Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HAGYMÁS RECEPTEK 4.

2020.01.04

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

Gazpacho gazdagon
(spanyol nemzeti étel)
Hozzávalók:
4 nagy paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 közepes kígyóuborka, 4 gerezd fokhagyma, 1 szelet kenyér, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, csipetnyi őrölt köménymag, ízlés szerint só
A levesbetéthez:
1 paradicsom, fél uborka, 1 csokor zöldhagyma

Elkészítése:
A kenyeret kis kockákra vágva az olajban pirosra sütöm.
Ezután tálba teszem, hozzárakom az ugyancsak kockákra vágott paradicsomot, a kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát, a karikákra vágott héjas uborkát, valamint a megtisztított, és felaprított vöröshagymát.
Ráöntöm a borecetet, hozzáteszem a zúzott fokhagymát és az összes többi fűszert, majd öt deci vizet engedek rá.
Befedem, és a hűtőszekrényben legalább 3 órán keresztül hagyom állni.
Végül turmixgép poharába öntöm, és sűrű, sima levessé keverem.
Jégkockákkal valamint a megmaradt, nagyon apróra vágott paradicsommal, uborkával, hagymával tálalom.

Délvidéki húsosfazék.
Hozzávalók:
40 dkg sovány sertéshús, 40 dkg marhalábszár, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál ecet, 4fej fokhagyma, 4 fej vöröshagyma, 56 zöldpaprika, 3 paradicsom, fél fej fejeskáposzta, fél fej kelkáposzta, 1 kis fej karfiol, 1-1 szál sárgarépa ás fehérrépa, só őrölt bors, pirospaprika, 1 csokor petrezselyem.

Elkészítése:
A húsokat kockákra vágjuk.
A fokhagymát megtisztítjuk, de a gerezdeket egészbe hagyjuk.
A kis kockára vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, pirospaprikával összekeverjük, majd félretesszük.
A megtisztított répákat karikára a káposztaféléket ujjnyi széles laskára vágjuk.
A paradicsomot, paprikát felszeleteljük.
Egy jó nagy fazék aljára kirakjuk a fokhagymagerezdeket, és a zöldfélék egyharmadát ráterítjük.
Erre kerül az összekevert sertés és marhahúskockák fele.
Ismét egy sor zöldséget, majd húst teszünk rá.
A rétegezést zöldséggel fejezzük be, s erre kerül a megpárolt hagyma.
A rétegeket külön-külön sózzuk, borsozzuk. Ha már minden hozzávaló az edényben van, ez ecettel meglocsoljuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje.
Fazekat fóliával légmentesen lezárjuk, és előmelegített sütőben kb. két óra hosszat sütjük, főzzük.
Bő levű, laktató egytálétel, amit tálalás előtt apróra vágott petrezselyemmel megszórunk, és fehér kenyérrel kínálunk.

Hagymás rostélyos.
Hozzávalók:
4 szelet rostélyos, 3 fej vöröshagyma, só, őrölt bors, olaj.

Elkészítése:
A rostélyos szeleteket jól kiverjük, sózzuk, borsozzuk, és forró olajban mindkét oldalukon hirtelen megsütjük, majd puhára pároljuk.
Kivesszük, lecsepegtetjük, és tálalásig melegen tartjuk.
A visszamaradt zsírban ropogósra sütjük a karikára szeletelt hagymákat.
Tálaláskor a sült hagymát a rostélyosokra halmozzuk.

Egzotikus hagymácskák.
Hozzávalók:
50 dkg apró vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál cukor, 2 dl vörösbor, 6 evőkanál borecet, 2 evőkanál paradicsompüré, só, 1 csapott kiskanál őrölt fahéj, csipetnyi őrölt bors.

Elkészítése:
A hagymákat megtisztítjuk, és forró olajban üvegesre pároljuk.
Megsózzuk, cukorral megszórjuk. A borecetet meg a vörösbort a paradicsompürével simára keverjük, és a hagymákra öntjük.
Őrölt fahéjjal és a borssal fűszerezzük, felforraljuk, majd a lángot mérsékelve 20 percig fedő alatt pároljuk.
Közben többször megkeverjük, majd a megpuhult hagymákat szűrőkanállal kiszedjük, a levét pedig szirup sűrűségűre forraljuk.
A hagymákat a fűszeres mártásba visszatéve még egyszer felforraljuk, és forrón, sötét húsokhoz, vadpecsenyékhez kínáljuk.

Ecetes hagymás virsli.
Hozzávalók:
6 pár virsli, 2 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, só, ecet, őrölt bors.

Elkészítése:
A vékony karikákra vágott hagymát egy pillanatra lobogó forró vízbe dobjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük, és hűlni hagyjuk.
Közben egy tálban az olajat egy kevés ecettel, sóval, borssal, összekeverjük, a kihűlt hagymát meg a karikára vágott virslit beleforgatjuk.
Legalább egy órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Metélőhagymás spagetti.
Hozzávalók:
30 dkg spagetti, 1 evőkanál olaj, só, 4 csokor metélőhagyma, reszelt sajt.

Elkészítése:
A spagettit lobogó sós, olajos vízben puhára főzzük.
Leöblítjük, lecsepegtetjük, és előmelegí-tett mély tűzálló tálba szedjük.
Közben a szálasan hagyott metélőhagymát az olajon megfutatjuk, és a tálban a spagettivel összekeverjük.
Reszelt sajttal bőven megszórva azonnal tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HAGYMÁK KÖNYVE - HAGYMÁS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.