Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - MEDVEHAGYMÁS RECEPTEK - TÉSZTÁKRA 1.

2017.03.23

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

Medvehagyma

CANNELLONI MEDVEHAGYMÁVAL ÉS KÉK SAJTTAL
Hozzávalók:
6 lap friss lasagne tészta, 30 dkg medvehagyma (spenót), 10 dkg kék-sajt, 10 dkg fenyőmag, 10 dkg erdei gomba, (3 gerezd fokhagyma), 1 csipet Cayenne bors, 1/2 dl olívaolaj, 3 tojássárgája, 7 dkg liszt, 3 dl tej, 5 dkg vaj

Elkészítése:
Besamelmártást készítünk: a vajat felolvasztjuk, liszttel megszórjuk, sóval, Cayenne borssal ízesítjük, és forró tejjel felöntjük. Jó sűrűre főzzük, félrerakjuk hűlni.
Evőkanál olívaolajon a medvehagymát megdinszteljük, (A spenótot forró vízben leforrázzuk, majd jeges vízbe rakjuk, lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, a fokhagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a spenótot) hozzáadjuk a gombát, a kéksajtot és a fenyőmagot, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadunk 3 nagy evőkanál besamelmártást. Pár percig főzzük.
Tésztalapokat előfőzzük 2 percig, hideg vízbe rakjuk, majd konyharuhán lecsöpögtetjük. Azért kell hideg vízbe tenni, hogy a pórusok bezáródjanak, a tészta al dente (fog kemény) maradjon, és hogy ne ragadjon a konyharuhára.
A tésztalapot kiterítjük, a tölteléket a végére halmozzuk, és szépen feltekerjük.
Kivajazott tepsire sorakoztatjuk, a maradék besamelt kis tejjel és tojássárgájával elkeverjük, és a töltött Cannelloni tetejére öntjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon, 15 percig sütjük.
Elkészítési idő: 40-45 perc

 

ERDEI GOMBÁS RAVIOLI TEJSZÍNES MÁRTÁSSAL
Hozzávalók 2 személyre:
15 dkg liszt, 1 tojás, 1 tojássárgája, 1 tk só, 2-3 tk víz, 12 dkg erdei gomba (vagy szárított 20 gr), 12 dkg csiperkegomba, 10 dkg sonka. 2 gerezd fokhagyma, oregánó, zsálya, bazsalikom, kakukkfű, 5 szál medvehagyma, 15 dkg túró (akár ricotta), 5 dkg parmezán, 1 doboz tejszín, húsleves (vagy víz)

Elkészítése:
A tésztával kezdjük. A lisztet leszitáljuk. A közepébe beletörünk egy tojást és egy tojássárgáját és 1 tk sóval, és 2-3 tk vízzel összegyúrjuk. Legalább 5-10 percig gyúrjuk. Eleinte úgy tűnik sosem lesz tészta belőle, de tartsunk ki! :) Ha meggyúrtuk legalább fél órára tegyük hűtőbe pihenni. Addig nekiállunk a tölteléknek és a mártásnak. A gombák 2/3-át megpucoljuk és felszeleteljük a sonkával együtt. A fokhagymát megpucoljuk, összetörjük és kevés olajon serpenyőben lepirítjuk, hozzáadjuk a gombákat és a sonkakockákat. Készítettem egy fűszerkeveréket, amivel megszórtam (bazsalikom, zsálya, oregánó, kakukkfű). Ha megpuhult hozzáadjuk a túrót és 3 dkg parmezánt, felöntjük tejszínnel és összeforraljuk, majd adunk hozzá apróra vágott medvehagymát is. Utána fűszerezzük még egy kicsit.
Félretesszük kihűlni. Az 1/3 rész gombát megtisztítva, felszeletelve szintén egy kis fokhagymán megpároljuk, felöntjük tejszínnel és 2 dkg parmezánt szórunk rá, összesűrítjük, majd leturmixoljuk. Fűszerezhetjük a fűszerkeverékkel. Elővesszük a tésztát, kinyújtjuk vékonyra (1-2 m) lehetőleg tésztagép segítségével. Én kézzel nyújtottam most. 4 db nagyobb kockát szeretnénk készíteni belőle, de lehet több kicsit is, ha az szimpatikusabb. Félbevágjuk. Az egyik tésztára ráhelyezzük a töltelékgombócokat, körülötte vízzel megkenjük, ráhajtjuk a tészta másik felét. A töltelékre úgy helyezzük, hogy lehetőleg kinyomkodjuk a levegőt és teljesen rásimuljon a tészta. Körbevágjuk őket derelyevágóval. Forró-lobogó húslevesben vagy vízben kifőzzük kb. 15 perc alatt.
Tálalásnál megöntözzük a mártással.

Forrás:
ZÖLDSÉGLEXIKON - A MEDVEHAGYMA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.