Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK SPÁRGÁRA 6.

2019.03.19

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

Köményes göcseji nyelvsaláta
Hozzávalók:
karfiol 10 dkg, spárga 10 dkg, uborka 10 dkg, paradicsom 10 dkg, füstölt nyelv 20 dkg, köményes 15 dkg, Göcseji csemege sajt, majonéz 12 dkg, joghurt 2 dl, citrom 1 db, konyak 2 cl, torma 2 dkg, cukor 1 dkg, só

Elkészítése:
A karfiolt sós vízben puhára főzzük. A spárgát 2-3 cm-es darabokra vágjuk és enyhén cukros, sós vízben szintén megfőzzük. Az uborkát és a paradicsomot karikákra szeleteljük. A főtt, füstölt nyelvet vékony szeletekre vágjuk. A sajtot apróbb kockákra daraboljuk. Az így előkészített hozzávalókat keverőtálban óvatosan összekeverjük, vigyázva, nehogy összetörjenek. A majonézzel elkeverjük a joghurtot, citromlével és konyakkal ízesítjük, majd reszelt tormát adunk hozzá. A mártást a salátára öntjük és összekeverjük. Jól lehűtve tálaljuk.

 

 

Könnyű vacsora
Hozzávalók 4 személyre:
Tészta: 100 g tiszt, 50 g vaj, 1 kis tojás
Töltelék:
100 g spárga, 4 tojás, 2 ek. tejszín, 1 ek. reszelt parmezán sajt, szerecsendió, só, bors

Elkészítése:
Először a tésztát készítjük el. Kézzel vagy robotgép segítségével morzsalékosra dörzsöljük/keverjük a lisztet és a vajat. Ezután beledolgozzuk a tojást. Lisztezett deszkán gyors mozdulatokkal átgyúrjuk, majd fóliával letakarva fél órára a hűtőszekrénybe tesszük. A sütőt 200 °C-ra melegítjük elő. A spárgát 5 cm-es darabokra vágjuk, forrásban lévő vízbe téve 5 percig főzzük, majd hideg víz alatt gyorsan lehűtjük. A tésztát négyfelé osztjuk, mindegyiket kinyújtjuk és kibélelünk vele 4 kosárkaformát. Mindegyikre sütőpapírt terítünk, megszórjuk lencsével, és sütőben 12-15 percig sütjük, majd a papírt levéve róla további 3-4 percig, amíg a tészta halványbarna lesz. A spárgát szétosztjuk a formákba, mindegyikbe ütünk 1-1 tojást, megöntözzük a tejszínnel, megszórjuk a sajttal, fűszerezzük. A sütőben addig sütjük (5-8 perc), amíg a tojásfehérje kezd megkötni. Hidegen vagy melegen is kínálhatjuk.

Lazacfilé, zöldségekkel töltve újburgonyával spárgaragun (4 személyre)
Hozzávalók:
Lazacfilé 60 dkg, cukkini 20 dkg, sárgarépa 20 dkg, spárga 40 dkg, tejszín 20 dkg, újburgonya 50 dkg, koktélparadicsom 8 db, póréhagyma 1 db, só, kömény, petrezselyem, őrölt fehérbors. Elkészítése:
A lazacfilét 4 egyenlő szeletre daraboljuk, majd hosszában kettévágjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és kevés vajban megsütjük. A sárgarépát és a cukkinit vékony csíkokra vágjuk, majd vajon pároljuk, ízesítjük ízlés szerint. Az újburgonyát köményes petrezselymes, sós vízben puhára főzzük, megpucoljuk, végül vajban megpirítjuk, finomra vágott petrezselyemmel meghintjük. A spárgát megpucoljuk, megfőzzük, a szárát felkarikázzuk, a spicceket félretesszük, díszíteni. Elkészítjük a ragut. A karikára vágott póréhagymát vajban pirítjuk, hozzáadjuk a spárgaszeleteket, ízesítsük sóval, borssal, vágott petrezselyemmel, citromlével, majd tejszín hozzáadásával még egyszer forraljuk. Ha minden elkészült, ízlésesen egymásra rakva, tálaljuk.

Majonézes spárgasaláta

Elkészítése:
A megtisztított, megfőzött, leszűrt és apróra vágott spárgát leöntjük sűrű majonézzel vagy mustáros- ecetes-olajos páclével. Olajbogyóval, petrezselyemlevelekkel díszítjük.

Májusi csirkeleves
Hozzávalók:
1 kisebb csirkeaprólék, 15 dkg spárga, 3 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, 1 kockacukor, ízlés szerint só.


Elkészítése:
A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom, és kuktafazékba teszem. Ráöntök 1,2 liter vizet, megsózom, majd a jelzéstől számított 20 percig főzöm. Ezután leszűröm, a húst kicsontozom, és apróra vágom. Közben az egy centis darabkákra vagdalt tisztított spárgát és a csirkehúst beleteszem az átszűrt csirkelébe. Beledobok egy kockacukrot, és azzal 6-7 percig forralom. Közben a vajból és a lisztből világos rántást készítek, és a levest berántom. Belekeverem a tejfölt is, jól kiforralom, és megszórom a nagyon finomra vágott petrezselyemzölddel. Elkészítési ideje: 45 perc

Nyelvsaláta spárgával
Hozzávalók:
50 dkg főtt, füstölt marhanyelv, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, 25 dkg spárga, 2-3 evőkanál borecet, 5 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, só (ízlés szerint) és törött fekete bors.

Elkészítése:
A salátamártáshoz az ecetet, az olajat, a mustárt, a sót és a borsot összekeverjük. A főtt marhanyelvet nagyon vékony csíkokra vágjuk, az uborkát ugyancsak felcsíkozzuk és a megtisztított, karikákra vágott, megsózott vöröshagymával együtt salátástálba tesszük. A spárgát megtisztítjuk, és két cm-es darabokra vágva nagyon kevés sós-cukros vízben megpároljuk, majd leszűrve és kihűtve adjuk hozzá a salátához. Ráöntjük a mártást, és jól átkeverjük. Befedve két óráig érleljük a hűtőszekrényben.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RECEPTEK SPÁRGÁRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.