Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - BABOS RECEPTEK 4.

2019.02.14

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

Tarka babsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis doboz fehér babkonzerv, 1 kis doboz vörös vesebab-konzerv, 20 dkg zöld hüvelyű bab, 1 csomó zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál olaj, só, bors, csípős pirospaprika.

A kétféle konzervbabot a dobozból kivéve hideg vízzel leöblítjük, és jól lecsöpögtetjük. A zöld hüvelyű babot sós vízben megfőzzük és lecsöpögtetjük, az újhagymát a zöldjével együtt karikára vágjuk. A zöldségféléket összevegyítjük és leöntjük a zúzott fokhagymából, olajból és citromléből készült dresszinggel, melyet sóval. borssal, csípős paprikával ízesítettünk.
Legalább két óráig érleljük.

Tonhalas vörös bableves
Hozzávalók 4 személyre:
35 dkg zeller, 40 dkg konzerv vörös bab, 20 dkg tonhal, 40 dkg szeletelt konzervparadicsom, vagy hámozott friss paradicsom, esetleg fél liter paradicsomlé, 1-2 szál friss koriander, 1 kávéskanál őrölt koriander, 1 fej hagyma, só, bors, 1-1.5 l húsleves (kockából is lehet), 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj.

A megtisztított hagymát apróra, a zellert kis kockákra vágjuk, s a koriander szárával együtt olajon megpirítjuk, és húslevessel felöntjük.
Beletesszük a paradicsomot, az őrölt koriandert, a szétnyomott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és 30 percig fedő alatt főzzük.
Ekkor kivesszük belőle a korianderszárat, beletesszük a kis kockákra vágott tonhalat és a konzerv vörös babot, összekeverjük, és kb. tíz perc alatt készre főzzük.
Fokhagymás pirítóssal tálaljuk.

Variációk chilis babkonzervre, Suhajda módra
Előre bocsátom, hogy a chilis bab konzervek ma Magyarországon csak minimálisan térnek el a babfőzelék konzervtől, ezért nem "szentségtörés" az egyik legfinomabb mexikói nemzeti ételt magyarosan átdolgozni. Pláne turistaúton, vagy camping körülmények között. Meg egyébként is, azt együnk, amit szeretünk és úgy, ahogy szeretjük.
 - A konzervet minden előkészítés nélkül megmelegítve elfogyasztom kenyérrel.
 - Legalább kettő közepes fej hagymát (10-15 dkg, ami a konzerv súlyának egynegyede-egyharmada) egy evőkanál tetszőleges zsiradékon üvegesre pirítok. Ha megpirult a hagyma, félrehúzom, picit hűlni hagyom, majd teszek bele egy púpozott mokkáskanálnyi pirospaprikát.
Erre ráöntöm a babkonzervet, felmelegítem, s máris fogyasztható.
Kenyérrel persze.

 - Ugyanúgy elkészítem a babot, ahogy fentebb írtam, de a felmelegítéskor öntök bele kb. egy deciliter vizet, hogy híg főzelék jellege legyen.
Felforralom, a lángot alatta egészen kicsire állítom, hogy éppen csak rotyogjon.
Ebbe beleütök egy vagy két tojást, és úgy hagyom.
Nem kevergetem, hogy a tojás ne törjön össze, hanem mintegy tükörtojásnak maradjon meg rajta. persze bőven beissza a főzelék levét és "színes" lesz, de attól jó!
A sok hagymától a bab mindenki által jól ismert zamatot kap.

 - A 2-es pontban készített főzelékhez persze adhatunk:
külön serpenyőben sütött tojást, tojásrántottát, tojáslepényt, virslit, kolbászt, szalonnát, sonkát.
Adhatunk még mellé hideg sültet, akár sertés-, akár baromfisültet.
Szóval bármit, amit szeretünk. S mindezeket lehet a főzelékbe belefőzni is.

 - Személyesen nekem a legjobban az alábbi ízlik: néhány kisebb krumplit (ugyanis tanyán hiánycikk a burgonya) sütőben erősen megsütök, hosszában felszeletelve tányérra teszem, hozzá vágok egy-két keményre főtt tojást, az egészet megszórom sóval, piros paprikával, lelocsolom a főzelékkészítéshez használt forró pirított hagymával.
A forró főzelék mellé köretként eszem, de külön tányérról.

 - Ennél a köretnél célszerű a krumplira kivett hagymát jól lecsöpögtetni, s a krumplira sonkazsírt, vagy egy kiskanál pecsenyezsírt locsolni.

Vörös-babos sertéskaraj
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg sertéskaraj, 1 nagy fej hagyma, 3-4 evőkanál olaj, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál, csípős paprikakrém, egy darabka friss gyömbér, 1 kávéskanál köménymag, ugyanennyi őrölt koriander, 0.5 l húsleves, 1 nagyobb padlizsán, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 doboz (80 dkg) vörös babkonzerv, 1 dl tejszín, só.

A sertéskarajt kicsontozzuk, a húst szeletekre vágjuk.
A csontból zöldséggel, vagy a nélkül, annyi levest főzünk, hogy a végén mintegy fél litert kapjunk.
A karajszeleteket magasabb falú serpenyőben, forró olajban mindkét oldalán piros-barnára sütjük, majd kivesszük.
A visszamaradt olajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, hozzáadva a paprikakrémet és a finomra vágott kis darabka gyömbért, a köménymagot, a koriandert és a sót.
Beletesszük a kimagozott, meghámozott, kockára vágott padlizsánt, a paradicsompürét, felöntjük a forró húslevessel, s az egészet jól összeforraljuk.
Visszahelyezzük a hússzeleteket, és fedő alatt mintegy fél órát pároljuk.
Ha megpuhult, ismét kivesszük a húst, a padlizsánhoz keverjük a babot és a tejszínt, ismét visszarakjuk a húst és az egészet, ugyancsak fedő alatt, még néhány percig együtt pároljuk.
Mint minden keleti ételt, jó forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - BABOS ÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.