Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - BABOS ÉTELEK 2.

2018.11.14

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

CHILI CON CARNE 04.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg marhalábszár, 40 dkg vörös vesebab (konzervet is használhatunk), 1 üveg (850 ml) hámozott paradicsom, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 8 szárított chili (helyette 4 cseresznyepaprikát is vehetünk), 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál oregánó, 1 teáskanál őrölt római kömény, só, bors

Elkészítése:
A babot egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. Másnap előfőzzük és lecsöpögtetjük. A chili vagy cseresznyepaprikát a magházától megtisztítjuk, és kevés forró vízben 1 órát áztatjuk. Lecsöpögtetjük, majd a megtisztított fokhagymával, az oregánóval és a római köménnyel együtt kávédarálóban pépesre daráljuk.
Nagy vaslábasban megforrósítjuk az olajat, és hirtelen megpirítjuk a kockára vágott húst. Meghintjük a liszttel, felöntjük kb. 1 dl vízzel.
Sóval, borssal és a paprikás krémmel fűszerezzük.
Felöntjük a paradicsomkonzervvel, és fedő alatt 1 órát pároljuk.
Hozzáadjuk a babot, és puhára főzzük.

CHILI CON CARNE 05.
Hozzávalók:
80 dkg csont nélküli sovány marhahús, 2 kis chili, chili fűszerkeverék, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 hámozott paradicsom, zúzott fokhagyma, oregánó, őrölt római kömény, olaj, só, húsleves, 30 dkg vörös bab, babérlevél

Elkészítése:
A babot egy éjszakára beáztatjuk, majd másnap babérlevéllel ízesített vízben, rövid lében puhára főzzük. A chili paprikát megmossuk, kettévágjuk, a magokat eltávolítjuk, és annyi meleg vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Hozzátesszük a paradicsomokat, ízlés szerint fűszerezzük 2-3 gerezd tört fokhagymával, chili-keverékkel, oregánóval, római köménnyel, és összeturmixoljuk. A húst apróra, a megtisztított hagymát finomra vágjuk. Olajban a hagymát világosra pirítjuk, hozzáadjuk a húst, és nagy lángon, állandóan kevergetve zsírjára sütjük. Ráöntjük a chilis-paradicsomos turmixot, megsózzuk, és továbbra is nagy lángon forraljuk, állandóan kevergetve, amíg egész kevés lé lesz a hús alatt.
Akkor felöntjük annyi leves-lével, amennyi ellepi, majd felforraljuk.
A tüzet mérsékeljük, és fedő alatt kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Hozzáöntjük a babot levével együtt, és összeforraljuk.
Puha kenyérrel, forrón tálaljuk. Elkészítési idő: kb. 2 óra a bab áztatása nélkül

CHILIS BAB COBALT MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre:
1 db nagy fej vöröshagyma, 2-3 db gerezd fokhagyma, 1 db nem erős paprika, 50 dkg darált marhahús, 2 db chili, 85 dkg hámozott paradicsom - konzerv is lehet (pomerado), 1-2 kávés kanál oregánó, 50 dkg vörös bab - konzerv is lehet
Fűszerek ízlés szerint:
só, bors, Cayenne bors, Tabasco mártás, majoránna

Elkészítése:
A babot be kell áztatni kb. 10-12 órával korábban. Szerintem a borsos és erős paprikás lé a nyerő. Utána kuktában kb. 1/2 órát főzzük az áztató lében. A hagymát és a zöldpaprikát felvágjuk egészen kicsire, akár turmixszal is lehet. Az olajban megdinszteljük. (Ha van mikrónk, akkor előtte rásegíthetünk egy kicsit vele. {1-2 perc 700-800 W között.}). A húst összekeverjük a majoránnával, sóval, borssal és az oregánóval. Ráöntjük a fűszerekkel összekevert darált húst az olajra és megpirítjuk.
Ha ez megvan, akkor ráöntjük a babot, jól megkeverjük, és 5-10 percig főzzük, majd jöhet a paradicsom és lassú tűzön (két - három alátéttel) addig főzzük, amíg a bab puha nem lesz.
Ha puha a bab, akkor belekeverjük a chili paprikát.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - BABOS ÉTELEK
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.