Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HAGYMÁS RECEPTEK 2.

2019.07.07

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

PARADICSOMOS FOKHAGYMALEVES
Hozzávalók:
25 dkg apró paradicsom (szendvicsparadicsom), 2 dl kefir, 2 dl tejszín, 2 dl tej, 1 kis doboz paradicsompüré, 4-5 gerezd friss fokhagyma, 1 csokor zeller-zöld, 1 evőkanál porcukor (vagy egyéb édesítő), 1/2 mokkáskanál törött fekete bors, 1 púpozott mokkáskanál só

Elkészítése:
A paradicsomokat megmosom és félbe (ha nagyobb, negyedekbe) vágom.
Egy-egy jégkockával együtt előhűtött leveses csészékbe rakom.
Turmixgép poharába öntöm az előzőleg lehűtött tejet, tejszínt és kefirt, majd hozzáadom a paradicsompürét, a megmosott és apróra vágott zeller-zöldet, valamint a fokhagymaprésen átnyomott, tisztított fokhagymát.
Ezután sóval, borssal és cukorral fűszerezem.
Jó habosra keverve ráöntöm a paradicsomra, és azonnal kínálom.
Kimondottan nyári leves, nagyon üdítő.
(Tejszín helyett csak tejjel is készíthető, akkor kevésbé kalóriadús.)

MARHAFARTŐ HAGYMAMÁRTÁSBAN
50-60 dkg marhafartő, 2 dl tejföl, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tej, 4 dkg vaj (vagy margarin), 2 evőkanál finomliszt, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, késhegynyi törött fehér bors

Elkészítése:
Serpenyőben felforrósítok 2 evőkanál olajat, majd a megmosott és letörülgetett marhahúst minden oldalán körbesütöm.
Ezután megsózom, és átteszem egy kuktafazékba, amibe előzőleg elhelyeztem a lyukacsos fémbetétet.
Aláöntök 3 dl vizet, és a kuktát lezárom.
A kukta jelzésétől számított 1 órán keresztül kis lángon főzöm.
Közben a hagymát megtisztítom, és felvágom.
A húsos serpenyőben maradt olajon fedő alatt üvegesre párolom a megsózott hagymát, majd fél dl vízzel összeturmixolom.
Félreteszem.
A vajat a liszttel habzásig hevítem, és ráöntöm a meleg tejet, majd folytonosan kevergetve sűrűre főzöm.
Ezután belekeverem a hagymapürét meg a tejfölt, és a fűszerekkel ízesítem.
Kevergetve ismét felforralom, és 5 percig főzöm.
A megpárolt húst ujjnyi vastag szeletekre vágom.
A húsléből néhány evőkanállal a hagymamártáshoz keverek.
A felszeletelt hús alá öntöm a mártást, és sós vízben főtt burgonyával tálalom.

ERNŐ SÓS PALACSINTÁJA
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 10 dkg finomra darált dió, 2 tojás, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 1/2 dl olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítése:
A tojásokat habosra verem, ezután összekeverem a tejjel.
Felváltva adom hozzá a diót és a lisztet, majd pedig annyi szódavizet öntök hozzá, hogy a szokásos állagú (vagyis tejföl sűrűségű) legyen a palacsintamassza.
Ezután beleöntöm az olajat, és belekeverem a megtisztított és összezúzott fokhagymát.
Sóval, borssal ízesítem.
15 percnyi pihentetés után a szokásos módon (olaj vagy zsír hozzáadása nélkül, hiszen az már benne van a tésztában), csak az első palacsinta sütése előtt kikent palacsintasütőben megsütöm.
A vékony palacsintákat szorosan összegöngyölve tűzálló tálba rakom.
Kitűnő ízes sör- vagy borkorcsolya, de kiadósabb leves után akár főétkezésre is megfelelő.
Ekkor kevés tejföllel meg is kenhető a teteje, amit a forró sütőben néhány perc alatt rá is pirítok.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HAGYMÁK KÖNYVE - HAGYMÁS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.