Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK HAJDINÁKRA 6.

2019.11.11

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

HAJDINAKÁSA FEKETEERDŐ MÓDRA
Hozzávalók 10 személyre:
hajdina 500 g, olaj 25 g, napraforgómag 250 g, méz 250 g, málna 250 g, meggy 500 g, fahéj, só

Elkészítése:
a megmosott hajdinát az olajon kissé megpirítjuk, felöntjük 1 l vízzel, ízesítjük a mézzel, fahéjjal és kását készítünk belőle.
Ha elkészült, az alaposan megmosott gyümölcsöket belekeverjük.
A tetejét megpirított napraforgómaggal szórjuk meg.

HAJDINAKÁSA GOMBÁVAL
(UKRAJNA)
Hozzávalók:
20 dkg hajdinakása, 1 hagyma, 25 dkg gomba, 2 db zöldség leveskocka, 2 dl tejszín, só, bors

Elkészítése:
A hagymát a vajban megpároljuk, hozzáadjuk a kását.
Közben a zöldségleveskockákból forró levest készítünk, s ezzel felöntjük a kását. Belekeverjük az egészben hagyott apró gombát, fűszerezzük, és negyed óráig még főzzük.
A tűzről levéve adjuk hozzá a tejszínt, majd kivajazott tűzálló tálba vagy tepsibe öntjük, és 10-15 percig forró sütőben megsütjük.
Kiváló tölteléknek, de önmagában is.

HAJDINAKÁSA LEVES
Hozzávalók:
1 marék hajdina, 1 fej vöröshagyma, 1 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, kávéskanálnyi pirospaprika, világos rántás (1 kanál zsír, 1 kanál liszt, kevés pirospaprika)

Elkészítése:
A kását feltesszük hideg vízben a vörös- és fokhagymával, babérlevéllel.
Mikor megfő (elég hamar bekövtkezik), akkor világos rántással sűrítjük és egy kis pirospaprikával színesítjük.

HAJDINAKÁSA PÁROLT LASKAGOMBÁVAL
Hozzávalók:
1 csésze hajdina, 2 csésze víz, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj (pl.: napraforgó), fűszerek: édesnemes őrölt pirospaprika, majoránna, kapor, fokhagyma, Tamari (szójakivonat) néhány csepp (só helyett, párolt laskagomba, nagy tál friss zöldségsaláta (pl.: lilahagyma, uborka)

Elkészítése:
A hajdinát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, majd beáztatjuk (kb. 8 óra) úgy, hogy a víz jól ellepje.
A főzés megkezdése előtt ismét átmossuk, leszűrjük, és a lábasba tesszük.
Ezután ráöntjük a megfelelő mennyiségű vizet. Amikor eléri a forráspontot (elkezd bugyogni) a lehető legkisebbre zárjuk a gázt, vagy villanyt és további 20 percig duzzasztjuk.
Ezután teljesen lezárjuk a meleget, de még további fél óráig ott hagyjuk a hőforráson (platnin).

Amikor elkészül, frissen fogyasztjuk fűszerekkel (majoránna, kapor, pirospaprika, fokhagyma -1 gerezd).
Hidegen sajtolt olajjal meglocsoljuk és hozzáadjuk az időközben megpárolt laskagombát.
Nagy tál friss zöldségsaláta ajánlott hozzá. (Pl.: lilahagyma, uborka)

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK HAJDINÁRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.