Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK CSICSERIBORSÓRA 5

2019.11.13

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

CSICSERIBORSÓ- MASALA
Hozzávalók:
70 dkg főtt csicseriborsó, 40 dkg konzerv hámozott paradicsom kockákra vágva, a levével együtt, 1 nagy hagyma finomra vágva, 4 gerezd zúzott fokhagyma, diónyi frissen reszelt gyömbér, 3 evőkanál vaj, 1 evőkanál őrölt koriander, 2 teáskanál köménymag, késhegynyi cayenne-i bors. 1 teáskanál kurkuma, 2 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál citromlé, 2 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál garam masala, fél teáskanál só, 1 friss zöld chili apróra vágva

Elkészítése:
Egy serpenyőben a vajon puhára pároljuk a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a fűszereket, és lassú tűzön, állandóan kevergetve 1-2 percig pirítjuk. Beletesszük a csicseriborsót és a konzerv paradicsomot a levével együtt, és 30 percig közepes hőmérsékleten főzzük.

Beleszórjuk a garam masalát, a sót és a chilit, jól összekeverjük, és forrón tálaljuk.

CSICSERIBORSÓ PÁSTÉTOM
(HUMUSZ) 01.
Hozzávalók:
1 csésze főtt csicseriborsó, 1/2 csésze pirított szezám mag, 1 ek olívaolaj, 1/4 csésze citromlé, 1 gerezd fokhagyma, só ízlés szerint

Elkészítése:
Alaposan leturmixoljuk a hozzávalókat.
Hűtőben 3-4 napig eltartható.

CSICSERIBORSÓ PÁSTÉTOM
(HUMUSZ) 02.
Elkészítése
: A csicseriborsót (25 dkg) vízben áztatjuk 1 napig, majd a vizet lecserélve rajta felforraljuk, a habját leszedjük, és kb. két órácskát főzzük. (Kuktában gyorsabb.)

Miután kihűlt, mixerbe/aprítóba öntjük, a levéből is teszünk hozzá egy keveset (így könnyebb mixelni), adunk hozzá 0,5 -1 dl olívaolajat, őrölt koriandert, őrölt római köményt, kevés vöröshagymát (negyed közepes fej), 1 gerezd fokhagymát, petrezselyem levelet, sót, esetleg vega mixet, és könnyű krémmé mixeljük.
(Lehet hozzáadni még szezámmagot is, de akkor a mixelést ezzel kell kezdeni.)
Reggelire, magvas pirítósra kenve és:
- petrezselyemmel vagy koriander zölddel megszórva - vagy csípős paprikával és snidlinggel megszórva, kevés olívaolajjal megcsepegtetve
- vagy olívabogyóval ajánlom figyelmetekbe.

CSICSERIBORSÓ POGÁCSA ZÖLDSÉGEKKEL
Hozzávalók:
400 g csicseriborsó, 600 g zeller, 600 g brokkoli, petrezselyem, olaj, só

Elkészítése:
Az éjszakára beáztatott csicseriborsót sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük.
Pépesre daráljuk, finomra vágott zöldpetrezselyemmel, sóval fűszerezzük, kevés rizslisztet keverünk hozzá, és pogácsákat formázunk belőle.
Olajozott tepsire tesszük, és sütőben megsütjük.
A zellert sózott vízben puhára főzzük, leszűrjük, pépesítjük, olajjal habosra keverjük.
A brokkolit rózsáira szedjük, és sós, fokhagymás vízben leforrázzuk.
A kis fasírtokat a zellerkrémmel és a brokkolival együtt tálaljuk.

CSICSERIBORSÓ PÜRÉ
(ARAB RECEPT)
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg csicseriborsó, só, 1 nagy citrom, 3 evőkanál tahini (reformboltokban beszerezhető ízesített szezámmártás), 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:
A csicseriborsót átválogatjuk és megmossuk.
Ezután kb. négyszeres-ötszörös mennyiségű vízben néhány órára beáztatjuk, célszerű ezt a műveletet, az ételkészítést megelőző este elvégezni.
Másnap átmossuk és enyhén sós vízben, lefedve kb. 1,5 - 2 óra alatt puhára főzzük. levében hűlni hagyjuk.
A csicseriborsót szűrőkanállal levéből kiszedjük és ledaráljuk.
Főzőlevéből két evőkanálnyit keverünk hozzá, és szűrt citromlével, tahinivel, péppé zúzott fokhagymával ízesítjük.
Tetejére olívaolajat locsolunk.
Tálalásig lefedve a hűtőbe rakjuk.
Fogyaszthatjuk így önmagában, vagy roston sült húsok, esetleg zöldségek (cukkíni, csillagtök stb.) mellé egyaránt.
Elkészítési idő: 2 óra 15 perc + áztatás

CSICSERIBORSÓ PÜRÉ SERRANO SONKÁVAL
Hozzávalók:
1 csomó friss menta, 1-2 friss fokhagymagerezd, 500 g csicseriborsó (konzerv), só, fekete bors, 2 evőkanál 20% zsírtartalmú tejföl, 4-8 szelet serrano sonka (kb. 100-200 g)

Elkészítése:
A borsót magunk is megfőzhetjük:
200 g szárított csicseriborsót 3/4 1 vízben egy éjszakára beáztatunk.
Másnap egy babérlevéllel 15 percig kuktában főzzük.
A mentát megmossuk, leveleit leszedjük.
A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk.
A csicseriborsó levét leöntjük.
A csicseriborsót, a mentalevelek nagy részét és a fokhagymagerezdeket pürésítjük.
Utána sóval és borssal ízesítjük, majd a 20% zsírtartalmú tejföllel elkeverjük.
A pürét serrano sonkával és a maradék mentalevelekkel díszítve szolgáljuk fel.
Előkészítés: 10 perc
Főzés: nincs

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK CSICSERIBORSÓRA
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.