Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HAGYMÁS RECEPTEK 1

2019.05.24

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

HAGYMAGOMBÓC LEVES
Hozzávalók:
30 dkg vegyes leveszöldség, tyúkhúsleves-kocka, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál búzadara, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, 1 csokor petrezselyemzöld, és kevés só

Elkészítése:
A hagymagombóchoz a tojást habosra felverem 1 evőkanál tejföllel, majd összekeverem a búzadarával és a nagyon apróra vágott hagymával. Megsózom, és állni hagyom 10 percig. Közben a megtisztított zöldséget vékony csíkokra aprítom. Bő egy liter vizet felforralok. Ezután beleteszem a zöldséget, a húsleveskockát és az összes fűszert, a petrezselyemzöld kivételével.
Puhára főzöm.
A lisztet 1/2 dl vízzel és a megmaradt tejföllel simára keverem, majd a forrásban lévő levesbe öntöm. Folytonosan kevergetve legalább 5 percig forralom. A hagymás gombócmasszából nedves kézzel diónyi gombócokat formálok, és a forrásban lévő levesbe teszem.
Legalább 10 percig, kis lángon forralom.
Egy gombócot próbaképpen kettévágok, hogy kiderüljön, jól átfőtt-e.
Végül a metélt petrezselyemzölddel meghintem, de már nem forralom.

CSIRKE HAGYMÁBAN
Hozzávalók:
1 darabjaira vágott csirke, 1 kg vöröshagyma, 4 dl tejföl, 1 tojás, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 3 gerezd fokhagyma 3 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése:
A darabokra vágott csirkét mindkét oldalán megsózom.
Egy akkora tepsit készítek elő, amekkorába egymás mellett elférnek.
A tepsit kiolajozom, majd zsemlemorzsával beszórom.
A megtisztított és karikákra vágott hagyma felével beterítem. Egymás mellé fektetem a húsdarabokat, amit ugyancsak betakarok hagymakarikákkal.
A tejfölben elkeverem a tojást, a zúzott fokhagymát, 1 evőkanálnyi olajat, és megsózom, megborsozom.
Ezzel az öntettel lelocsolom a hagymát, amire zsemlemorzsát szórok. A tepsit alufóliával szorosan befedem, és az előmelegített forró sütőbe tolom.
Közepes lángon körülbelül 1 órán keresztül párolom az ételt, majd a fedelét levéve, kissé megpirítom.

HAGYMAPALACSINTA
Hozzávalók:
25 dkg vöröshagyma, 3 dl tejföl, 20-25 dkg liszt, 2-3 dl szódavíz, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 tojás, 1 dl tej, 1 dl olaj, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió

Elkészítése:
A hagymát tisztítás után nagyon finomra vágom. Két evőkanálnyi olajon, sóval, borssal, fedő alatt 5 percig párolom. Közben a tojásokat a tejjel habosra felverem, ezután apránként hozzáadom a lisztet és annyi szódavizet, hogy a szokásos sűrűségű massza legyen belőle. Megsózom, fél dl olajat belecsorgatok, és jól összekeverem. Végül a párolt, de már egészen kihűlt hagymát is hozzáadom.

Palacsintasütőt vagy teflon serpenyőt felforrósítok (nem kell olajat tenni bele, mert a palacsintában bőven van), és a szokásos módon vékony palacsintákat sütök belőle. A megsült palacsintát egyenként megkenem kevés tejföllel, és meghintem reszelt sajttal, majd szorosan összecsavarva, szögletes tepsibe teszem.

A megmaradt sajtot összekeverem a megmaradt tejföllel, és rákenem a tetejére.

Előmelegített forró sütőbe tolom néhány percre, és világos sárgára pirítom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HAGYMÁK KÖNYVE - HAGYMÁS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.