Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK KÁPOSZTÁRA 3

2020.03.11

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

Disznótoros káposzta
Hozzávalók:
80 dkg színhús, 80 dkg csontos disznóborda, 1 kg fejhús, 50 dkg friss disznókolbász, 15 dkg zsír, 2 dl tejföl, 10 dkg vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1,5 kg savanyú káposzta, 1 fej savanyú káposztalevél, l dkg pirospaprika, bors majoránna ízlés szerint, 1 tojás, 10 dkg rizs, 6 dkg liszt, só.

Elkészítése:
A színhúst ledaráljuk.
A rizst félig megpároljuk, és a darált hússal együtt keverőtálba helyezzük.
Zsíron pirított vöröshagymával, sóval, paprikával, törött borssal, majoránnával, összezúzott fokhagymával fűszerezzük, és az egészet egy tojással összegyúrjuk.
Amikor a massza kész, savanyú káposztalevélbe göngyöljük, henger alakúra formázzuk, végeit benyomjuk, és félretesszük.
A hordós savanyú káposzta felét zománcos főzőedény aljára helyezzük, és föléje szorosan egymás mellé rakjuk a töltelékeket, végül ráhelyezzük az apró darabokra vágott bőrös disznófejhúst, és befedjük a fennmaradó savanyú káposztával.
A serpenyőben felhevített zsíron a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, pirospaprikával meghintjük, hideg vízzel felengedjük, és a káposztára öntjük.
Annyi vizet adunk még hozzá, hogy az egészet ellepje.
Lefedjük, és közepesnél gyengébb tűzön 3 órán keresztül főzzük.
A megfőtt töltelékeket kiszedjük a szálas káposztából, és fedő alatt forrón tartjuk.
Zsírból és lisztből világos rántást készítünk, hideg vízzel felengedjük, és a káposztát berántjuk.
Sóval, törött borssal után ízesítjük, és hozzáadjuk a tejfölt.
A töltelékeket visszahelyezzük, és újra felforraljuk.
A tálra helyezett töltött káposztára ujjnyi hosszúságú sült kolbászdarabokat, frissen sütött disznóbordát helyezünk, és forrón tálaljuk.

Egyszerű rakott káposzta
Hozzávalók:
1 kis fej káposzta (kb. 50 dkg), 30 dkg burgonya, 40 dkg darált főtt vagy sült sertéshús, 8 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg vaj vagy Ráma margarin, só, bors, 1 húsleveskocka, 1 csokor petrezselyem
A tál kikenéséhez olaj

Elkészítése:
A káposztát kitorzsázzuk, felszeleteljük, és a vaj felében egy kissé átsütjük.
Kevés vízzel felengedjük, a húsleveskockával ízesítjük, és kis lángon lefedve, puhára pároljuk.
A darált húst sóval, borssal, a reszelt hagymával, az apróra vágott petrezselyemmel, meg az előre megpárolt rizzsel összedolgozzuk.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk, és egy kiolajozott tűzálló tálat kibélelünk vele.
A fűszeres darált hús felét rásimítjuk, és a leszűrt, lecsepegtetett káposzta felével beborítjuk, erre ismét hús, végül, pedig a maradék káposzta kerül.
A maradék vajat a tetejére morzsoljuk, és előmelegített sütőbe tolva, közepes lánggal addig sütjük, amíg körös-körül szép pirosra nem sül.

Egytálétel savanyú káposztából
(4 adag)
Hozzávalók:
300 g burgonya, 80 g pulykakrinolin (ha van ilyesmi, vagy valami hasonló) 10 g hagyma, 250 g fehér bab (konzerv), 350 g savanyú káposzta, 1000 ml húsleves

Elkészítése:
A krinolint apróra vágni és egy edényben nagyon pici olajon megpirítani.
A liter vizet hozzáönteni és a húsleveskockát hozzáadni.
Az apróra vágott burgonyát, a lecsöpögtetett savanyú káposztát az apróra vágott hagymát és a babot hozzáadni és az egészet 20 percig párolni.

Elzászi savanyú káposzta
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta, 15 dkg füstölt szalonna, 50 dkg sertéslapocka, 25 dkg főzőkolbász, 1 borjúláb, 2 fej hagyma, 1 petrezselyemgyökér, 3 babérlevél, 3-4 szegfűszeg, 2 dl fehérbor, só, 1 teáskanál egész fekete bors

Elkészítése:
Hideg vízbe tegyük főni a borjúlábat és a fűszereket, valamint a hagymát.
A káposztát mossuk ki, a szalonnát daraboljuk fel és a lapockával együtt tegyük főni annyi vízzel, amennyi éppen hogy ellepi,
Ízesítsük petrezselyemgyökérrel, majd fehérborral.
Mikor majdnem megpuhult minden, dobjuk a tetejére a főzőkolbász- darabokat is.
Tálaláskor a húsokat vágjuk szeletekre, és a káposztával egy tálban szolgáljuk föl, tetejükre díszítésként virslit téve.

Elzászi húsos káposzta
Hozzávalók:
40 dkg sovány, csont nélküli sertéstarja, 80 dkg savanyú káposzta, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 10 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 1 pár virsli, 2 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 húsleveskocka, 2 evőkanál olaj, só és őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítése:
Lapos, nagy kuktába teszem a vékony szeletekre vágott füstölt szalonnát.
Erre fektetem a megsózott, megborsozott és zúzott fokhagymával bekent hússzeleteket.
Beborítom a megtisztított és vékony karikákra vágott vöröshagymával, majd sorban, egyenletesen ráhalmozom a sonkakockákkal elkevert savanyú káposztát.
Tetejére teszem a karikákra vágott virslit.
Az egészet leöntöm a bor, 2,5 dl víz, az olaj és a szétmorzsolt húsleveskocka keverékével.
A kuktát lezárom, és az ételt felforralom.
30 percig főzöm kis lángon, majd a lángot eloltva alatt, 5 percig hagyom zárva a kuktát.
Tálaláskor a tetejéről leveszem a virslit és a káposztát, beteszem egy mélyebb, főzelékes tálba, majd szépen egymás mellé ráhelyezem a párolt hússzeleteket.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK KÁPOSZTÁKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.