Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK HAJDINÁRA 5.

2019.01.31

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

HAJDINAGOMBÓC TARKA ZÖLDSÉGGEL
Hozzávalók 4 személyre - A gombóchoz:
20 dkg durvára őrölt hajdina, 4 dl tej, só, Cayenne-bors, 1 kis fej hagyma, 2 tojás, 1 evőkanál sovány túró, 10 dkg teljes őrlésű búzaliszt, 1 teáskanál szárított oregánó
A zöldséghez:
30 dkg zöldbab, 1 nagy karalábé, 2 közepes sárgarépa, 1 csomó újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg paradicsom, 1-1 piros és zöld húsú paprika, 4 zsályalevél, 0.5 liter zöldséglé, frissen őrölt fehér bors, 2,5 dl tejföl Elkészítése:
A hajdinát a tejjel, a sóval és a Cayenneborssal állandóan kevergetve felforraljuk, majd lefedve az elzárt tűzhelyen tíz0 percig áztatjuk. Levesszük a fedő, és hagyjuk langyosra kihűlni. A hagymát finomra aprítjuk, és a tojással, a túróval, a liszttel, az oregánóval együtt a hajdinához keverjük. Az így kapott tésztát pihentetjük, míg a zöldséget elkészítjük. A zöldbabot körülbelül 5 cm- es darabokra vágjuk. A karalábét és a répát meghámozzuk, kockára vágjuk. Az újhagymát a zsenge zöldjével együtt ujjnyi széles darabokra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk és felaprítjuk. A paradicsomot négybe vágjuk, a paprikát - a magokat eltávolítva - 2 cm-es csíkokra szeleteljük. A zsályát megmossuk, leitatjuk, és csíkokra vágjuk. Nagy lábasban felforrósítjuk az olajat. Az összes zöldséget, valamint a karalábé- és zsályaleveleket erős tűzön, állandóan forgatva, kb. 3 percig pároljuk. Hozzáadjuk a zöldséglét, a sót és csipetnyi borsot. Felforraljuk, és lefedve, kis lángon 20 percig főzzük, míg a bab megpuhul. Közben néha megkeverjük. Míg a zöldség fő, a gombóchoz bő sós vizet forralunk. A hajdinatésztából nedves kézzel 8 nagy vagy 16 kicsi gombócot formálunk, és vízbe téve, gyenge tűzön, forráspont alatt tartva 15 percig főzzük. A gombócokat szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük.
Előmelegített tányérokon, tejföllel meglocsolva tálaljuk.
A zöldséget mellé kínáljuk.

HAJDINAKÁSA 01.
Elkészítése:
Mossa meg a magokat, majd tegye fazékba, és öntsön rá annyi hideg vizet, hogy ellepje. Forralja fel, öntse le róla a vizet, majd töltse fel újra 1,5 - 2-szeres mennyiségű hideg vízzel. Főzze 15-20 percig, de vigyázzon, hogy ne főzze szét. Sóval vagy vegetával és egy kevés nyersen sajtolt olajjal ízesítse.
Főleg zöldségételekhez adható köretként, ha keményre főzte, töltelékként is használhatja, mint a rizst.

HAJDINAKÁSA 02.
Hozzávalók 2 személyre:
1 evőkanál olaj, 1 csésze hajdinadara (kb. 1,5 csésze hajdina mozsárban, turmixban, kávédarálóban megtörve), 2 csészényi forró víz, só

Elkészítése:
Hevítsük fel az olajat, állandó keverés közben pirítsuk pár percig a darát, míg mogyorószínűre nem válik. Adjuk hozzá a lobogó vizet, fedjük le, és kis lángon főzzük 15 percig.
Főtt zöldséget adhatunk mellé.
Változat: pirítsunk meg fél fej hagymát és adjuk a hajdinához, miközben pároljuk.

HAJDINAKÁSA 03.
Hozzávalói:
50 dkg hajdina, 2 fej vöröshagyma, só, bors, étolaj a sütéshez, petrezselyemzöld a díszítéshez Elkészítése:
A hajdinakását megmossuk sós forró vízben, majd leszűrjük.
A vékonyra vágott vöröshagymát forró étolajban pirosra megpirítjuk, és a kásához keverjük.
Sózzuk, borsozzuk, tálaláskor petrezselyemmel díszítjük.

HAJDINAKÁSA 04.
Hozzávalói:
25 dkg hajdina, 0,5 l víz, 3 ek mazsola, 2 ek méz, 4 ek tejszín, só

Elkészítése:
Sós vízben, alacsony hőfokon főzzük meg kásának a hajdinát. Ha kihűlt, keverjük össze a mazsolával, tejszínnel, mézzel. A hajdinát tehetjük müzlibe, süteményt, kenyeret süthetünk belőle, levesnek, galuskának, kásának főzhetjük meg. A sütemények, palacsinták a hajdinától markáns ízt kapnak - ilyenkor a liszt 1/4-ét a hajdinával váltjuk ki. Az orosz blinihez is így használhatjuk: ez tojásos fánktészta tejjel dagasztva, amit lángosként sütnek ki vajon, palacsintasütőben.
Tejföllel kevert sonkát, kaviárt vagy reszelt sajtot adnak hozzá.

HAJDINAKÁSA 05.
Hozzávalói:
50 dkg hajdina, 2 fej vöröshagyma, só, bors, étolaj a sütéshez, petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítése:
A hajdinakását megmossuk sós forró vízben, majd leszűrjük. A vékonyra vágott vöröshagymát forró étolajban pirosra megpirítjuk, és a kásához keverjük.
Sózzuk, borsozzuk, tálaláskor petrezselyemmel díszítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK HAJDINÁRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.