Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

Menüpontok

Cikkek

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK HAJDINÁKRA 3.

2018.09.20

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA | Hozzászólások: 0

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - TORTÁK BROKKOLIBÓL

2016.10.26

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA | Hozzászólások: 0

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - A SPÁRGA 2.

2016.10.20

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA | Hozzászólások: 0

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - CUKKINI TORTÁK

2016.09.21

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA | Hozzászólások: 0

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - A TÖLTÖTT CUKKINI

2016.08.29

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA | Hozzászólások: 0

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK LEXIKONJA - KÖRETEK ZÖLDSÉGBŐL GYÜMÖLCSBŐL

2016.03.16

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA | Hozzászólások: 0

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK LEXIKONJA - A HAJDINÁS ÉTELEK 2

2016.02.14

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA | Hozzászólások: 0

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK LEXIKONJA - HAJDINÁS ÉTELEK 1

2016.02.10

A hajdina (Fagopyrum esculentum) Ázsia középső, mérsékelt égövi részén honos.
Innen az 5. században került el Japánba és Kínába.
Közép-Európába a középkorban a hódító mongol és török néptörzsek közvetítésével jutott el, majd a tengeri kereskedelem révén Velencébe, Lombardiába, Dalmáciába és Dél-Tirolba került.
Botanikailag a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják.
A Fagopyrum növénynemzetséget
- pohánka,
- hajdina,
- tatárka,
- tatárbúza,
- kruppa,
- Erdélyben haricska néven is ismerik, s a nemzetségbe tartozik többek között a tatárka (Fagopyrum tataricum (L.) Gaertn.) faj is

Leírása - Felhasználása
Termesztése és fogyasztása nálunk mindig kis mértékű volt, ennek oka valószínűleg a hajdina viszonylag alacsony terméshozama és nehéz hántolhatósága.

A hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a
- szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő,
- 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint
- hemicellulózt és lignint is tartalmaz.

Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza.
Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős.
Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek például egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor), amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak.
Magas rutintartalma miatt őseink a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták.
A hajdina a régebbi korokban (és egyes területeken még ma is) a táplálkozás szerves részéhez tartozott. Leggyakrabban kását főztek belőle, a legtöbben napjainkban is csak ebben a formában ismerik, pedig a hajdina ennél lényegesen sokoldalúbb.

Gyógyászat
Kiemelkedően magas élelmi rosttartalma miatt a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés (obstipatio) étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések - például vastag- és végbéldaganat - megelőzésében.
A hajdina alkalmazható a Candida albicans fertőzés étrendi kezelésében is.
Mivel itt az étlapon nem szerepelhetnek fehér lisztből készült kenyerek, pékáruk, kelt tészták, melyek kiváltására a teljes kiőrlésű lisztből előállított készítmények mellé a hajdinából készült termékek is felsorakozhatnának. Ha a kórképben megnőtt B-vitamin- és nyomelemszükséglet fedezésére is jól felhasználható a hajdina.
Úgy tűnik, hogy a krónikus májbetegségekben, a máj elzsírosodási folyamatának megelőzésében a kéntartalmú aminosavak, mint például a metionin fogyasztása is jótékony hatású. Ennélfogva magas metionintartalma a hajdinát alkalmassá teszi a gyógyétrendbe történő beépítésre.

Jegyzetek
- Ugrás fel ↑ A Tatárka címszó A Pallas nagy lexikonában a Magyar Elektronikus Könyvtár honlapján. (magyar)(html) Hozzáférés: 2012. szeptember 23. - Ugrás fel ↑ A Fagopyrum növénynemzetség elfogadott fajai a www.theplantlist.org honlapon (angol)(html) Hozzáférés: 2012. szeptember 23.

Kategóriák:
- Keserűfűfélék
- Növényfajok
- Gabonák
- Mézelő növények

wikipédia

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA | Hozzászólások: 0