Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK SÁRGABORSÓRA 2.

2020.05.08

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

SÁRGABORSÓ FŐZELÉK 06.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sárgaborsó, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-2 babérlevél, füstölt szalonna bőre, 2 dkg zsír, pirospaprika, liszt, cukor

Elkészítése:
A hagyma felét lereszelem a fokhagymával együtt és lesózom, félreteszem.
A sárgaborsót (amit kiválogattam, megmostam) a hagyma másik felével felengedem egy liter vízzel, beleteszem a szalonnabőrt és a babért, teszek bele egy kávéskanál kristálycukrot és egy késhegynyi szódabikarbónát, és fedő alatt addig főzöm, míg a borsó megpuhul (van, aki úgy szereti, hogy teljesen pépesre főzi).
Ha a főzelék megfőtt, belekeverem a rántást: forró zsíron zsemleszínűre pirítok 1-2 evőkanál lisztet, belekeverem a reszelt hagymát és fokhagymát egy csipet pirospaprikával, majd felöntöm 2 dl hideg vízzel és jól elkeverem a tűzről lehúzva.
Ha a rántást belekevertem a főzelékbe, hagyom, hogy még egyet forrjon, megsózom és leveszem a tűzről.

SÁRGABORSÓ FŐZELÉK BURGONYÁVAL
Hozzávalók:
70 gr sárgaborsó, 70 gr burgonya, 1 mokkáskanál olaj

Elkészítése:
A sárgaborsót már előző nap beáztatjuk hideg vízbe.
A főzés napján annyi vízben főzzük puhára, amennyi éppen ellepi.
A burgonyát akkor adjuk hozzá, amikor a borsó már puha.
Kis lángon tovább pároljuk 15-20 percig.
Leszűrjük, pépesítjük, hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű főzőlevet és az olajat, majd újramelegítjük.
5-6 csepp citromlével ízesítjük, feltéttel tálaljuk.

SÁRGABORSÓ FŐZELÉK FASÍRTTAL EGY KICSIT MÁSKÉPP
Hozzávalók:
4 db tojás, 30 dkg darált pulykamell, 25 dkg sárgaborsó, Erős Pista, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál méz, 1-1 púpos teáskanál fokhagymakrém, őrölt bors, 2 púpos evőkanál liszt

Elkészítése:
Első lépésként megfőzöm sós, babéros vízben a sárgaborsót.
Mikor megpuhult, átöntöm egy keverőtálba.
A darált pulykahúst szintén keverőtálba teszem.
Ezután felaprítom a vöröshagymát, és innen gyakorlatilag párhuzamosan dolgozok a főzelékkel és a fasírttal.
Az aprított hagyma felét belekeverem a borsóba, a másik felét pedig a darált húshoz adom.
Aztán 3 tojást hozzáütök a borsóhoz, egyet pedig a húshoz.
A borsóba teszek még 2 teáskanál sót, a pulykának elég 1 teáskanállal.
A pulykához kerül még a méz, az őrölt gyömbér, végül szintén mindkettő, azaz a borsó és a hús is kap egy-egy púpos teáskanálnyi fokhagymakrémet, egy csipet borsot, majd egy kevés Erős Pistát.
Utolsó hozzávalóként, hogy a főzelék jó állagú legyen, a borsóhoz szóróm a lisztet, majd az egészet alaposan összekeverem, és ha jónak látom - mint ez esetben -, teszek hozzá még két evőkanál lisztet.
Miután megint jól összekevertem a borsót, az egészet beleöntöm egy szilikon tortaformába.
Ezzel kész az ételünk egyik fele.
A pulykás keveréket kézzel alaposan összegyúrom, diónyi golyókat formázok belőle, majd egyenként ráteszem a golyóbisokat a sárgaborsó tetejére, egyenletesen elosztva rajta.
Kész is vagyok az előkészítéssel, mehet a sütőbe.
200 fokon kb. 45-50 perc alatt készül el.

SÁRGABORSÓ FŐZELÉK, TOJÁSOS PAMPUSKÁVAL
Hozzávalók:
25 dkg sárgaborsó, 2 db babérlevél, 3 dkg mustár, ízlés szerint só, törött bors, ételízesítő, fokhagymakrém, paprikakrém.

A rántáshoz:
0,5 dl olaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg liszt.

A tojásos pampuskához:
2 db szikkadt zsemle, 1 dl tejföl, 5 dkg liszt, ételízesítő, 2 db tojás és só, törött bors, olaj a sütéshez


Elkészítése:
Forrásban lévő vízbe a mosott, megtisztított, beáztatott sárgaborsót feltesszük főni.
Ízesítjük babérlevéllel, sóval, csipetnyi őrölt borssal, ételízesítővel, fokhagymakrémmel, kevés puszta íze paprikakrémmel és két-három szelet beirdalt szalonnával.
Fedő alatt puhulásig főzzük.
Mielőtt kész lenne a szalonnát, és a babérlevelet kivesszük belőle.
Hagymás, zsemleszínű rántást készítünk és ezzel főzelék sűrűségűre, besűrítjük.
A XV század óta minden lepényfélét, fánkfélét, amit zsiradékban sütöttek azt mind pampuskának nevezték.
Ezért lesz meglepő a jelenlegi pampuska, mint feltét.
Pampuska:
A szikkadt szeletekre vágott zsemlét felszeleteljük, ételízesítővel, liszttel kikevert tejfölbe belemártjuk, beleforgatjuk.
Párpercnyi pihentetés után beleforgatjuk a felvert tojásba, melyet ízesítünk sóval, törött borssal, és azonnal forró olajban ropogós pirosra sütjük.

Tálalása:
Tálba szedjük, és mellé a tojásos pampuskát kínáljuk feltétnek.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK SÁRGABORSÓRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.