Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - HAJDINÁS RECEPTEK 3

2018.10.10

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

Burgonyás hajdinagombóc
Hozzávalók:
fél kiló hajdinaliszt, fél kiló burgonya héjában főzve, áttörve, három evőkanál hidegen sajtolt olaj, két csipet tengeri só
Elkészítése:
A burgonyát és a lisztet a sóval tésztává gyúrjuk. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, ezeket enyhén sós vízben kifőzzük. Kiszedés után leöblítjük, majd az olajban megforgatjuk.
Pirított káposztával, mártásokkal vagy önálló ételként salátával tálaljuk.

Cukkini hajdinakásával töltve
Hozzávalók:
40 dkg zsenge cukkini, 10 dkg gomba, 5 dkg csirkemáj, 12 dkg hajdina, 2 evőkanál olaj, 5 dkg hagyma, só, petrezselyemzöld, pirospaprika, borsikafű.

Elkészítése:
Először elkészítjük a kását. A hajdinát folyóvízben először lemossuk, lecsepegtetjük, és egy serpenyőben enyhén megpirítjuk. Ez után hideg vizet öntünk rá, hogy jól ellepje. Ha felforrt leszűrjük, és új vízben, ami a mag bő másfélszerese újra főzzük. Ízesítjük sóval, ételízesítővel és 10 percig pároljuk, majd lehúzva a tűzről hagyjuk. A cukkinit kettévágjuk, a belét kiszedjük hogy 1-1.5 cm vastag fala maradjon (a héja rajta marad). A hagymát megdinszteljük, beletesszük a paprikát pici, vízzel felengedjük. Beletesszük a felkockázott gombát, és félpuhára pároljuk. Mellétesszük az elkapart csirkemájat, a cukkini belsejét, és az egészet átpirítjuk. Melegen hozzátesszük a petrezselymet, borsikafüvet, ételízesítőt és összekeverjük a kásával.
Az egészet jól összedolgozzuk, és ezzel a töltelékkel megtöltjük a cukkinit. Tűzálló tálba rakjuk töltelékkel lefele, és annyi húslevet öntünk rá, hogy ellepje.
Sütőbe téve 30-35 percig készre sütjük.
Paradicsom vagy cukkini salátával tálaljuk.
Tálaláskor egészben kínáljuk a cukkinis csirkemell mellé.

Főtt hajdina
Hozzávalók 4 személyre:
2 csésze hántolt hajdina, 4 csésze víz, 1/2 kávéskanál olaj.

Elkészítése:
A hajdinát 1 percig szárítsuk közepes lángon serpenyőben, állandóan keverve (nem kell megijedni a pörkölt illattól és attól sem, hogy kissé pattog - ez a kis pattogás a cél). Utána sózzuk, tegyük hozzá az olajat, keverjük el, és további 1 percig még pirítsuk. Öntsük fel vízzel, nagy lángon forraljuk fel, majd kis lángon még kb. 20 percig főzzük, míg meg nem puhul, de a szemek még nem nyílnak szét. Melegen tálaljuk.
Köretként, vagy töltelékként, krokettnek is felhasználhatjuk.

Fűszeres gombócok
Hozzávalók 10 személyre:
olaj 200 g, tej (1,5%-os) 0,6 l, hajdinaliszt 250 g, kemény tojás 10 db, tejföl (12%-os) 100 g, napraforgómag 190 g, tojás 2 db, zsemlemorzsa 150 g, snidling 1 cs. petrezselyem 2 cs. só, őrölt fehér bors, reszelt szerecsendió, őrölt édes-nemes paprika, olaj a sütéshez

Elkészítése:
forrósítsuk fel az olajat, szórjunk bele 150 g lisztet és pirítsuk aranysárgára. Öntsük rá a tejet, forraljuk fel, és 10 percig kevergetés mellett kis lángon főzzük. A megmosott petrezselymet és snidlinget vágjuk apróra. A meghámozott kemény tojásokat vágjuk kockákra és keverjük az összevágott fűszernövényekkel és a tejföllel együtt a kissé kihűlt rántáshoz. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítsük, végül adjuk hozzá a megpirított napraforgómagokat. A megmaradt tojást verjük fel paprikával.
Forrósítsuk fel az olajat. A tésztából formáljunk kis gombócokat és forgassuk meg a maradék lisztben, a tojásban, végül a zsemlemorzsában.
Forró olajban süssük ropogósra, és tálalásig tartsuk melegen.

Forrás:
ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK HAJDINÁKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.