Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDBABOS RECEPTEK 1

2019.04.02

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

Bolgár gyuvecs
Hozzávalók: 3 adag marhapörkölt, 40 dkg héjában főtt burgonya, 20 dkg zöldbab, 1 padlizsán, 4 zöldpaprika, 2 szál sárgarépa, 1 kis doboz vörös babkonzerv, 10 dkg párolt rizs, 2 tojás, 4 dl joghurt, só, 1 fej vöröshagyma, 2 dkg margarin; a tepsihez 1 dkg margarin, 1 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése:
Közepes tepsit bekenek margarinnal, és morzsával beszórom. A főtt burgonyát vékonyan felkarikázom, a zöldbabot feldarabolom, a padlizsánt felszeletelem, és mindkét oldalán besózom (így kiengedi keserű levét). A zöldpaprikát kicsumázom, karikákra vágom, a répát feldarabolom.
A babkonzerv levét leszűröm, és a pörkölthöz keverem. A tojást gyengén felverem, és a joghurttal meg a sóval összekeverem. A hagymát tisztítás után finomra vágom, és a margarinon megfuttatom, ezután az összes zöldséget egyszerre megforgatom rajta. A kikent tepsi aljára terítek egy sor burgonyát, amire kevés pörköltet teszek, majd a hagymás zöldséggel rétegezem. A tojásos joghurttal meglocsolom, és a rétegezést kezdem elölről, amíg a nyersanyag tart. Előmelegített, közepesen forró sütőbe tolom, és legalább 30 percig közepes lángon sütöm.

Rakott vajbab
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 2 ek. étolaj, 20 dkg virsli, 2 db tojás, 1 dl energiaszegény tejföl, 3 dkg reszelt sajt, só, bors, petrezselyem

Elkészítése:
Megfelelő nagyságú tűzálló tálat olajjal kikenünk. A virslit karikára vágjuk, és felhevített olajban megfuttatjuk.
Hozzátesszük a már előzőleg kisebb darabokra vágott és megfőzött babot, megsózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
Felhalmozzuk a tűzálló tálban. A tojás külön edényben elkeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk és ráöntjük a babra.
Tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, és közép meleg sütőben szép pirosra sütjük.

Rakott zöldbab 01.
Hozzávalók: zöldbab, szója-granulátum, rizs, Tolna sajt reszelve, olaj, só, bors, fokhagyma, vegeta, 1 pohár tejföl, vagy kefir

Elkészítése:
A zöldbabot vegetás vízben megfőzzük. A szója granulátumot vegetás vízben beáztatjuk, hagyjuk benne rövid ideig, majd nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet. A rizst sós vízben főzzük meg. A szóját fűszerezzük a fent leírtakkal. Egy tepsibe vagy jénai tálba tegyünk 1 sor zöldbabot, 1 sor szóját, 1 sor rizst, majd utoljára megint 1 sor zöldbabot, a tetejére öntsük a tejfölt vagy kefirt, majd szórjuk rá a reszelt sajtot. Sütőben addig sütjük, amíg a sajt szépen rásül a tetejére.

Rakott zöldbab 02.
A szükséges mennyiségű zöldbabot kevés ételízesítős vízzel, olajjal lassú tűznél 8-10 percig pároljuk. Felét rakjuk egy tepsi aljára.
Elkészítése:
Személyenként 3 dkg szója granulátumot néhány percig áztassuk vegetás vízben. Annyi vizet öntsünk rá, amennyit a szója magába szív. Öntsünk rá olajat, tegyünk rá borsikafüvet, és pároljuk addig, amíg egy kicsit átsül. A rizst főzzük meg vegetás vízben, ha kész keverjük el a szójával és terítsük rá a tepsibe rakott zöldbabra, a tetejére tegyük a maradék zöldbabot. Keverjünk össze 1 pohár kefirt 1 pohár tejföllel, és ezt öntsük a tetejére. Végül reszeljünk rá sajtot, és irány a sütő.

Rakott zöldbab 03.
Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg zöldbab, 10 dkg császárhús, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 5 dkg reszelt sajt, 1 db egész tojás, 10 dkg füstölt (vagy lángolt) kolbász, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

Elkészítése:
A zöldbabot letisztítjuk, megmossuk, és forrásban lévő sós vízbe tesszük. Az újraforrástól számított 10 percig főzzük, ezután leszűrjük, és kisebb tepsiben szétterítjük. A császárhúst nagyon apróra vágjuk, zsírját kisütjük, közben folyamatosan kevergetjük. A pörcöt leszűrjük. A visszamaradt zsírra ráhintjük a lisztet, és addig pirítjuk, amíg az habzani kezd. Ekkor ráöntjük a tejet és a zöldbab főzőlevéből 1 decit. Folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva beleszórjuk a reszelt sajtot, a sót, a törött borsot és a felvert tojást. Hozzáadjuk még a megmosott, lecsurgatott és finomra aprított petrezselyem-zöldet. Az egészet jól összekeverjük. A kolbász bőrét lehúzzuk, és nagyon vékony karikákra vágjuk, majd a félretett pörccel együtt rászórjuk a zöldbab tetejére. Rákenjük a sajtos, tojásos mártást, és előmelegített, közepes hőfokú sütőbe tolva addig pirítjuk, amíg a teteje színesedni kezd. Vigyázat! Nem szabad barnára sütni, mert az égett sajt keserű. Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - ZÖLDBABOS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.