Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK SÁRGABORSÓRA 1.

2020.01.20

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

SÁRGABORSÓ FŐZELÉK 01.
Hozzávalók:
25 dkg feles zöld vagy sárgaborsó, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 sárgarépa, 1 babérlevél, 1 l alapleves (vagy víz és leveskocka)

Elkészítése:
Előző nap áztassuk be a borsót.
Szűrjük le a beáztatott borsót és mossuk át alaposan.
A hagymát pirítsuk meg olíva olajban egy-két percig, adjuk hozzá a borsót és engedjük fel dupla annyi levessel (vagy vízzel és leveskockával).
Adjuk hozzá a sárgarépát, a babérlevelet és nyomjuk bele a fokhagymát.
Fedő alatt főzzük pépessé kb. 1 órán át.
Nézzünk rá, kavarjuk meg néha-néha, és ha szükséges, adjunk hozzá még levest vagy vizet.
Amikor puha, vegyük ki a babérlevelet, és robotgéppel turmixoljuk össze.
Díszítsük egy csipet paprikával, tejföllel vagy petrezselyem zöldjével.
Tippek
Némely dietetikus szerint egészségesebb az, ha a feles borsót a saját áztatott levében főzzük fel (ebben az esetben áztatás előtt alaposan mossuk át).
Mások szerint a hüvelyesek főzővizét többször át kell szűrni, ha nem akarunk felpuffadni a gázképződéstől!
A fokhagymát a végén is bele lehet törni – nyersen. Így erősebb lesz az íze.
A feles és sárgaborsó főzelék remek babaétel, de 2 évesnél fiatalabb gyerekek számára hagyjuk ki a sót (a leveskocka is legyen sómentes)
A főzelék kiváló köret fasírozott, sült hús, kolbász, virsli mellé.
A sárgaborsó főzelékbe reszelhetünk egy kis szerecsendiót, vagy adhatunk hozzá paprikát, mustárt, apróra vágott friss koriandert vagy petrezselyem zöldjét is.

SÁRGABORSÓ FŐZELÉK 02.
Hozzávalók:
feles sárgaborsó 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só liszt zsír pirospaprika

Elkészítése:
A borsót megmossuk, kétszer annyi vízben feltesszük főzni, belerakjuk a sót, fokhagymát.
Kb. egy óra alatt puhára főzzük. Majd zsemleszínű rántást készítünk, egy kávéskanálnyi pirospaprikát is teszünk bele, vízzel felengedjük s berántjuk a sárgaborsót.

SÁRGABORSÓ FŐZELÉK 03.
Hozzávalók:
40 dkg feles sárgaborsó, 1 l füstölthúslé, 5 dkg vöröshagyma, 4 dkg zsír, 4 dkg liszt, 1 késhegynyi törött bors, 2 gerezd fokhagyma, só

Elkészítése:
Az előző napon beáztatott borsót leszűröm, leöblítem.
Füstöltében kezdem felfőzni, de ha kell forró vízzel pótolom az elfőtt levét.
(Hideg víz hozzáadásával keménnyé válhat és órák múlva sem fő szét).
Hozzáadom a megtisztított vöröshagymát, fokhagymát.
Addig kell főzni, amíg a borsó teljesen szétfő.
Világos rántást készítek, hidegvízzel felöntöm, simára keverem, és ezzel sűrítem a már megpuhult borsót.
Lassan forralom, sóval és törött borssal ízesítem.
Elfőtt levét mindig pótolom.
Ha kész, a vöröshagymát, fokhagymát kiveszem belőle, majd áttöröm.

SÁRGABORSÓ FŐZELÉK 04.
Hozzávalók:
600 g sárgaborsó, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 60 ml olaj, 2 db babérlevél, 1 kk. paprika, 50 g liszt, só, őrölt bors, 2 ek húsleves esszencia

Elkészítése:
A sárgaborsót előző este beáztatom és az esszenciával, babérlevéllel, valamint a megtisztított apróra vágott hagymával sós vízben felteszem főni.
Amikor megpuhult, berántom a fokhagymás, paprikás rántással és ízlés szerint őrölt borssal ízesítem.
Tálalhatjuk sült hagymával, pogácsa fasírttal, főtt, vagy sült kolbásszal, pörköltekkel stb..

SÁRGABORSÓ FŐZELÉK 05.
Hozzávalók:
12.5 dkg feles sárgaborsó, 2 ek sovány tejföl, 1 kk teljes kiőrlésű búzaliszt, pici tej, egy gerezd fokhagyma, só, pirospaprika

Elkészítése:
A sárgaborsót hideg vízbe áztatjuk egy éjszakára, másnap leöntjük róla a vizet és friss, hideg vízben feltesszük főzni.
Mikor puhára főtt, leszűrjük, robotgéppel turmixoljuk.
A tejfölt a liszttel és egy pici tejjel kikeverjük, majd a tűre visszaállított borsóra öntjük, összekeverjük, összefőzzük kicsit.
Egy gerezd fokhagymát összetörve hozzáadunk, sózzuk, kevés pirospaprikával színezzük.
Olívaolajban pirított hagymával, sült virslivel, vagy bármilyen sült hússal, esetleg savanyú káposztával és kenyérrel tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK SÁRGABORSÓRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.