Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK HAJDINÁKRA 1.

2017.05.04

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

A hajdina (Fagopyrum esculentum) Ázsia középső, mérsékelt égövi részén honos.
Innen az 5. században került el Japánba és Kínába.
Közép-Európába a középkorban a hódító mongol és török néptörzsek közvetítésével jutott el, majd a tengeri kereskedelem révén Velencébe, Lombardiába, Dalmáciába és Dél-Tirolba került.
Botanikailag a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozik, a hétköznapi életben mégis a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes magját a búzához hasonlóan fogyasztják.

A Fagopyrum növénynemzetséget
- pohánka,
- hajdina,
- tatárka,
- tatárbúza,
- kruppa,
- Erdélyben haricska néven is ismerik, s a nemzetségbe tartozik többek között a tatárka (Fagopyrum tataricum (L.) Gaertn.) faj is

Leírása - Felhasználása
Termesztése és fogyasztása nálunk mindig kis mértékű volt, ennek oka valószínűleg a hajdina viszonylag alacsony terméshozama és nehéz hántolhatósága.

A hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a
- szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő,
- 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint
- hemicellulózt és lignint is tartalmaz.

Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza.
Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős.
Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek például egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor), amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak.
Magas rutintartalma miatt őseink a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták.
A hajdina a régebbi korokban (és egyes területeken még ma is) a táplálkozás szerves részéhez tartozott. Leggyakrabban kását főztek belőle, a legtöbben napjainkban is csak ebben a formában ismerik, pedig a hajdina ennél lényegesen sokoldalúbb.
Gyógyászat
Kiemelkedően magas élelmirost-tartalma miatt a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés (obstipatio) étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések - például vastag- és végbéldaganat - megelőzésében.
A hajdina alkalmazható a Candida albicans fertőzés étrendi kezelésében is.
Mivel itt az étlapon nem szerepelhetnek fehér lisztből készült kenyerek, pékáruk, kelt tészták, melyek kiváltására a teljes kiőrlésű lisztből előállított készítmények mellé a hajdinából készült termékek is felsorakozhatnának. Ha a kórképben megnőtt B-vitamin- és nyomelemszükséglet fedezésére is jól felhasználható a hajdina.
Úgy tűnik, hogy a krónikus májbetegségekben, a máj elzsírosodási folyamatának megelőzésében a kéntartalmú aminosavak, mint például a metionin fogyasztása is jótékony hatású. Ennélfogva magas metionintartalma a hajdinát alkalmassá teszi a gyógyétrendbe történő beépítésre.

 

Jegyzetek
- Ugrás fel ↑ A Tatárka címszó A Pallas nagy lexikonában a Magyar Elektronikus Könyvtár honlapján. (magyar)(html) Hozzáférés: 2012. szeptember 23. - Ugrás fel ↑ A Fagopyrum növénynemzetség elfogadott fajai a www.theplantlist.org honlapon (angol)(html) Hozzáférés: 2012. szeptember 23.

Kategóriák:
- Keserűfűfélék
- Növényfajok
- Gabonák
- Mézelő növények

 

wikipédia
 
ALMA-HAJDINA MÜZLI
Hozzávalók:
Elkészítése:
Összekeverem a gabonapelyheket a tejjel, majd hozzáadom a kimagozott, apróra vágott almát.

 

ALMÁS HAJDINAFELFÚJT
Hozzávalók 10 személyre:
hajdina 40 dkg, tej 16 dl, víz 4 dl, alma 50 dkg, tojásfehérje 6 db, vaníliás cukor 25 g, margarin 4 dkg, citrom 2 db, cukor 10 dkg

Elkészítése:
a megmosott és átválogatott hajdinát a tej és a víz keverékében feltesszük főni. Ízesítjük a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával. Ha megpuhult, belekeverjük a lereszelt vagy szeletekre vágott almát. A felvert tojásfehérjék habját óvatosan beleforgatjuk, majd margarinnal kikent hőálló üvegtálba tesszük, és alaposan átsütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz. Dúsíthatjuk durvára vágott dióval vagy mazsolával és ízesíthetjük őrölt fahéjjal is.

Forrás:
ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK HAJDINÁKRA
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.