Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - A SPÁRGA 3.

2016.10.24

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

Csirke krémmártással, spárgával
Hozzávalók:
80 dkg csirke, 8 dkg zsír, 2 dl tejszín, 2 dl tojás sárgája, 60 dkg spárga, 2 dkg cukor, só.

Elkészítése:
A csirkét feldaraboljuk és megsózzuk, majd serpenyőben kevés zsíron pirosra sütjük. Amikor megsült, ráöntünk egy kis vizet, és letakarva addig pároljuk, ameddig a csirke vaj puha lesz. Ekkor a fedőt levesszük, és a húst zsírjára pirítjuk. A tejszínt és a tojássárgát összehabarjuk, és a csirkére öntjük. Takaréklángon a forrpontig hevítjük.
Beletesszük a sós, enyhén cukrozott vízben megfőzött, kisebb darabokra vágott spárgát.
Köretnek vajas, zöldpetrezselymes újburgonyát adunk mellé.

Csirke mandulával
Hozzávalók:
20 dkg csirkemell, 1 teáskanál só, 1 ek. kukoricakeményítő, 5 dkg spárga, 10 dkg mandula, 3 ek. étolaj, 1 teáskanál finomra vágott hagyma, 1 szelet gyömbérgyökér (apróra vágva), 2 ek. száraz Sherry, 1 leveskocka (összetörve), bors, ízlés szerint

Elkészítés:
Vágjuk a csirkehúst 1 cm-es darabokra, keverjük bele a sót és kukoricakeményítő felét. Vágjuk a spárgát 1 cm-es darabokra. Ha a mandula még héjában van, távolítsuk el forró vízben, és utána enyhén pörköljük meg 1 ek. olajban. Tegyük félre és tartsuk melegen. Forrósítsuk fel a maradék olajat egy nagy lábosban, tegyük bele a hagymát és a gyömbért, és kevergetve süssük 1/2 percig. Adjuk hozzá a csirkehúst, a spárgát és folytassuk a sütést 1 percig. Keverjük el a kukoricakeményítőt 2 ek. húslével és 1 ek. sherryvel. Tegyük bele a leveskockaport és a borsot. Öntsük a lábasba és további 1/2 percig kevergetve süssük.
Szórjuk rá a mandulát, keverjük össze és tálaljuk.

Csőben sült spárga
Hozzávalók: (6 személyre) -
80 dkg spárga, 2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál citromlé, só, kevés cukor, 20 dkg főtt sonka, 2 dkg vaj, 5 dkg parmezán sajt, 1 dl tejföl

Elkészítése:
A spárga fejét levágjuk és félretesszük, majd a külső héját óvatosan lehúzzuk a szárán, és 4 centis darabokra vágjuk. A spárgát és a spárgafejeket megfőzzük 1 evőkanál olajjal, citromlével, sóval, kevés cukorral. A levét lecsurgatjuk, olajjal jól kikent tűzálló tálba tesszük a negyed részét. Erre rakunk egy sor főtt vékonyra szeletelt sonkát, kevés reszelt sajtot, vajforgácsot. Erre jön egy újabb sor spárga majd megint a sonka.
Az utolsó réteg spárgát megszórjuk reszelt sajttal, meglocsoljuk tejföllel, és sütőben, közepes lángon megsütjük úgy, hogy a teteje aranybarnára piruljon.

Fogas hercegnő módra
Elkészítése:
A sóval és fehér borssal ízesített fogast kivajazott tűzálló edény aljára fektetjük. Befedjük párolt csirággal, finomra vágott petrezselyemmel, és reszelt sajttal megszórjuk. Ráöntjük 2 dl tejfölt, és kevés vajat morzsolunk a tetejére. 1 dl fehérbort öntünk alá, és sütőben pirosra sütjük.
Párolt vegyes zöldségkörettel tálaljuk.

Göngyölt spárga
Hozzávalók:
12 sós palacsinta, a töltelékhez: só, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál vaj vagy margarin, 40 dkg fehér spárga, 30 dkg zöld spárga, 12 szelet sonka
A hollandi mártáshoz:
15 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 1 kiskanál hideg víz, néhány csöpp citromlé, késhegynyi Cayenne bors

Sóval, cukorral, vajjal ízesítve vizet forralunk.
Elkészítése:
A spárgát megtisztítjuk, majd először a fehéret 10 percig főzzük benne, azután a zöldet is hozzáadjuk, és még 10 percig együtt forraljuk. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, és melegen tartjuk. A sonkát megpirítjuk, és minden palacsintára egy szeletet fektetünk. Erre néhány szál zöld és fehér spárgát rakunk, majd feltekerjük.
A hollandi mártással kínáljuk.
Ehhez a vajat kis lángon felolvasztjuk, a tojások sárgáját egy tálban a vízzel egy percig keverjük. Utána vízfürdőbe állítjuk és közepes lángon melegítve, habosra verjük. Ez alatt térfogata a duplájára nő. A tűzről lehúzva apránként hozzáadjuk a vajat, akkor jó, ha egy- forma hőmérsékletűek, végül megsózzuk, megborsozzuk, a citrommal ízesítsük.
Frissen jó, ne melegítsük újra.

Forrás:
RECEPTEK SPÁRGÁRA
Szerző:
 
Szerkesztette, illusztrálta<
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.