Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK SÁRGABORSÓRA 3

2020.06.02

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

SÁRGABORSÓ FŐZELÉK, TOJÁSOS PAMPUSKÁVAL
Hozzávalók:
25 dkg sárgaborsó, 2 db babérlevél, 3 dkg mustár, ízlés szerint só, törött bors, ételízesítő, fokhagymakrém, paprikakrém.

A rántáshoz:
0,5 dl olaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg liszt.

A tojásos pampuskához:
2 db szikkadt zsemle, 1 dl tejföl, 5 dkg liszt, ételízesítő, 2 db tojás és só, törött bors, olaj a sütéshez

Elkészítése:
Forrásban lévő vízbe a mosott, megtisztított, beáztatott sárgaborsót feltesszük főni.
Ízesítjük babérlevéllel, sóval, csipetnyi őrölt borssal, ételízesítővel, fokhagymakrémmel, kevés puszta íze paprikakrémmel és két-három szelet beirdalt szalonnával.
Fedő alatt puhulásig főzzük. Mielőtt kész lenne a szalonnát, és a babérlevelet kivesszük belőle.
Hagymás, zsemleszínű rántást készítünk és ezzel főzelék sűrűségűre, besűrítjük.
A XV század óta minden lepényfélét, fánkfélét, amit zsiradékban sütöttek azt mind pampuskának nevezték.
Ezért lesz meglepő a jelenlegi pampuska, mint feltét.
Pampuska:
A szikkadt szeletekre vágott zsemlét felszeleteljük, ételízesítővel, liszttel kikevert tejfölbe belemártjuk, beleforgatjuk.
Párpercnyi pihentetés után beleforgatjuk a felvert tojásba, melyet ízesítünk sóval, törött borssal, és azonnal forró olajban ropogós pirosra sütjük.
Tálalása:
Tálba szedjük, és mellé a tojásos pampuskát kínáljuk feltétnek.

SZÁRAZ-BORSÓ FŐZELÉK 01.
Elkészítése:
1/2 kg száraz sárgaborsót felteszünk főni. Ízesítjük sóval és 2-3 babérlevéllel.
Jó puhára majdnem krémszerűvé főzzük.
Rántást készítünk.
Körülbelül 1 dl olajat felmelegítünk, megsütünk benne egy nagy fej vöröshagymát apróra vágva, ekkor adunk hozzá 2-3 kanál lisztet, megpirítjuk, felengedjük 2 dl hideg tejjel.
A rántást a borsóhoz keverjük.
Jól összeforraljuk. Végül 2 dl tejföllel és kevés citromlével ízesítjük.
Fasírttal kínáljuk

SZÁRAZ-BORSÓ FŐZELÉK 02.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg (zöld vagy sárga) száraz borsó, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt kolbász, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt

Előkészítés:
A borsót előző este átválogatjuk, és beáztatjuk annyi hideg vízbe, hogy bőven ellepje.
Másnap meghámozzuk a hagymát és a fokhagymát, a hagymát finomra vágjuk vagy megreszeljük.
A kolbászt langyos, folyóvíz alatt leöblítjük.

Elkészítése:
A borsó áztatólevét leöntjük, és 1,5 l hideg vízben feltesszük főni.
Hozzáadunk 1 kávéskanál sót és a kolbászt egyben, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet nagyon puhára, szinte péppé főzzük (kb. 30 perc, a kuktában is lehet).
Az olajban világosra pirítjuk a lisztet, megpároljuk benne a reszelt hagymát és az áttört fokhagymát, aztán felöntjük 1 dl hideg vízzel, és a borsóhoz adjuk.
Jól összeforraljuk, végül ízlés szerint utána sózzuk, és frissen őrölt borssal ízesítjük.
Kivesszük a főzelékből a kolbászt, vékonyan felkarikázzuk, majd a főzelék tetejére szórva kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK SÁRGABORSÓRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.