Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - MEDVEHAGYMÁS RECEPTEK - HÚSOKRA 1.

2017.03.13

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

FECSKEFÉSZEK
Hozzávalók:
80 dkg csont nélküli sertéskaraj, 8 dkg bacon szalonna, 7 db tojás, 10 dkg liszt, 12 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg medvehagyma levél, olaj a sütéshez, só

Elkészítése:
A karajból 8 egyforma szeletet vágunk, sózzuk, és vékonyra klopfoljuk. 4 db tojást megfőzünk. A medvehagyma leveleket megtisztítjuk, és kevés zsiradékon megpároljuk. Egy karajfilé közepére, vékonyra szelt szalonnát, medvehagyma leveleket, és egy egész főtt tojást helyezünk, a másik hússal betakarjuk, szélét jól összenyomkodjuk, esetleg pár hústűvel rögzítjük. Szokásos módon panírozzuk, és bő olajban sütjük. Tálaláskor ferdén félbevágjuk, törekedve arra, hogy a tojást középen vágjuk el, így mutatósabb lesz.
Sós burgonyával és friss salátával köríthetjük.

FŰSZEREZETT PULYKAMELL (TURKEY IN SAVOUR)
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 4 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 1 evőkanál medvehagyma, 4 szelet pulykamell

Elkészítése:
Kétszáz fokra melegítse elő a sütőt. A serpenyőben megolvasztott vajra tegye rá a vagdalt medvehagymát. Kissé fonnyassza meg, majd vegye le a melegről, és azonnal keverje hozzá a zúzott fokhagymát. Ossza két kis tálkába, sózza és borsozza meg és tegye félre. Felhasználáskor nagyon lassú melegen olvassza fel a fűszerezett vaj egyik felét. Tegye rá a vékonyra kivert húsokat, és mindkét oldalukon pirítsa barnára. Tegye tálra, tartsa a szeleteket melegen. A visszamaradt zsiradékon pároljon ízlése szerint zöldségeket. Tálaláskor a még meleg húsokra tegyen egy-egy kis halom fűszerezett, hideg vajat a másik tálkából.
A zöldséggel körítve azonnal tálalja.

HARCSA MEDVEHAGYMÁS BURGONYASALÁTÁVAL
Hozzávalók 4 személyre:
4 harcsafilé (kb. 400 g), 2 evőkanál borecet, 100 ml húsalaplé, 4 evőkanál olívaolaj, 1-2 evőkanál tökmagolaj, 1 csokor medvehagyma, 1/2 teáskanál mustár, 250 g főtt burgonya (héjában), 2 tojás, 5-6 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál tökmag, vaj, só
Elkészítési idő: kb. 25 perc (és még egy óra érlelés)

Elkészítése:
A burgonyát úgy főzzük meg héjában, hogy még forró legyen, mikor elkezdjük az étel készítését. Az olajat keverjük össze az ecettel, és a mustárral alaposan, adjunk hozzá egy csipetnyi sót. Keverjük bele a lehetőleg még meleg húsalaplevet. Ebből készül a pác. A még forró burgonyát hámozzuk meg, és szeleteljük fel, majd adjuk hozzá a páchoz, óvatosan keverjük össze, hogy a főtt burgonya ne törjön össze.
A medvehagymát mossuk meg, majd vágjuk csíkokra, egy keveset tegyünk félre a díszítéshez. Ezután adjuk hozzá a mártáshoz, keverjük el benne, és így hagyjuk állni legalább 1 órán át.
Közben verjük fel a tojást, és készítsük elő a zsemlemorzsát a panírozáshoz. Egy serpenyőben olvasszunk fel kevéske vajat. A harcsafiléket forgassuk meg a tojásban és a zsemlemorzsában is, majd a megolvasztott vajban süssük aranybarnára valamennyit.
Egy másik, tiszta serpenyőben pirítsuk meg a tökmagokat. A burgonyasalátát merjük tányérokra, erre fektessük rá a panírozott harcsafiléket.
Csorgassunk rá egy kevéske tökmagolajat, és díszítsük a pirított tökmagokkal és maradék medvehagymával az ételt.

Forrás:
ZÖLDSÉGLEXIKON - A MEDVEHAGYMA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

  
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.