Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MEDVEHAGYMÁS RECEPTEK, HÚSOKRA 3.

2019.05.22

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

MEDVEHAGYMÁS BÉLSZÍNCSÍKOK BURGONYA COPFOCSKÁKKAL
Hozzávalók:
1 kg bélszín, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fakanál sertészsír, 2 ek mustár, 4 db babérlevél, 50 dkg vágott medvehagyma levél, só, őrölt feketebors, 4 dl étolaj.
A burgonya copfokhoz:
2 dl tej, 1 tk cukor, 5 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 20 dkg főtt, áttört, lehűtött krumpli, 1 tojás, 3 ek tejföl, 1/2 ek só, 1-2 dl tej
A dagasztáshoz és a sütéshez étolaj

Elkészítése:
Főzés előtti napon a bélszínt csíkokra vágjuk, borssal, mustárral, babérlevéllel fűszerezzük, felöntjük annyi olajjal, hogy ellepje, és másnapig ebben a pácban érleljük.
Másnap először a burgonya copfocskákat készítjük el. A tejet cukorral meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk megkelni.
Egy dagasztótálba öntjük a krumplit, a lisztet, beleütjük a tojást, tejfölt, sót. A megkelt élesztőt is hozzáadjuk, és annyi tejjel dagasztjuk össze, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Lisztezett táblán is átdolgozzuk, majd letakarjuk, és kelni hagyjuk. Húsz perc után kis darabokat vágunk belőle, ezekből kevés liszttel rudakat sodrunk, copfocskákat alakítunk belőlük, és forró olajban aranyos barnára sütjük.
A bepácolt bélszínről az olajat leöntjük.
A füstölt szalonnát felcsíkozzuk, kevés zsírban kisütjük, beletesszük a medvehagyma felét, a bélszín csíkokat, és ízlés szerint félig, vagy teljesen átsütjük.
A végén még összemelegítjük a maradék medvehagymával, és a copfocskákkal együtt tálaljuk.

 

 

MEDVEHAGYMÁS-BROKKOLIS PULYKAMELL
Hozzávalók:
50 dkg pulykamell, 50 dkg kg brokkoli, 2 marék medvehagyma, grillfűszer, só, bors, tejföl, liszt, sajt

Elkészítése:
A húst vékony szeletekre vágjuk, hőálló edénybe egymás mellé fektetjük, és megszórjuk grillfűszerrel. A brokkolit és a medvehagymát apróra vágjuk, sóval, borssal és kevés vízzel megpároljuk, végül behabarjuk. Ezt a mártást a húsra öntjük. Lefedve készre sütjük.
Ha a hús megpuhult, kitakarjuk, sajtot szórunk a tetejére, és pirosra sütjük.

MEDVEHAGYMÁS MÁJAS
Hozzávalók:
10 dkg bacon, 60 dkg csirkemáj, 1 póréhagyma, 3 dl fehérbor, 35 dkg medvehagyma, 1 dl tejszín, Provence-i fűszerkeverék, 1 ek dijoni mustár, 1 citrom reszelt héja, só, frissen őrölt bors

Elkészítése:
A pórét felkarikázom, a szalonnát vékonyan felcsíkozom. A szalonnát zsírjára pirítom, majd a hagymát üvegesre párolom rajta. Rádobom a megmosott, csíkokra szelt medvehagymát és hagyom, hogy kicsit meggyengüljön. Nyakon öntöm a borral. A májat megtisztítom, megmosom és közepes lángon nagyjából 15-20 percig párolom a szalonnás-medvehagymával. Beleöntöm a tejszínt, rászórom a fűszereket, a citrom héját és kicsit beforralom. A májas témát átpakolom a turmixgépbe.
Hozzáadom a mustárt, sózom, borsozom, összeturmixolom.
Megkóstolom és tovább finomítok az ízeken, ha szükséges.

MEDVEHAGYMÁS TOJÁSLEPÉNNYEL TÖLTÖTT SERTÉSTEKERCS
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg csont nélküli karaj, 15 dkg friss medvehagyma levél, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 8 db tojás, 5 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, étolaj a sütéshez, só

Elkészítése:
A medvehagyma leveleket megmossuk, majd vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát zsírjára sütjük, 5 db tojást kevés sóval és a medvehagymával elhabarunk, majd forró szalonnazsíron megsütjük. A karajból 4 nyitott szeletet vágunk, s vékonyra kiklopfoljuk. Ráhalmozzuk a medvehagymás omlettet, feltekerjük, és fogvájóval vagy hústűvel megtűzzük.
Szokásos módon panírozzuk és kisütjük.
Tálaláskor ferdén félbevágjuk, rizzsel kínáljuk.

MEDVEHAGYMÁS TOJÁSLEPÉNNYEL TÖLTÖTT SERTÉSTEKERCS VITAMINSALÁTÁVAL
Hozzávalók:
80 dkg sertéskaraj, 15 dkg medvehagyma levél, 5 dkg sertészsír, 10 dkg füstölt kolozsvári szalonna, 8 db tojás, 5 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, só
A sütéshez étolaj
A salátához:
1/2 fej saláta, 15 dkg reszelt káposzta, 20 dkg csíkokra vágott uborka és sárgarépa, 10 dkg pritaminpaprika, 2 paradicsom, só, cukor, 1 ek ecet, 3 dl tejföl

Elkészítése:
A zsírt a serpenyőben felhevítjük.
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és átpirítjuk benne. Közben 5 tojást felütünk, felverünk, belekeverjük a felaprított medvehagymát. Az egészet ráöntjük a kisült szalonnára, összesütjük, és félretesszük, hogy kihűljön.
A sertéskarajt szeletekre vágjuk, vékonyra kiklopfoljuk, enyhén megsózzuk, és mindegyik szelet végére hosszában tojásos tölteléket halmozunk. Szorosan feltekerjük, majd lisztbe, felvert tojásba, és zsemlemorzsába mártjuk. Felmelegített olajban, lassúbb tűzön sütjük, hogy a közepe is átsüljön. Tálalásnál a hús rudakat középen kettévágjuk, úgy helyezzük a tányérra.
A vitaminsalátához a salátát keverőtálba tépkedjük, hozzáöntjük a káposztát, uborkát, sárgarépát, csíkokra vágott paprikát. Ízlés szerint sózzuk, és ecetes-cukros salátalével leöntjük.
Alaposan összekeverjük, és a karikákra vágott paradicsomszeletekkel együtt a hús mellé kínáljuk.
Tejföllel is meglocsolhatjuk a saláta tetejét.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGLEXIKON - A MEDVEHAGYMA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.