Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - BABOS RECEPTEK 3

2019.01.14

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

Mexikói bab
Hozzávalók (5 személyre)
25 dkg nagy szemű tarkabab, 1 lila hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 dl húsleves (1 leveskockából) , 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 2 kávéskanál őrölt kömény, 1 evőkanál chili-por, fűszercsomag (gézzacskóban 2 ágacska kakukkfű, 1 szál zeller, 1 babérlevél), só, őrölt bors

Elkészítése:
A babot egy éjszakára beáztatjuk, leszűrjük, megszárítjuk, nagy fazékba tesszük. Belekeverjük a finomra vágott hagymát, fokhagymát, ráöntünk 6 dl vizet. Felforraljuk, 10 perc után lejjebb vesszük a lángot, és egy órát főzzük, amíg meg nem puhul, de egyben marad. Leszűrjük, megszárítjuk. A húslevest másik fazékban felforraljuk. A vajat felolvasztjuk, s a liszttel krémesre keverjük. Hozzáadjuk az őrölt köményt, a chili-port, jól elvegyítjük, fokozatosan kevergetve hozzáadjuk a húsleveshez, amikor felolvadt, beletesszük a babot és a fűszercsomagot, sózzuk, borsozzuk, forrásig hevítjük, majd a lángot levéve, időnként meg-megkeverve, háromnegyed órát összefőzzük. Kivesszük a fűszercsomagot, és a tálon elterített sáfrányos rizsre borítva tálaljuk.
Citromszeletekkel és petrezselyemmel díszíthetjük.

Mexikói bab darált hússal.
Hozzávalók:
30 dkg vörös bab, 3 fej hagyma, 2 evőkanál olaj, 40 dkg darált marhahús, 2 db kis csípős chili, 3 dl csirkeleves, (leveskockából) 1 doboz (40 dkg) mexikói zöld paradicsom, 1 pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, fél kanál oregánó, fél kávéskanál kurkuma, fél kávéskanál chili por, só.

Elkészítése:
A babot éjszakára beáztatjuk 1 l vízbe. Másnap, áztató vízzel együtt feltesszük főni, és majdnem puhára főzzük. A hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és forró olajon a darált hússal lepirítjuk. A szárított fűszerpaprikát csíkokra vágjuk, és beáztatjuk a csirkelevesbe. A konzerv paradicsomot levétől lecsöpögtetjük, darabokra vágjuk, és a húshoz adjuk. Ezután a többi hozzávalót, a fűszerpaprikát a csíkokra vágott paprikát, a kis kockákra vágott fokhagymát az oregánót, a kurkumát, a sót, a chilit s végül a csirkelevest is a húshoz adjuk. A darált húst körülbelül 2 órán át, pároljuk gyenge tűzön, fedő nélkül úgy, hogy a leve besűrűsödjék.
Ezután hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot, és további 30 percig főzzük.

Ördögi chili
Hozzávalók: (2 személyre), 40 dkg darált marhahús, 5 dkg füstölt szalonna, 25 dkg morzsolt csemegekukorica, 2 doboz Bonduelle vörös bab, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, késhegynyi chilipor, 1 kávéskanál cukor, 3 evőkanál sűrített paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 5-6 db száraz hegyes erős kis chili

Elkészítése:
Az apróra vágott füstölt szalonnát az apróra vágott vöröshagymával együtt kis olajon megpároljuk. Beletesszük a darált húst, és erős lángon, állandóan kevergetve kb. 8-10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a chiliport, a borsot, a sűrített paradicsomot, a kávéskanál cukrot, hozzáöntünk cca. 1 dl. vizet és még néhány percig tovább pároljuk.
A konzervbabot és a kukoricát óvatosan hozzákeverjük a húshoz, és együtt pároljuk kis lángon, kevergetés nélkül, hogy a bab össze ne törjön.
Tálaláskor, díszítésként a tálalóedényben lévő chilibe beleszurkáljuk a száraz chili paprikákat, úgy hogy a hegyes végük álljon ki az ételből.

Szarvacska mexikói módra
Hozzávalók: 300 g szarvacska tészta, 300 g darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 nagy paradicsom, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 doboz konzerv vörös bab, 2 evőkanál tejföl, 150 g reszelt sajt, chili-keverék, cukor, só fehér bors

Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, és olajon megpirítjuk. A paradicsomot meghámozva kockákra vágjuk. A hagymára dobjuk a húst, majd a paradicsom darabkákat. A paradicsompürét felöntjük, és a húsos masszához öntjük. Jól megfűszerezzük. A keveréket összeforraljuk és belekeverjük a babot. A szarvacska tésztát sós vízben kifőzzük, míg meleg hozzáadjuk a tejfölt.
Az így kapott tejfölös tésztára szedjük a mártást.
Reszelt sajttal tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - BABOS ÉTELEK
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.