Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK CSICSERIBORSÓRA 4

2019.04.18

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

BROKKOLIS KUSZKUSZ***
Hozzávalók:

20 dk hagyma, 25 dk karfiol, 50 dk brokkoli, 25 dk sárgarépa, 1 kisebb piros húsú paprika, 4 húsos paradicsom, 4 ek. olívaolaj, 2 ger. foghagyma, 1 ek. paradicsompüré, fél kk. kurkuma, fél kk. Cayenne bors, 1 kk őrölt koriander, fél kk kömény, 0,5 l zöldségleves, 25 dk csicseriborsó ( 1 doboz), só, bors, 35 dk. kuszkusz, 2 ek. korianderlevél.

Elkészítése:
A hagymát karikára vágjuk. A karfiolt, brokkolit rózsáira szedjük, A sárgarépát hosszában, a paprikát, paradicsomot kockára vágjuk. Az olajat serpenyőben felhevítjük. Megpirítjuk benne a hagymát. Hozzátesszük a zúzott foghagymát, paradicsomot, fűszereket, majd a zöldségeket. Felöntjük a zöldséglevessel, 15-20 percig főzzük. A csicseriborsót hozzákeverve még egy kicsit főzzük.
Kuszkusszal tálaljuk.
Elkészítés 35 perc.
***Kuszkusz
A kuszkusz hántolt őröletlen, vagy durvára őrölt durum-búzából készült, berber eredetű étel. Főleg az arab gasztronómiában használják köretként, habár mára világszerte népszerűvé vált. Kukoricából, kölesből és sovány birkahúsból készül, vöröshagymával, fokhagymával, paradicsommal. Gyakran erős fűszermártással fogyasztják.

CURRYS CSICSERIBORSÓ RIZZSEL
Hozzávalók: 1 ek. olívaolaj, 1 finomra vágott vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 0,5 ek. aprított (metélő)zeller levélnyél, 1 kockára vágott zöld húsú paprika, 3 meghámozott, kockára vágott paradicsom, 0,5 tk. bazsalikom, 1 mk. kakukkfű, 1 mk. curry, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, 2 csésze főtt csicseriborsó, 4 cs. "repülősre" főzött rizs, só, bors.

Elkészítése:
A közepesre forrósított olajon, kis lángon 5 percig pároljuk a hagymákat és a zellert.
Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, a curry kivételével a fűszereket. 10 percig közepes lángon sütjük.
Beletesszük a borsót, összekeverjük. Kis lángon 4 percig sütjük.
Hozzáadjuk a curryt, összekeverjük.

CSICSERIBORSÓ BAKONYI MÓDRA
Elkészítése:
Előző este mossunk meg 30 dg szárított csicseriborsót és áztassunk be 7 dl vízbe. Másnap adjunk hozzá féldiónyi vöröshagymát, és főzzük kb. fél óráig, amíg megpuhul. Közben 20 dg vöröshagymát vágjunk apróra, és 0,5 dl olajon dinszteljük üvegesre. Tegyünk rá 25 dg előzőleg megmosott és vékony szeletekre vágott csiperkegombát, és fedő alatt főzzük puhára. Ha nem elég puha, öntsünk hozzá még egy kis vizet, és pároljuk tovább. Utána vegyük le róla a fedőt, és süssük le zsírjára, de vigyázzunk, hogy ne piruljon, majd adjuk a csicseriborsóhoz. Szórjunk rá 1 mokkáskanál sót, fél mokkáskanál majoránnát, egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, és a visszamaradt lében pároljuk még kb. 5 percig, hogy az ízek összeérjenek. Ha túl kevés a leve, öntsünk rá annyi vizet, hogy a negyedéig érjen. Végül tegyünk bele 2 dl előzőleg simára kevert tejfölt, és forraljuk fel.
Melegen, egytálételként fogyasszuk.
Pirított kenyérrel is tálalható.
Hűtőszekrényben tároljuk.

CURRYS CSICSERIBORSÓ TÖKKEL
Hozzávalók 4 személyre. 1 tök (75 dkg) 3 evőkanál olaj 1 doboz nem édesített kókusztej (400 g), Diónyi gyömbér másfél evőkanál curry vagy fél evőkanál Currypaszta, 3 evőkanál tökmag, 1 csokor metélőhagyma 1-2 evőkanál citromlé, 1 póréhagyma csipetnyi cayenne-i bors só, bors. 1 fej vöröshagyma 1 doboz csicseriborsó (800 g), 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A tök magjait kikaparjuk, meghámozzuk, és 1 cm-es kockákra vágjuk. A póréhagymát megmossuk, megtisztítjuk, és ferdén 1 cm vastag karikákra vágjuk. A vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk, és finomra aprítjuk. A wokot felforrósítjuk, beleöntjük az olajat. A tököt és a póréhagymát folytonos keverés mellett 2-3 percig sütjük benne. Hozzáadjuk a vöröshagymát, a fokhagymát meg a gyömbért, és együtt kb. 2 percig pirítjuk. Megszórjuk curryvel és cayenne-i borssal, és kissé lepirítjuk. A csicseriborsót 1,2 dl vízzel hozzáadjuk, és megsózzuk. Beleöntjük a kókusztejet, felforraljuk, és az egészet lassú tűzön, lefedve kb. 5 percig főni hagyjuk.
Közben egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk a tökmagot. A metélőhagymát megmossuk, és felkarikázzuk.
A currys tököt ízlés szerint sóval, borssal és citromlével ízesítjük, metélőhagymával és tökmaggal megszórva tálaljuk.
Jól illik hozzá a basmati rizs.
Elkészítési idő kb. 30 perc.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK CSICSERIBORSÓRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.