátát vágd fel csíkokra! Add hozzá a kockára vágott sajtot, paradicsomot és paprikát! Keverd át az egészet a majonézzel, és a tálalásig tedd be a hűtőbe!

Neuchateli fondü
Hozzávalók: (4 személyre)
60 dkg sajt (2/3-a ementáli, 1/3-a egyéb sajt pl.: Gruyere), liszt, 3 dl fehér bor, citromlé, bors, szerecsendió, 1 pohár cseresznyepálinka.

Elkészítése:
A nyeles serpenyőt belülről fokhagymával bedörzsöljük. A lereszelt sajthoz a serpenyőben 4 csapott kávéskanál lisztet adunk, és jól összekeverjük. Ezután 3 dl fehér bort adunk hozzá, és 1 kávéskanál citromlével állandó keverés mellett felfőzzük.

A cseresznyepálinkát egy csipetnyi borssal és szerecsendióval a keverékhez adjuk, és ismét jól felfőzzük. Tálalása azonos az többivel.

Bázeli finomság
Hozzávalók: (kb. 60 szelethez) a tésztához:
30 dkg méz, 20 dkg Koronás Finom minőségi cukor, 1 evőkanál őrölt fahéj, 1 csipet őrölt szegfűszeg, 1 mokkáskanál frissen őrölt szerecsendió, 15 dkg darabolt mandula, 1 teáskanál reszelt citromhéj. 7,5 dkg kockára vágott cukrozott narancshéj, 7,5 dkg kockára vágott cukrozott citromhéj, 8 evőkanál meggylé, 40 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor

A mázhoz:
10 dkg Koronás porcukor, 3 evőkanál meggylé vagy víz
Elkészítése:
A mézet és a cukrot folyamatosan kevergetve felmelegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. A fahéjat, a szegfűszeget és a szerecsendiót belekeverjük. Az edényt levesszük a tűzhelyről, és rövid ideig hűlni hagyjuk.
A mandulát, a cukrozott narancs- és citromhéj darabokat és a meggylevet belekeverjük a mézes masszába. A lisztet és a sütőport hozzáadjuk, és sima tésztává gyúrjuk. Sütőpapírral kibéleljük a sütőlapot, a kb. 1/2 cm vastagságúra kinyújtott tésztát ráhelyezzük, és néhány órán át vagy egész éjszaka állni hagyjuk. A 225°C-ra előmelegített sütőben, 18-20 percig sütjük.
A porcukrot elkeverjük a meggylével vagy a vízzel, és a forró süteményt rögtön a sütés után bekenjük vele.
A kemény széleket levágjuk, és a süteményt 3x6 cm-es szeletekre vágjuk.
Jó tanács:
A tésztával feltétlenül még melegen dolgozzunk, és a sütés után azonnal vágjuk fel, egyébként túl kemény lesz.

A mandulát részben helyettesíthetjük mogyoróval.

 

Forrás:
Barangolás Scájcban
Szerző:
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.