Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK CSICSERIBORSÓRA 3.

2019.02.18

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

CSICSERIBORSÓ JOGHURTTAL
Hozzávalók:
30 dkg csicseriborsó, 4 dl joghurt, 1 kiskanálnyi csípős őrölt paprika, 1 kiskanál őrölt feketebors, só

Elkészítése:
A csicseriborsót puhára főzzük, majd egy kicsit megszárítjuk és összezúzzuk. Keverjük össze fűszerekkel, a sóval és a joghurttal.

CSICSERIBORSÓS FÁNK
Hozzávalók:
1 csésze finomliszt, 1 cs. víz, 1 tk só, 2 cs. főtt csicseriborsó, 1 gerezd préselt fokhagyma, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A lisztet keverjük el annyi vízzel, hogy közepesen sűrű tésztát kapjunk.
Adjuk hozzá a sót, a borsót.
Kanalanként tegyük forró olajba, süssük aranybarnára. Itassuk le róla a felesleges olajat.
Babbal, borsóval, lencsével is készíthetjük.

CSICSERIBORSÓ-FŐZELÉK
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg csicseriborsó, só, 1 közepes fej hagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, (lehet zabpehelyliszt is), 1 kávéskanál pirospaprika

Elkészítése:
A csicseriborsót átválogatjuk és megmossuk. Ezután kb. négyszeres-ötszörös mennyiségű vízbe néhány órára beáztatjuk. Célszerű ezt a műveletet, az ételkészítést megelőző este elvégezni. Másnap átmossuk és enyhén sós vízben (még jobb, ha füstölt lében) feltesszük főni. A hagymát finomra vágjuk, a borsóhoz adjuk, és lefedve kb. 1,5-2 óra alatt puhára főzzük. Levében hagyjuk kihűlni, majd az egészet összeturmixoljuk.
Felhevítjük az olajat, és átpirítjuk rajta a lisztet.
Behintjük a pirospaprikával, gyorsan átkeverjük, és beleöntjük a csicseriborsó-pürét.
Borssal ízesítjük, felforraljuk, és néhány percig főzzük.
Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel (még jobb, ha füstölt lével) hígítsuk.

CSICSERIBORSÓ KÖRET
Hozzávalók:

1 cs csicseriborsó, amit 1 éjszakán át, áztattunk 3 cs. vízben, 4 cs. víz, 1 ek szezám- vagy kukoricaolaj, 1 kk só, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
Szűrjük le a csicserit. Az áztatóvizet egészítsük ki 4 csészényire, öntsük rá a borsóra.
Vastag falú edényben forraljuk fel nagy lángon. Vegyük a lángot takarékra, és fedő alatt főzzük 2 óráig. (Kuktában csak 3 cs. vízzel, 45 perc alatt megfő.)
Szűrjük le.
Egy vastag aljú edényt kenjünk ki olajjal.
Pirítsuk benne 2-3 percig a borsót.
Sózzuk meg, tegyük hozzá a szétnyomott fokhagymát.

CSICSERIBORSÓKRÉM 01.
Hozzávalók:
10 dkg Csicseriborsó, 1 db sárgarépa, 0.5 gerezd fokhagyma, 0.5 csokor petrezselyem, 1 tk ételízesítő

Elkészítése:
A borsót előző este kétszer átmostuk és beáztattuk, kb.:12 órára. Következő nap feltesszük főni sóval, ételízesítőt, és annyi vízzel, hogy ellepje, és 1 órán keresztül, főzzük. 1 óra múlva pedig hozzáadjuk a répát (pucolva, kockára vágva), és még 15 percig kis lángon főzzük. Ezután leszűrjük, és kézi mixerrel pépesítjük. Ízlés szerint ízesítjük kevés citromlével, fokhagymával, sóval, vágott petrezselyemmel és annyi olajjal, hogy krémes állagú legyen.
Fehérjetartalmát tekintve felveszi a versenyt az állati fehérjével, és sokkal több kalciumot tartalmaz, mint bármely más babféle.
Aminosav összetétele rendkívül kedvező, számos ásványi anyagot is tartalmaz.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK CSICSERIBORSÓRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.