Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - BABOS ÉTELEK 1

2018.10.29

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

Chili con Carne 01.
Hozzávalók:
3 fej hagyma, 2 kis doboz paradicsompüré, 1 nagy zöldpaprika, 40 dkg darált hús, 3 doboz piros bab, 1/2 leveskocka 3 dl vízben feloldva, 2 gerezd fokhagyma, 5 db lehéjazott paradicsom, só, pirospaprika, chili

Elkészítése:
A hagymát karikára vágjuk, a paprikát kockákra. Forró olajban megbarnítjuk a darált húst, sóval, piros paprikával fűszerezzük.
Egy másik lábosban megdinszteljük a hagymát, zöldpaprikát és az összenyomott fokhagymát és a darált húsra öntjük a feldarabolt paradicsommal és paradicsompürével együtt, és kis lángon főzzük 15 percig.
Hozzáadjuk a megfőtt babot és a leveskockás vizet, és közepes lángon főzzük még egy kicsit. Ízlés szerint chilivel fűszerezzük.

Chili non Carne 02.
Hozzávalók:
(5 személyre) 90 dkg sovány marhahús, 8 evőkanál zsír, 1 lila hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 4 dl jól ízesített húsleves (2 leveskockából), 2 dl vörösbor, 3 evőkanál chilipor, 1 evőkanál liszt, 2 babérlevél, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 mokkáskanál szárított oregano, só, őrölt bors

Elkészítése:
A húst apró kockákra vágjuk. Nagy serpenyőben forró zsírban megforgatva 6-8 perc alatt barnára pirítjuk a húst. Ha kész kivesszük a zsírból. A finomra vágott hagymát és fokhagymát a megmaradt zsírban 4-5 percig aranysárgára pirítjuk. A húst visszatesszük a serpenyőbe, ráöntjük a húslevest és a vörösbort, s közepes lángon egy órát pároljuk. Kis edényben összevegyítjük a chiliport a liszttel, hozzáadunk egy keveset a pecsenyeléből, a keveréket a babérlevéllel, az őrölt köménnyel és az oregánóval ráöntjük a húsra, sózzuk, borsozzuk, és a fűszerekkel elkeverve tovább pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. Ha kell utána ízesítjük.
Kitűnő palacsintatöltelék.
Önálló fogásként mexikói babbal tálaljuk.

Chili con Carne 03.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sovány marhahús, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál köménymag, fél teáskanál édeskömény, 2 kanál paradicsompüré, 20 dkg paradicsom, 1.5 dl víz, 1 húsleveskocka, őrölt bors, csilipor, 1-2 szegfűszeg, 1 darabka fahéj, 3 dkg főzőcsokoládé, só, 50 dkg főtt bab.

Elkészítése:
Tulajdonképpen fűszeres, húsos babról van szó, melyet a húson és babon kívül felhasznált fűszerek változatai szerint Dél- és Közép-Amerikában szerte ezerféleképpen készítenek.
A következő változat különlegessége, hogy a szokásos csipetnyi cukor helyett itt határozott mennyiségű étcsokoládét használnak. A felhevített olajban a finomra vágott hagymát, szétnyomott fokhagymát a köménnyel és édesköménnyel üvegesre pirítjuk. Hozzákeverjük a paradicsompürét, és folytonosan kevergetve még egy kicsit sütjük. Hozzáadjuk a feldarabolt vagy szétnyomott paradicsomot, a leveskockát, fahéjat, sót, borsot, chiliport, az elmorzsolt szegfűszeget, a vizet, s miután összeforraltuk, a kockára vágott húst is beletesszük.
Lassú tűzőn egy-másfél óra alatt készre pároljuk. A babot enyhén sós vízben külön főzzük meg, összekeverjük a kész hússal, a szétmorzsolt csokoládéval, és ugyancsak lassú tűzön még öt percig összesütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - BABOS RECEPTEK
Szerző:
 
Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.